fbpx

Gospodarska zbornica: Podaljšanje omejitev zaposlovanja Hrvatov predstavlja avtogol za slovensko gospodarstvo

Foto: STA

Z Gospodarske zbornice Slovenije so sporočili, da absolutno nasprotujejo nesmiselnim političnim odločitvam, ki lahko že jutri ogrozijo pozitivne gospodarske napovedi za Slovenijo. Pri tem so se sklicevali na včerajšnjo odločitev vlade v odstopu o sprejemu Zakona o spremembi Zakona o podaljšanju prehodnega obdobja na področju prostega gibanja državljanov Republike Hrvaške in njihovih družinskih članov, ki jih je negativno presenetila. “Ne razumemo, v čigavem interesu je bila včeraj sprejeta odločitev,” jasno poudarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije. 

V zadnjih mesecih je Gospodarska zbornica Slovenije več ministrstev opozorila na potrebo po tem, da ne pride do morebitnega podaljšanja sedanje ureditve, saj je kadrovska vrzel resen izziv za gospodarstvo. To je bilo na vseh ravneh jasno razumljeno.

Slovenski trg dela ne zadošča vse večjemu povpraševanju
V nasprotju s sporočilom za javnost, ki ga je včeraj izdala vlada, na zbornici ponovno poudarjajo, da bo zakon, če bo sprejet v državnem zboru, v obdobju naslednjih dveh let dodatno destabiliziral slovenski trg dela. Dejstvo je, da se slovensko gospodarstvo sooča z vse večjim povpraševanjem po kadrih, ki jih slovenski trg dela ne zagotavlja več v dovolj veliki meri. Zato smo in bomo v prihodnje vedno bolj odvisni tudi od zaposlovanja tujcev, če želimo ohranjati gospodarsko rast in razvoj.

“Podaljšanje omejitev za hrvaške delavce je zato povsem v nasprotju s potrebami in pričakovanji gospodarstva, zlasti pa podjetij ob slovensko-hrvaški meji, zato na GZS od vlade, ki opravlja le tekoče posle, zahtevamo, da sporni in škodljivi zakon nemudoma umakne iz nadaljnje obravnave. Od poslancev pa, da ga v nasprotnem primeru zavrnejo. Gospodarstvo ne sme biti ujetnik meddržavnih trenj,” sporočajo jasno in odločno.

N. Ž.