Glavni financer Stožic Božo Jašovič adut Apolla v Sloveniji

Stožice/Božo Jašovič (foto: STA).

V prihodnjih tednih naj bi se zgodila dokončna finalizacija prevzema Nove KBM s strani ameriškega sklada Apollo Global Management, ki je v lasti prekaljenega mačka finančne industrije Leona Blacka.

Junija 2015 je dal nadzorni svet SDH soglasje poslu, v katerem je ameriški investicijski sklad Apollo kupil 80 odstotkov, EBRD pa 20 odstotkov družbe Nove KBM. Cena je znašala 250 milijonov evrov. A bančnih apetitov Apolla še ni bilo konec, decembra 2015 je luksemburška družba Biser Bidco, ki jo upravlja Apollo Global Management, postala novi lastnik slovenske podružnice Raiffeisna. Po neuradnih informacijah naj bi Apollo v prihodnjih tednih zaključil tudi prevzem slovenske podružnice ruske Sberbanke, s čimer bi svoj tržni delež na slovenski bančni sceni povečal na 17,4 odstotka. Mimogrede – največji delež ima NLB, in sicer 22,9 odstotka.

Ne samo bančništvo, tudi telekomunikacije
A bančništvo ni edina panoga, ki zanima bogati sklad iz New Yorka, ki naj bi po uradnih podatkih upravljal s kar 162,5 milijardami dolarjev premoženja. Novembra 2015 je Apollo skupaj s Telekomom Slovenije, ki ga vodi Rudolf Skobe, nadzornemu svetu pa predseduje Borut Jamnik, kandidiral za nakup 58 odstotkov delnic Telekoma Srbije.
Kdo so glavni akterji na slovenski finančni sceni?

Apollo postaja torej vse bolj eden izmed najbolj aktivnih igralcev na slovenski finančni sceni. In kdo so ključni ljudje Apolla v Sloveniji?

Hierarhija je menda jasna. Številka 1 je nemški državljan Gernot Lohr, starejši partner, ki se je Apollu pridružil leta 2007, pred tem je deloval v Goldman Sachsu v New Yorku.

Gernoht Lohr (foto: STA).

Gernot Lohr. Foto: STA

Številka 2, Manfred Puffer, prihaja iz Dunaja in se je Apollu pridružil leta 2008, pred tem je delal v Bear Stearns International, a tudi njegove korenine najdemo v Goldman Sachsu.

Številka 3 je mladi italijan Michele Raba, ki prihaja iz Milana. Gre za enega mlajših sodelavcev Apolla, ki naj bi po informacijah naših virov vse bolj prevzemal operativno delovanje Apolla v Sloveniji.

Za vodilna mesta se potegujejo vodilni iz Foruma 21

Življenjepisi ključnih ljudi Apolla se dejansko berejo v presežkih, a v ozadju vse informacije kažejo na to, da so se fantje že ujeli v omrežje ostankov starega korporativno-totalitarnega režima. Pred meseci je bila v igri za mesto “chief transition officer” Nevenka Črešnar Pergar, nekdanja sekretarka razvpitega Kučanovega Foruma 21 in lastnica svetovalnega podjetja NC Consulting d. o. o.

A tokrat ekskluzivno razkrivamo ime novega ključnega človeka Apolla v Sloveniji. Vse kaže, da naj bi mesto njihovega ključnega operativca prevzel Božo Jašovič, nekdanji predsednik uprave NLB, znan predvsem kot financer najbolj razvpitega slovenskega kredita za Center Stožice. Spomnimo, NLB je pod njegovim vodstvom za Stožice odobrila 115 milijonov evrov kredita. Pred tem je predsednik SDS Janez Janša takrat javno dejal, da si NLB, če bo dala posojilo za Stožice, ne zasluži dokapitalizacije, temveč kazenski pregon.

Jašoviču je kariero pomagal oblikovati Mitja Gaspari
Jašovič naj bi sicer veljal za preverjen kader Mitje Gasparija, ki naj bi pomembno sooblikoval njegovo karierno pot. Naši sogovorniki iz finančne industrije pravijo, da bi bilo imenovanje Jašoviča zaradi njegovega financiranja škandaloznega projekta Stožice veliko razočaranje. Poleg tega naj bi bil Jašovič politično izrazito deklariran podpornik slovenske levice, kot manager pa naj bi bil prepoznaven predvsem zaradi svoje neodločnosti in omahovanja.

Kdo je Božo Jašovič? Med letoma 1993 in 1996 je bil državni sekretar na ministrstvu za finance pri finančnem ministru Mitji Gaspariju, po mandatu državnega sekretarja je kariero nadeljeval kot namestnik Staneta Valanta v Nacionalni finančni družbi, od koder se je preselil na mesto člana uprave Gorenjske banke. Poklicni član sveta Banke Slovenije je bil od septembra 2003 dalje, to je v času, ko je bil guverner Banke Slovenije nihče drug kot – Gaspari.

Sporni milijonski krediti za gradnjo Stožic in blokada prodaje Mercatorja

Portal Požareport je Boža Jašoviča pred leti predstavil kot tistega predsednika uprave NLB, ki je pred slabimi štirimi leti napovedoval, da banka ne bo potrebovala več kot 400 milijonov evrov dokapitalizacije, ki je podeljeval sporne milijonske kredite za gradnjo Stožic, zaradi katerih so padle ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada, blokiral pa naj bi tudi prodajo Mercatorja, in to menda na – kot pravi Bojan Požar – telefonski ukaz tedanjega finančnega ministra Franca Križaniča.

Ni sestanka predstavnikov Apolla brez Pusarja

Še zadnji, a najpomembnejši: glavni koordinator Apollove prilagoditve na slovensko okolje naj bi bil po trditvah več naših virov Primož Pusar, direktor lobistične agencije Pristop in član nadzornega sveta fundacije Parus, ki velja za osebni projekt Mira Senice. Naši viri trdijo, da sestanka predstavnikov Apolla v Sloveniji, ki ga ne bi organiziral prav Pusar, praktično ni.

Glede na našteto se avantura Apolla v Slovenije trenutno kaže kot popolni fiasko. Vse bolj se zdi, da so se Američani naivno ujeli v spretno sestavljeno mrežo, ki jo posodabljajo predstavniki korporativnega sveta slovenske levice z močnimi temelji v bivšem totalitarnem režimu. Čas bo pokazal, ali gre zgolj za taktičen pristop ali pa neverjetno naivnost, ki bo Američane verjetno še zelo drago stala.

Andrej Žitnik