fbpx

Google dolžan vsepovprek – tudi Sloveniji?

Foto: epa

Italijanska ‘davkarija’ zahteva od Googla poplačilo davčnih obveznosti v višini 200 milijonov evrov. Po neuradnih podatkih je spletni velikan uspel izpogojevati nekoliko manjšo vrednost, čeprav krivde ne priznava. Plačati bo moral 150 milijonov evrov (neplačanih davkov za obdobje med letoma 2008 in 2013), na kar so vodilni v Googlu pristali, ker se želijo izogniti dolgotrajni pravni bitki. 

Google nastopa v podobnih pravnih sporih tudi v drugih državah v Evropski uniji: v Veliki Britaniji naj bi sklenil dogovor o plačilu 172 milijonov evrov neplačanih davkov, v Franciji pa bo po neuradnih informacijah moral plačati okrog 500 milijonov evrov, piše Daily Mail.

Google, davčni utajevalec?
“Google se drži davčne zakonodaje v vsaki državi, v kateri deluje. Še naprej sodelujemo z relevantnimi oblastmi,” so očitke o izogibanju plačila davkov pojasnili predstavniki Googla v Milanu. Tudi ta družba se kot mnoge druge multinacionalke že nekaj časa sooča z obtožbami, da davčne organe izigrava s pomočjo davčnih oaz. Kritiki kot primer navajajo Googlovo podružnico v Italiji, ki ima sedež na Irskem – v državi z zelo nizko obdavčitvijo dohodkov pravnih oseb. Nekateri problematizirajo tudi posebne davčne dogovore, ki jih multinacionalke sklepajo s posameznimi državami. S takšnimi obtožbami se sooča tudi Luksemburg, ki naj bi z določenimi korporacijami sklenil posebne davčne dogovore.

Je Google dolžan tudi v Sloveniji?
Finančni urad Republike Slovenije vodi javno evidenco davčnih neplačnikov, katerih dolg je starejši od treh mesecev in presega 5.000 evrov. Google – po dosegljivih podatkih – državi ne dolguje neplačanih davkov.

Ž. K.