fbpx

Gospodarstveniki obžalujejo Golobove birokratske trike: Z zakonsko “varovalko” bi podjetjem omejeval pomoč

Predsednik GZS Tibor Šimonka. (Foto: sta)

Gospodarska zbornica Slovenije nasprotuje zahtevi za izjavo v zvezi z dvigom cen izdelkov ali storitev. Ta je ostala v noveli zakona, ki se nanaša na pomoč gospodarstvu zaradi enormne rasti cen elektrike in plina. Novela je bila sprejeta v četrtek. V GZS so prepričani, da odločitev ni razumna in pričakujejo popravek zakonodaje. Gre za metanje polen pod noge podjetjem, ki so se znašla v zahtevnih kriznih razmerah in se borijo za preživetje. 

“Na GZS smo razočarani nad tem, da je v noveli zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina, ki ga je sprejel državni zbor, ostalo določilo, ki od prosilcev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cene svojih proizvodov oziroma storitev zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina ni dvignil za več kot 10 odstotkov,” sporočajo v združenju gospodarstvenikov.

Kot še navajajo podjetja, ki so člani GZS, tako izjavo razumejo kot nezaupnico gospodarstvu in kot nerazumno birokratsko omejitev, ki bo marsikatero podjetje odvrnila od prošnje za pomoč. Tako je sprejem novele v četrtek komentiral predsednik GZS Tibor Šimonka.

Gospodarska zbornica Slovenije (Foto: STA)

V petek je pet delodajalskih organizacij in zbornic na predsednika Vlade RS, ministra za finance in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovilo skupno pismo, v katerem so ponovno protestirale proti določilu v noveli zakona, ki od potencialnih upravičencev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cen svojih proizvodov/storitev zaradi dviga cen elektrike in zemeljskega plina, ni dvignil za več kot deset odstotkov. Odločevalce so pozvale k takojšnjemu popravku zakonodaje.

Domen Mezeg