Gospodarstvo se ohlaja, Evropska komisija napoveduje nižanje rasti BDP, Slovenija potrebuje strukturne reforme!

Foto: STA

Evropska komisija je v danes objavljeni poletni gospodarski napovedi znižala napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Za letos po novem pričakuje 4,4-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,3 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Za prihodnje leto je napoved nižja za 0,1 odstotne točke pri 3,5 odstotka. Rast v gospodarstvu se bo odrazila v rasti cen življenjskih potrebščin. Inflacija naj bi tako letos dosegla 2,1 odstotka, prihodnje leto pa 2,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od pričakovanj v majski spomladanski napovedi. Da bi gospodarstvo lažje preživelo ohlajanje in krizo, napovedano v prihodnjih letih, to nujno potrebuje strukturne reforme.

Gre za prvo znižanje napovedi rasti slovenskega BDP kakšne domače ali tuje ustanove po daljšem času, pojasnila Bruslja pa so sicer podobna ocenam domačih ustanov. Slovenija je namreč lani s petodstotno realno rastjo BDP (5,4 odstotka po desezoniranih podatkih) zabeležila najvišjo gospodarsko rast po izbruhu zadnje finančne in gospodarske krize, v prvem letošnjem četrtletju pa se je dinamika rasti nekoliko umirila. Realno se je rast medletno umirila na 4,6 odstotka, po sezonsko prilagojenih podatkih pa je dosegla pet odstotkov.

Pri tem se je zmanjšal prispevek zunanje trgovine, saj je rast uvoza dohitela oz. celo nekoliko prehitela rast izvoza. Ta je nekoliko nižja zaradi malenkost nižjega zunanjega povpraševanja, medtem ko se domača poraba, tako zasebna potrošnja kot investicije, krepi, ugotavlja Evropska komisija. Gospodarsko razpoloženje se je v prvi polovici tega leta nekoliko poslabšalo, a ostaja na zelo visoki ravni, poudarjajo v Bruslju.

Pred resno krizo nas rešijo strukturne reforme
Omenjeno znižanje napovedi rasti slovenskega BDP za letos in prihodnje leto so na komisiji pospremili s pojasnilom, da bo zunanje povpraševanje v tem obdobju predvidoma raslo manj od predhodnih pričakovanj, a bodo slovenski izvozniki zaradi dobrega konkurenčnega položaja še vedno lahko izkoristili rast v evrskem območju, ki bo nekoliko nižja od prejšnjih ocen. A zaradi nadaljnje rasti domačega povpraševanja, ki ga bodo spodbujali rast zaposlovanja in plač ter ugodni pogoji financiranja za podjetja in gospodinjstva, bo v luči okrepljene rasti uvoza prispevek zunanje trgovine k rasti zelo verjetno negativen.

Podjetja bodo ob vse večji izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti in dobrem finančnem položaju še naprej krepila investicije, zaradi izboljšanega koriščenja sredstev EU pa naj bi se okrepile tudi naložbe države.

Rast v gospodarstvu se bo odrazila v rasti cen življenjskih potrebščin. Inflacija naj bi tako letos dosegla 2,1 odstotka, prihodnje leto pa 2,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od pričakovanj v majski spomladanski napovedi. Spodbujale jo bodo tako dražje cene energije kot tudi inflacijski pritiski zaradi rasti plač.

C. Š., STA

 • sprehajalec

  Kaj še kar strukturne reforme? Pa saj to so že 2009 rekli? Jih mar ni bilo nič? Pa toliko Novih obrazov vmes….

 • jovan jovan

  Da ne bo tako kot je bilo v letih 04-08, ko bi morali varčevati, pa se je zapravljalo po dolgem in počez. Kredite še naši vnuki ne bodo odplačali. Hvala ti ivan! Res si nas namoćil!

  • Steiermark

   Ti in tvoji vnuki pa res neboste plačevali kreditov JJ, plačeval pa boš kredite jugokomunistično titoistične, ki so jih v primerjavi z obddobjem Janševe vlade, tvoji jugokomunajzlarski mafijaši potrojili in nas popeljali na rob zaddolženosti. Tvoja ljubiteljica srbskih moških divjakov, in “počepovalka” pri pijanem kurbirju junckerju, pa je itak samo lapala, ne šparati, trošimo! In čigav denar je golazen trošila – vprašanje za milion dolarjev! Seveda se tem ni za bati za novo krizo, ker oni so preskrbljeni, z našim, od nas, nakradenim denarjem!

   • Zgornji

    AMENNNNNNN !!! ! !!!

   • jovan jovan

    Ubogi stvor.

  • Morala

   Kakšen Ivan…saj ni res pa je…na vsakem vogalu se vam prikazuje JJ kot krivec za vse…od leta 2008 do danes so nas zadolžili…dolg je 32 miljard…

   • jovan jovan

    Ja, obresti na ivanovo zadolževanje nezadržno rastejo.

  • garfi

   jao jao

   • slosin

    a ne, svašta 3,14čka rodi (da povem v jeziku gorana)…

  • xtc

   Ja Trboveljski Ivan(pokojni) nas je dobr nsmočil njegovo delo pa so nadaljevali Pahor,AB in Serar-vsi zelo uspešni v njega posnemanju.

   • jovan jovan

    Get life! Pejt na zrak, da ti lobanjsks zatohlost spuhti.

  • slosin

   gorane, a nebi bilo bolš, ko bi bil tiho…Vlada je imela leta 2008 8 miljard pufa, danes ga imamo 32+ miljard…32-8 = 26, od teh 26 ima vlada JJ na vesti še 1 miljardo enoletne vladavine 2012-2013….Pa to ozapravljanju si sanjal al blebetaš kr neki…….No, čigave pufe bodo plačevali naši otroci, nakladač?

  • tohuvabohu

   Zapravljati je treba takrat, ko je kriza, a ne, govedo komunajzarsko?

  • tramal

   Čoban pojdi nazaj ovce past ,ker matematika in politika ti ne gresta dobro.

 • Zgornji

  JA, POTREBUJEMO PRAVE REFORME – SPREMEMBE, A TEŽKO DA BODO PRIŠLE PREJ PREDEN BO KONEC SVETA !!! ! !!!

 • Darth Vader

  40% BDP EU predstavlja ECB……ampak to je kitajščina za centralne planerje, socialiste in levičarje…. “Vendar pa lahko ta iluzija stabilnosti prihrankov in budžeta
  hitro izgine, saj se bo večina držav članic eurocone soočala z ogromno
  dospelosti poplačila dolga v obdobju 2018-2020, saj so bila zapravljena dragocena leta kvantitativnega sproščanja brez da bi se implementiralo močne strukturne reforme.
  Davčni primež se je povečal za družine in mala in srednja
  podjetja,medtem ko je trenutna poraba Vlad komaj kaj padla, konkurenca
  je ostala šibka, masivna eno-triljardo eurov velika gora slabih posojil
  pa je dvignila dvome o zdravju evropskega finančnega sistema.” https://ambasador21.wordpress.com/2018/06/14/nihce-ni-pripravljen-na-ecb-prihajajoca-dolzniska-kriza-eurocone/

 • Morala

  Spet je na vidiku gospodarska kriza, a vlada je zapravljala na veliko…ni znala šparati in spet bo uboga raja nasrkala…

 • xtc

  Evropa se pogreza v glovoko recesijo,ki se zliva v skupen lonec z migrantsko krizo,to pa je vojna-definitivno.
  Slovenija bo ob zamajanju Nemčije,ki očitno že pospešeno poga,dejansko na kolenih v bankrotu.
  Večina ljudi se niti najmanjne zaveda kaj se dogaja in kam zadeve gredo.

 • garfi

  brez krize ne bo sprememb na bolje
  Trump naj sesuje gLobaListično €U
  leWiČĆarji so krivi za Brexit in sedaj ga blokirajo
  uničili so jugoslavijo, uničujejo Slovenijo in €U

 • Olga2345

  Strukturne reforme?!!! Zakaj? Zato, da polnimomudbomafijske zepe in zmecemo tezko prigarane miljone gospodarstva za socialni turizem divjakov, ki jih šverca v državo skorumpirana Sorosova plačanka Fajonova?!!!

 • Krtača 20

  Edine strukturne reforme ki jih je slovensko gospodarstvo ta moment sposobno izpeljat so krčenje pravic delavcem, zmanjševanje plač, odpuščanje in tajkunizacija in izčrpavanje podjetij ter razprodaja. Krasno ne?
  Ob janševi tajkunizaciji smo izgubili 10 let razvoja kar nas bo teplo nadaljnih 40 let. Tolk o tem. Zabrskite se desni.

  • xtc

   Tepček,privatizacija,JS -60% pobiranje soc. podpor,znižanje davkov,razbremernitev plač davčnih bremen itd.

 • tramal

  Da pride samo majhna recesija ,nas bodo komunajzerji zadolžili na sto miljard v enem letu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!