Globoka država ne popušča: Tajkun Petrič bo tako dolgo zaustavljal gradnjo predora v Karavankah, dokler njegov Kolektor CPG ne dobi posla, čeprav imamo najcenejšega izvajalca!

Foto: STA

Čeprav bi se morala gradnja druge cevi karavanškega predora začeti že sredi prejšnjega leta, pa kaže, da se bo vse skupaj še dodatno zavleklo. Na Dars sta namreč prispeli dve pritožbi na postopek izbire izvajalca za gradnjo. Pritožbo sta vložila Gorenjska gradbena družba in pa seveda Kolektor CPG v lasti tajkuna Stojana Petriča. Kot kaže, se izbranec zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana Stojan Petrič nikakor ne namerava predati, potem ko je postalo znano, da je turški Cengiz tisti, ki je oddal najcenejšo ponudbo.

Gradnja druge cevi karavanškega predora v Avstriji se je že zdavnaj začela, na naši strani pa se nad projekt, kot je v Sloveniji v navadi, zaradi zadušljive birokracije in korupcije vedno bolj zgrinjajo črni oblaki. Očitno je, da so na delu akterji globoke države, ki si prizadevajo, da ne bi bil izbran najcenejši tuji izvajalec, ampak domači in dražji izvajalec Kolektor.

Decembra 2017 je Dars pričel z iskanjem izvajalca, a so pritožbe oddajo naročila precej zavlekle, pri čemer je potrebno tudi upoštevati, da naj bi gradnja trajala predvidoma pet let. Kljub dvema pritožbama na odločitev Darsa je Državna revizijska komisija v sestavi predsednika Sama Červeka in še štirih članov odločila, da ne ugodi predlogu za zadržanje postopka, ki so ga skupaj vložili Kolektor CPG, Yapi Merkezi in Riko. Iz tega razloga je Dars vnovič odprl postopek zbiranja ponudnikov, ki so pravočasni oddali ponudbo.

Foto: STA

Možna še kakšna pritožba
Dars se bo po poročanju TV Slovenija in časopisa Delo pogajal s turškim Cengizom, ki je oddal najcenejšo ponudbo v znesku 99,6 milijona evrov, konzorcijem podjetij Kolektor CGP, Riko in turškega Yapi Merkezi v znesku 121 milijonov evrov in konzorcijem podjetij Implenia Österreich, Implenia  Švica in CGP Novo mesto. Grški J&P Awax s ponudbo v vrednosti 115 milijonov evrov in Gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavom v vrednosti 122,2 milijona evrov pa sta ostala zunaj boja. Glede na to, da rok za pritožbe še ni zaključen, je mogoče pričakovati, da bo na Dars priromala še kakšna nova pritožba. Kot so na Darsu povedali za STA, bosta zahtevka za revizijo vplivala na zamik začetka izgradnje druge cevi karavanškega predora. “V najboljšem primeru bi se gradnja lahko začela v začetku naslednjega leta, bolj podrobno v tem trenutku ni možno napovedati,” so še sporočili.

Več kot očitno je, da domači gradbeni mafiji ni bilo prav, ko je Cengiz Insaat lanskega decembra podal dodatno zavezo, da bi ob pridobitvi pogodbe za izvedbo del do konca februarja 2019 zagotovil izvedbo v osnovnem terminskem roku in da za izvedbo del iz javnega naročila ne bi izdal enega samega samcatega aneksa. Pri nas so namreč navajeni, da s pomočjo omrežja globoke države lepo živijo na račun denarja davkoplačevalcev. Zaradi apetitov izbrancev je tako tudi pri izvedbi projekta Glinščica v okviru gradnje drugega železniškega tira Koper-Divača prišlo do težav. Kot so povedali, bo družba 2TDK razpis za njegovo izvedbo razveljavila, in sicer zaradi suma, da je prvotno izbrani ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa sta bili neustrezni. Pri tem pa je treba poudariti, da je bil na prvem razpisu najcenejši ponudnik za več kot 5 milijonov cenejši od drugouvrščenih Kolektorja Stojana Petriča, Rika Janeza Škrabca in Pomgrada Stanka Polaniča, ki jih globoka država favorizira na vsakem koraku.

Foto: STA

Za tajkune Foruma 21 se upravičeno zdi, da zanje ni prav nič nedosegljivega, saj globoka država pridno dela na tem, da ostanejo pri koritu in se mastijo na račun denarja davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Interes države in državljanov pa je tako potisnjen v ozadje. V konkretnem primeru gradnje druge cevi karavanškega predora se nedvomno poraja vprašanje, kako dolgo bomo Slovenci še čakali, da se gradnja končno začne? Zaradi velikih apetitov pri projektu gradnje predora v Karavankah ni pričakovati, da se bo boj v kratkem zaključil. Prav tako pa je težko verjeti v uresničitev najbolj svetlih napovedih, da bi se lahko gradnja pričela v začetku naslednjega leta. Očitno se bodo pritoževali tako dolgo, da bodo dobili posel, potem bodo pa Turki njihovi podizvajalci. Razlika pa bo šla našim baronom direkt v “žep”. Kar Petrič želi, to Petrič dobi – tako ali drugače.

Hana Murn

 • Boy

  Nehajte s tem najcenejsim izvajalcem!!!
  Ze velikokrat se je izkazalo, da je najcenejsi na koncu najdrazji.
  Kaj ni nihce sposoben zaustaviti Petrica in podobne rdece golazni, ki delajo drzavi astronomsko skodo!!!

  • Skrajno Desni

   Žal ne tajkuni bodo tudi vlado zamenjali samo da bodo lahko kradli, smatrajo da je država Slovenija njihova last, dokler teh lopovov ne bo nekdo pobil v Sloveniji ne bo nič drugače.

  • Lustrator

   “Ze velikokrat se je izkazalo, da je najcenejsi na koncu najdrazji.”

   Odvisno izključno od tistega, ki sklepa pogodbo in stanje prava v državi, ki je zanjo pristojna.
   Menda ne impliciraš, da bi Kolektorjev posel bil na koncu za državo ugodnejši od Turkov??

   • Boy

    Nimam pojma, ne poznam Turkov. Ko smo mislili, da bodo pri gradnji koprskega tunela Avstrijci odlicni, nas je presenetil njihov stecaj. Nasi birokrati so prav rojeni za to, da izberejo najslabsega kandidata. Vendar me gledano z londonskega obzorja vse skupaj en kkkurrrc briga.

    • Andrej, Miha ali Jure

     Good point.

    • Lustrator

     Ni treba poznati Turkov, dovolj je vedenje, da je v igri udbomafijski Kolektor in vse ostalo je nepomembno – ne glede na to, kdo je na drugi strani, se bo naredilo VSE, da Kolektor dobi preplačan posel.

     “Nasi birokrati so prav rojeni za to, da izberejo najslabsega kandidata.”

     Ne, niso rojeni za to, ampak so PLAČANI za to. Namen njihovega delovnega mesta je v tem, da brezpogojno poslušajo diktate globoke države brez katere ne bi imeli niti služb, kaj šečle plač kakršne so na ministrstvih.

     “Vendar me gledano z londonskega obzorja vse skupaj en kkkurrrc briga.”

     Žalostno, da si tako indiferenten do lastne domovine zgolj zato, ker je ta hip za tvojo rit poskrbljeno. Dopuščam možnost, da nisi želel tega izraziti, a napisal si tako kot si.

     • Boy

      Vsekakor se zelo motis in ce zacnem na koncu.
      – Ce me ne bi zanimalo, se sploh ne bi oglasil na forumu. Se ti ne zdi?
      Tako sem napisal, ker je zame trenutno v tujini zelo dobro poskrbljeno.

      – Pri nas so komunisti rojeni, ker se komunizem podeduje, kot se dedujejo tudi komunisticne privilegije za katere so “nasi” dobro, veliko predobro placani.

      – Beseda Turk ni nikakrse3n sinonim za uspeh, zame je ze sama po sebi grozljiva. Ce bomo muslimanom Evropejcem dajali prednost pred domacimi kadri, se jih resnicno nikoli, nikoli vec ne znebimo. Samo unicili bomo sami sebe in svojo evropsko kulturo. To pa ne pomeni, da je zame Kolektor boljsa izbira. Zakaj ne bi pogodbe sklenili s avstrijsko firmo, ki ze itak dela v tunelu. stroskovno bi odpadli vsi nepotrebni prevozi delavnih strojev, kar cenovno znese kar veliko.

      Hvala, da si se spravil name, sem vsaj lahko razlozil svoj pogled na svet.

     • Lustrator

      “Tako sem napisal, ker je zame trenutno v tujini zelo dobro poskrbljeno.”

      In natančno to sem tudi napisal v svojem odgovoru.

      “Pri nas so komunisti rojeni, ker se komunizem podeduje, kot se dedujejo tudi komunisticne privilegije za katere so “nasi” dobro, veliko predobro placani.”

      Ko govoriva o birokratih, je politično prepričanje drugorazredna tema – razen seveda pri razpisih za službo. Birokrati so izvrševalci, ne playmakerji in izvrševalci ne gledajo pod prste playmakerjem, saj so plačani za to, da ubogajo in nič drugega.

      “- Beseda Turk ni nikakrse3n sinonim za uspeh, zame je ze sama po sebi grozljiva. Ce bomo muslimanom Evropejcem dajali prednost pred domacimi kadri, se jih resnicno nikoli, nikoli vec ne znebimo. Samo unicili bomo sami sebe in svojo evropsko kulturo”

      Nihče ni napisal nikakršne hvalnice Turkom (pa bi jim lahko, glede na to da z relativno majhno gospodarsko močjo in vojsko držijo za jajca dobesedno celotno EU po tem ko so si prej 5 stoletij celo lastili tretjino), sem pa jasno povedal da je z vidika RESNIČNEGA nacionalnega interesa neprimerljivo bolje, da nam gradijo Turki kot Kolektor, saj to avtomatsko pomeni nižjo ceno, večja verjetnost da bo zadeva dokončana strokovno in pravočasno in predvsem udbomafija ne bo v žep pospravila nove milijarde za financiranje svojih stebrov vladanja. Mislim, da mi ni potrebno posebej razlagati svojih verskih in svetovnonazorskih pogledov na islam, a tule pred pričami brez slabe vesti izjavim, da nam zaradi mene lahko ceste, stanovanja, podjetja,… gradijo muslimani, hindujci, budisti, tudi severnokorejci, če bo to za državo in zame kot državljana kvalitetneje in ugodneje, kot če delo izvajajo raznorazne domače udbomafijske hobotnice tako kot doslej. Ekonomija je ekonomija, vera, narodna identiteta in politika, pa nekaj drugega. Zrela družba mora vedeti kje je potrebno biti liberalen, kje pa konservativen. In libertarec to ve.

      PS; Proti Avstrijcem nimam nič v kolikor izenačijo Turško ponudbo – temu se reče sonkurenčnost na svbodnem trgu, ki naj bi ga vsaj na papirju imeli. Kdo pravi, da z njimi ne bi delal?

     • Boy

      Nimam casa, preberem in odgovorim kasneje.

      Zdaj samo toliko, da ne bo kdo mislil, da se izogibam odgovoru:
      – da sem v Londonu sem napisal samo zato, da si ne bi se kdo mislil, da imam od Slovenije ali njene politike sploh kaksno korist. To lahko razumes?

      – Turkov ne maram, prevec slabih izkusenj z njimi imam se iz casov, ko sem zivel v Nemciji. To je vecinoma (pazi ne vsi!) pokvarjena zahrbtna golazen.

      – Nikjer nisem napisal, da imas kaj proti Avstrijcem, si ti malo zmisljujes, ali si le povrsno prebral, kot sem sam samo preletel tvoj odgovor. Preberem ga kasneje. You are welcome!

     • Boy

      Vidim, da sem kar dobro povzel napisano, ceprav sem samo preletel sestavek.

      Kdo pravi, da imam kaj proti razlicnim verstvom, hindijci, budisti in druga verstva niso muslimani in ne Turki. Iz izkusenj vem, da toliko goljufij in slabe izvedbe v gradbenistvu, kot so naredili Turki v Nemciji, ni naredila nobena druga nacija. To, da so Turki tudi muslimani tu ni pomembno. Je pa dejstvo, da so muslimani krivi za trpljenje marsikaterega Evropejca. In muslimani niso samo Turki. Ne mesaj pojmov, kot ti trenutno odgovarja.

      Kdo je v Sloveniji birokrat, kdo dobi dobro placana pisarniska mesta, kdo ce ne komunist. Ne, birokrati niso samo izvrsevalci! Birokrati so na svojih mestih ze leta in delajo po svoje, pa ce je na vrhu politike kloven, tepiharka ali konj z rocaji. Birokrati so stalnica, ki vlece Slovenijo v brezno brez dna. Politiki so v bistvu le kulise, za katerimi se skrivajo pravi krivci za propadanje Slovenije. To je moje mnenje, ki sem ga pridobil skozi izkusnje.

      Za dobro opravljenim delom stoji se vse kaj drugega kot birokratska papirologija.

      PS:

      Se to. Dokler bodo na prostosti lopovi Petricevega kova, kljub temu, da se jim lumparije lahko dokaze, Slovenija ne bo skrenila s poti v brezno.

  • Miro Jereb

   Ta dva mišlenja pa se močno tepeta…kle si mal nepremišljeno mim udaru.

   • Boy

    Kaj nabijas, razlozi, ali samo brez argumentov tulis z volkovi?

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Koliko krat je bilo že rečeno, da naj isto podjetje ki sedaj gradi predor Karavanke, kar nadaljuje, dokler ne pride na naši strani ven. To je ena in edina rešitev. Komunisti pa se naj med sabo požrejo.

  • lokec

   Ne bo šlo. Potem boste imeli samo en tunel za enak denar.

 • SIMON ROZIC

  Vidiš, tudi “kavsanje” šivilje ni več garant za dober posel; veljajo samo miljončki, ki
  jih mora šivilji obljubit, če ne…ne bo nič, striček Petrič !

 • lokec

  Ti prosneti Kolektor, ki ne pusti vrtati tunela, samo zato, ker bi rad veiko dinarčkov.

 • Andrej

  Preveliki denarji so, da bi jih globoka država prepustila komu drugemu. Sistem javnega naročanja je pri nas tako narejen, da vedno dobijo posel točno določeni, iz kluba F-21. Gre za največji nateg naroda.

 • Miha

  Tipičen komunist. Lepo se oblači, obnaša, govori, živi na račun drugih in dela škodo ter krivico sodržavljanom.

 • lokec

  Petrič tuhta kot Bobovnik. Prst ima v luft ob glav,. to bo pa vrag ratal. Ustnce ima pa povešene. To kaže, da je žalosten. Ne se igrat z njim. On bi rad fojbo horizontano zvrtu.

 • Antonius

  Najcenejši so samo na začetku, potem pa investicijo z aneksi podražijo do neslutenih višav.
  Žal se slovenskih naivnih in pišmeuhovskih volivcev ne oprime nobena izkušnja.
  Milijardno krajo so speljali že z izgradnjo avtocestnega križa, najdražjo ljubljansko otroško bolnico, ki je takoj po odprtju imela povsem neuporaben in zarjavel vodovod, okraden, preplačan in še danes nedograjen športni park Stožice, počasi bogatijo z naslova drugega tira, zdaj tajkunsko pripravljajo krajo še na račun karavanškega predora in tako bo šlo v nedogled, ker najbrž slovenskih volivcev še nekaj časa ne bo srečala pamet.
  Porka madona, najbolj zagamani bi pa res že lahko spregledali in spoznali, kdo vse in kaj so levičarji. Pod različnimi strankarskimi imeni se ta trenutek izvoljeni drenjajo v Šarčevi koaliciji.
  Na volitve so šli zgolj zato, da opozicijski SDS in Janši ne bo uspelo sestaviti vlado.
  Slovenski družbeni dobrobit in gospodarski razvoj Kučanove zanima toliko, kot brazilske vrabce sneg na Kilimandžaru. Zloraba za osebno korist in kleptomanija je vse, kar prefarbane, preimenovane in izvoljene Kučanove komuniste zanima.
  Zagamanci?! Desetega oktobra pridite na ljubljanski Prešernov trg in s svojo prisotnostjo dokažite, da niste.

 • VERRZIFIKATOR

  Sončna Celica

  KOLEKTOR BREZ KONKURENCE

  Megla zopet se drago prodaja,
  da kaj vidiš, rabil bi reflektor,
  pa se glej, ponudil je kolektor,
  energijo češ da proizvaja.

  Saj ni sonca, zanj sploh ni potrebe,
  kar kolektor iz meglé izvleče,
  to se v javnost kot dosežek meče,
  pravi, da te greje, da ne zebe.

  Ni kolektor niti hip pri miru,
  vse brezhibno res pri njem deluje,
  če na prvem tiru obmiruje,
  je v pogonu ves na drugem tiru.

  Nima konkurence ta kolektor,
  dobro namreč z vsemi je spajdašen,
  pravi, da učinek res je strašen,
  kar cveti da zdaj realni sektor.

  Bojda neizmerno je poceni,
  ni pritožb, kolektor vse blokira,
  energijo da realizira,
  so zglajeni mu vnaprej tereni.

  Ne sprašuje, koliko kaj stane,
  to že zdavnaj je dogovorjeno,
  kakor že ta hip je znano eno,
  da na koncu megla le ostane.

 • Den456

  Petrič ima izkušnje s tuneli. Globoko je zarinjen v zadnjični tunel murglske podgane.

 • est

  Nima referenc za drugi tir in jih želi pridobiti pri izgradnji tunela. Kdo bo pa plačal Avstrijcem penale, ker bomo zamudili rok izvedbe ?

 • Slovenec

  Vse je že zelo žalostno, obenem pa smešno in neumno. Sedaj že dlje časa
  v tujini vidijo kakšni je stanje v Sloveniji.
  Blamaža in sramota za Slovenijo.

 • rubec

  Ta na levi je imel baje več bab kot franta.

 • JANEZ GUS

  Zaradi tega požrtega kurca so spremenili zakon.Iz penzije se je vrnil na delo,ker ima premalo 30 mil.Na kolektorju pa odpuščajo delavce.,ker ga briga vse drugo ,samo kolektor ne.

 • JANEZ GUS

  Žalostno,da lahko taka pokvarjena MONA zajebava celo državo.

 • Imperial Commando

  Skrajno retardirane levicarske ovce pa ploskajo.

 • IZBIRA

  Protest 10. 10. bo Petriča streznil in bo priznal vse svoje grehe, iztopil iz Foruma 21 in bil žvižgač ter glavna priča v borbi proti korupciji. To se ne bo zgodilo, nič od tega, bi rekel Gorenak.

 • Nata

  A , on lahko zaustavlja ?? Ta je pa dobra !! Dovolijo mu, da se kar naprej pritožuje !! A v tej državi res ni nobenega reda več ?

  KAJ DRŽAVA RES NIMA NOBENE BESEDE VEČ ?

 • mapu

  To barabo bi morali malo skozi roke spustiti, da nam ne bi še več škode naredil.

 • mapu

  Smrdljivi gnoj….

 • montyamp

  Politično nepismen narod naseda murglosrbskim prevaram .
  Kako je to mogoče ???
  Po WW2 so gošarski klavci iz Slovencev naredili psihološke razvaline , saj bogaboječi narod zločina v takšnem obsegu ni poznal .
  Strpna drža med morilci nam je seveda prinesla patologijo udbovskih procesov zlorabljanja oblasti, ki danes s klovni in od partijskih fosilov nastavljenimi marionetami zgleda kot sračje gnezdo po neurju s točo .
  GORJE NARODU , KI SE NE MORE ZNEBITI BOLNIKOV NA OBLASTI .

 • ROMAN Naprudnik

  Zgleda,da nimamo nobene sposobne pravne in ekonomske institucije!

 • francelj3

  Komunisti pač kradejo. Saj so vedno kradli. Je to kaj novega?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!