Gospodarstvo je občutno izboljšalo rezultate poslovanja, povečala se je tudi neto dodana vrednost, o kateri Golob “toliko govori”

Datum:

Slovensko gospodarstvo je kot celota v letu 2021 po ugotovitvah Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) občutno izboljšalo rezultate poslovanja. Neto čisti dobiček se je skoraj podvojil, skupni prihodki pa so porasli za 24 odstotkov. Povečalo se je tudi število zaposlenih, še bolj pa neto dodana vrednost. Slovenske gospodarske družbe so leto 2021 sklenile z višjim skupnim čistim dobičkom od skupne čiste izgube osmo leto zapored. Tokrat je neto čisti dobiček znašal 5,7 milijarde evrov, to pa je 99 odstotkov več kot leta 2020.

“Če ne bomo aktivno vključevali zaposlenih v soupravljanje podjetij, nikoli ne bomo prebili točke dodane vrednosti, o kateri smo toliko govorili“, se je minuli teden Robert Golob odzval na očitke, da koalicijska pogodba stiska gospodarstvo v kot. Populistično je še dodal, da je sistem, po katerem je delodajalec gospodar, ki ga mora delavec brezpogojno poslušati in nima pravice do besede, sistem hlapcev. “Nočemo bit država hlapcev in ne bomo,” je že večkrat poudaril. Medtem pa je poslovna skupnost AmCham Slovenija novi koaliciji poslala pismo z opozorilom, da so  določila koalicijske pogodbe v gospodarstvu povzročila razmislek o tem, ali je Slovenija še okolje, kjer bo mogoč razvoj. Določbe koalicijske pogodbe so v nekatere mednarodne korporacije vnesle tudi dvom glede širjenja ali ohranjanja svoje prisotnosti. Vodstvo GZS pa je med drugim kritično do nekaterih rešitev koalicijske pogodbe na področju davkov in prispevkov. Skrbi jih predvidena razveljavitev določb letošnje novele zakona o dohodnini.

Gospodarsko klimo v letu 2021 je je danes na novinarski konferenci direktorica Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) Mojca Kunšek na splošno označila za zelo optimistično. Pri Ajpesu se je vpisalo 3,2 odstotka več poslovnih subjektov kot leto prej, še posebej se je povečalo ustanavljanje samostojnih podjetnikov. Slovenska podjetja so tudi povečala zaposlovanje. V celoti se je število zaposlenih na podlagi delovnih ur povečalo za štiri odstotke na 522.452. V povprečju so ti zaposleni prejemali plače v višini 1901 evro oz. 27 evrov višje kot leta 2021. Vseh 69.076 gospodarskih družb, ki so Ajpesu posredovale svoje poslovne rezultate, je lani prihodke v primerjavi z letom prej skupno povečalo za 24 odstotkov na 120,3 milijarde evrov. Od tega so nekaj več kot 51 milijard evrov prihodkov ustvarile na tujih trgih, ta številka pa je 29 odstotkov višja kot v letu prej.

Vir: ajpes.si

Slovensko gospodarstvo še vedno največji delež prihodkov ustvari na domačem trgu, vendar pa je ta delež nižji kot prejšnja leta, je opomnila Kunškova. Predvsem se je krepil izvoz v države zunaj EU, ob čemer je opozorila, da se je izvoz v predelovalnih dejavnostih zmanjšal za tri odstotke. To je posledica dejstva, da se v Sloveniji dogaja nekakšno prestrukturiranje gospodarstva in postajamo vse bolj storitveno usmerjeno gospodarstvo. Letna poročila za leto 2021 je Ajpesu oddalo tudi 50.054 samostojnih podjetnikov, kar je zaradi rasti tistih, ki so obdavčeni na podlagi normiranih odhodkov in jim letnih poročil ni treba predložiti, nekaj manj kot leta 2020. Njihovi dohodki so bili lani za 19 odstotkov višji kot leta 2020. Med podjetji se je najbolj povečalo število subjektov na področju gostinstva, poslovanja z nepremičninami ter zdravstva in socialne varnosti, zmanjšalo pa na področju kmetijstva, trgovine in oskrbe z elektriko. “Podjetniška iniciativa je torej zelo povezana z okoliščinami, v katerih se je znašla Slovenija,” je komentirala direktorica Ajpesa.

 

Vir: ajpes.si

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...

Nemška levičarska vlada bo z novim letom nižala davke

Medtem ko se v Sloveniji soočamo z dodatnimi davčnimi...

Sindikati: Plače nam razžira inflacija in kozmični dež vladne brezbrižnosti

Na shodu pred vlado so se opoldne zbrali predstavniki...