fbpx

Gre slovenska vladna delegacija zopet na turistični obisk v ZDA?

Foto: epa

Vladno- gospodarska delegacija, ki se ji bo pridružil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, se bo konec septembra ponovno odpravila na obisk v ZDA. Za srečanje se dogovarjajo z nekaterimi vodilnimi ameriškimi podjetji, kot so Uber, Tesla, Facebook in Google. Slovenska vlada se je obiska ZDA že udeležila, vendar je bila pri privabljanju naložb neuspešna. 

Ob tokratnem obisku, ki ga poleg ministrstva za javno upravo organizirata Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji- AmCham Slovenija in Javna agencija Spirit Slovenija, se bodo osredotočili na podjetja, ki s svojo tehnologijo razvijajo nove poslovne modele, ki se neverjetno hitro širijo po svetu, zato v njih vidijo velike priložnosti za poslovno-tehnološki preboj Slovenije.

Tudi tokrat bo Silicijeva dolina samo končna destinacija in tudi točka, kjer se bo vladna delegacija srečala z gospodarsko. Na ministrstvu pa so veseli tudi aktivne podpore predsednika Boruta Pahorja, saj je s tem po njihovih besedah iniciativa prepoznana kot skupna razvojna pot Slovenije, podprta na najvišji politični ravni.

Brez sistemskih ukrepov vlade ne bo tujih investicij
Vladno- gospodarska delegacija pod vodstvom premierja Mira Cerarja se je sicer že lani odpravila na obisk v ZDA, kjer so obiskali sedeže ključnih podjetji s področja razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, kot so IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft. Podjetje IBM je po tistem res prišlo v našo regijo in postavilo velik klicni center za vzhodno Evropo, ki bo nekoč imel tisoč zaposlenih- a se je raje kot za Slovenijo odločilo za Hrvaško. Izogibanje naši državi je jasen signal, da so tovrstni obiski, brez izvedbe ključnih strukturnih reform ter izboljšanja poslovnega okolja, ki bi našo državo naredili zanimivo za vlagatelje, zgolj pregrešno drag državni turizem na račun davkoplačevalcev.

M. P., STA