Golobova vlada v nekaj mesecih uničila sistem preskrbe z elektriko. Direktor Elesa kljub temu: “Ni razloga za paniko!”

Direktor družbe ELES Aleksander Mervar (Vir: EPA)

Slovensko električno omrežje je pod vsem hujšim pritiskom. Potem ko je GEN-I še pod vodstvom Roberta Goloba prodal letno proizvodnjo električne energije iz jedrske elektrarne Krško, jo mora sedaj uvažati po bistveno višjih cenah. Po napovedi mesečnega remonta nuklearke, na katero so v GEN preprosto pozabili, naj bi sedaj izklopili še 5. in 6. blok Termoelektrarne Šoštanj. Med drugim na podlagi mesečne vremenske napovedi. Država se je tako znašla v absurdni situaciji, v kateri ima dovolj kapacitet za proizvodnjo približno 85 odstotkov električne energije, a jo uvaža približno 75 odstotkov, cene električne energije pa so sedaj najvišje v Evropi. Skorajšnja samozadostnost z elektriko, nekdaj ponos države, je tako po samo nekaj mesecih Golobove vlade izpuhtela v zrak. 

Teš naj bi tako miroval do 2. novembra z možnostjo podaljšanja do 30. novembra. Šlo naj bi za varčevanje s premogom, čeprav je direktor Elesa Aleksander Mervar še 21. septembra na novinarski konferenci zatrdil, da bo TEŠ med remontom NEK-a, ki bo trajal do 2. novembra, delovala nemoteno. Danes kljub temu pravi: “Ni razloga za paniko”!

A po Mervarjevih besedah se je situacija spremenila. V dolgem zapisu, ki ga je posredoval javnosti, je zapisal, da ima na razmere na trgu velik vpliv sabotaža plinovodov Severni tok ter stebrnega udara, ki se je 12. oktobra pripetil v Premogovniku Velenje, zaradi česar bo izkop lignita nižji, kot je bilo predvideno v projekcijah za obdobje med 1. novembrom in 31 marcem 2023. Eden izmed razlogov za izklop je tudi padec terminskih (DayAhead in SPOT) cen na evropskih borzah.

TEŠ (Foto: STA)

Zaradi novonastalih razmer je nastala ocena obratovanja prenosnega elektroenergetskega sistema v primeru, da bi bila iz omrežja izključena tako NEK kot TEŠ. “Analize so pokazale, da bi prenosni sistem lahko nemoteno deloval tudi v takšni situaciji predvsem zaradi naprav, ki smo jih vključili v sistem v zadnjih dveh letih v okviru EU-projekta SincroGrid,” je zapisal Mervar.

Gre za kopičenje energenta

V HSE, ki v imenu države upravlja z TEŠ, so za časnik Finance odločitev pojasnili tako: “Gre za preventivni izklop, da se kopiči energent. Premogovnik Velenje nam v tem trenutku ne zagotavlja pogodbenih obveznosti. Elektriko, ki bi jo sicer proizvedli, bo treba nadomestiti na trgu, trenutno so cene relativno ugodne. Če bodo ugodne razmere na trgu, bo izklop trajal dlje.”

Električna energija bo pozimi veliko dražja
Do izključitve iz sistema naj bi prišlo predvsem zaradi varčevanja. Električna energija bo namreč pozimi veliko dražja, kot je sedaj, ker pa bo premoga na voljo veliko manj, kot je bilo načrtovano, se Sloveniji v tem trenutku po njihovih ocenah veliko bolj splača električno energijo sedaj uvažati, nato pa v zimskih mesecih preklopiti na premog, ki bo tedaj po njihovih napovedih ugodnejši od uvoza. V primeru, da bi se razmere na mednarodnih trgih ponovno poslabšale, pa bi šel: “Teš spet v omrežje, če to ne bi zadostovalo, pa še plinski bloki, ki bi uporabljali ekstra lahko kurilno olje,” je sporočil Mervar.

Gal Kovač