fbpx

Gospodarska zbornica Slovenije ogorčena nad sovražnimi stališči Luke Mesca in od Židana zahteva sklic seje državnega zbora!

Luka Mesec in Dejan Židan (Foto: STA)

V Gospodarski zbornici Slovenije so se odzvali na izjavo poslanca Levice Luke Mesca v oddaji Tarča, da je delitev dobička med lastnike nezakonito in kriminalno dejanje. “Ta absurdna izjava razkriva nepoznavanje temeljne zakonodaje s področja gospodarstva, kakor tudi nepoznavanje in nerazumevanje zakonitosti delovanja gospodarskega in družbenega sistema, kar je zlasti za poslanca nedopustno. Luka Mesec ni napadel samo Igorja Akrapoviča, temveč najuspešnejše slovenske gospodarstvenike, ki so ustvarili na tisoče delovnih mest in s svojim delom prispevali stotine milijonov v slovenski proračun in državni blagajni,” so bili kritični do predstavnika ljudstva, hkrati pa zahtevajo, da državni zbor opravi razpravo in se opredeli do izjave Luke Mesca. Prav tako zahtevajo, da se koalicija distancira od skrajnih idej in podpre hitrejši gospodarski razvoj v dobro vseh državljanov.

Kot so poudarili, se v Sloveniji znova pojavlja neracionalna ideja, da je delitev dobička med lastnike nezakonito in kriminalno dejanje. Vrh takega razmišljanja predstavlja včerajšnja izjava Luke Mesca na Tarči na TV Slovenija, ki je na vprašanje, kako komentira izjavo družbe Akrapovič, da bodo zaradi davkov, kot so zapisani v koalicijski pogodbi, čisti bilančni dobiček selili v bolj predvidljivo poslovno okolje, odgovoril:

“… to je bolj izsiljevanje in izgovor. To ni nič drugega kot davčna utaja. Bolj kot njegovo obnašanje, ki je obsojanja vredno – človek je vzel koalicijsko pogodbo in rekel, ‘evo, sedaj jaz selim bilančni dobiček’, ki je bil subvencioniran s strani države. To ni nič drugega kot davčna utaja. In bolj kot to me skrbi odziv dela javnosti, ki to celo vzpodbuja in podpira. /…/ Pred dobrim desetletjem so nekateri na podoben način ploskali menedžerjem, ki so prevzemali državna podjetja, pa brez garancij, in ti ljudje so postali tajkuni …”

Nihče od koalicijskih partnerjev ni reagiral na nedopustne izjave
Po njihovem ta absurdna izjava razkriva nepoznavanje temeljne zakonodaje s področja gospodarstva, kakor tudi nepoznavanje in nerazumevanje zakonitosti delovanja gospodarskega in družbenega sistema, kar je zlasti za poslanca nedopustno. Luka Mesec tako ni napadel samo Igorja Akrapoviča, temveč najuspešnejše slovenske gospodarstvenike, ki so ustvarili na tisoče delovnih mest in s svojim delom prispevali stotine milijonov v slovenski proračun in državni blagajni. Z retoriko, ki podjetnike postavlja v kontekst tajkunov, ustvarja nastrojeno, sovražno ozračje proti gospodarstvu.

“A še bolj kot zavržena misel Luke Mesca nas je razočaralo, da se nihče od prisotnih koalicijskih partnerjev v včerajšnji oddaji na to nedopustno izjavo, ki zanika zakonitost slovenske zakonodaje in mednarodno prakso korporativnega upravljanja, ni odzval, kot bi se moral,” so kritični predstavniki gospodarstva. Na GZS se tako sprašujejo, ali to pomeni, da se je nova koalicija odločila z visokimi davki in dodatnimi obremenitvami izgnati slovenska podjetja in kriminalizirati njihove poslovne odločitve? “Je to znak, da jih prihodnost slovenskega gospodarstva ne zanima?”

GZS v imenu gospodarstva zato zahteva:

–       da se državni zbor opredeli do izjave Luke Mesca tako v svoji pristojnosti zakonodajne veje oblasti kot skozi prizmo kršenja etičnih načel;

–       da se koalicija od gospodarstvu sovražne ideje, ki jo predstavlja Luka Mesec, distancira in da s svojimi dejanji potrdi, da podpira hitrejši gospodarski razvoj v Sloveniji v dobro vseh državljank in državljanov.

 C. Š.