fbpx

GZS: Evropa govori o industrijskem preporodu, kaj pa mi?

Foto: M.P.

Kljub temu da slovenska industrija prispeva največ k slovenskemu izvozu in gospodarski rasti, se premalo poudarja njen pomen, zato so na Gospodarski zbornici Slovenije predstavili predloge za industrijski preporod.

V ta namen so predstavili Manifest industrijske politike 5.0, ki je dobil zgled po nemškem razvojnem modelu. Njegov namen je dvigniti dodano vrednost slovenske industrije na 80 odstotkov povprečja EU do leta 2020 s pomočjo vseh industrijskih deležnikov.

Industrijski preboj bi dosegli z boljšim poslovnim okoljem, s pametno davčno ter ustrezno kadrovsko in razvojno politiko ter s promocijo industrije na tujih trgih.

Vlada zapira prostor strukturnim reformam
Gospodarstveniki so izjemno kritični do novega predloga proračuna, saj ni razvojno naravnan, temveč je bolj potrošniški. “Želimo, da politika prvo prepozna potrebo po ustvarjanju, šele potem po delitvi,” je prioritete vlade kritiziral predsednik GZS Marjan Mačkošek. Ugotavljajo, da bo država dodatno obremenjevala gospodarstvo z davčnimi blagajnami, a brez zmanjšanja davčnih stopenj, kot so to storili na Hrvaškem.

Še večja gospodarska katastrofa se napoveduje, če bo vlada šla v redefinicijo minimalne plače in povečevanje mase plač za javni sektor, saj si zasebni sektor še vedno ni opomogel od izgube 67 tisoč delovnih mest v času krize.” Javni sektor po besedah Mačkoška še vedno zapira prostor strukturnim reformam in novim delovnim mestom.

Več kot milijarda samo za obresti
Svetovalec na GZS Goran Novković je opozoril na neravnotežja v bremenih gospodarstva in na nevarnost dodatnega obremenjevanja. Kot primer je navedel bencinski cent, ki ni nič drugega kot “paradavek” in pozval državo, naj sredstva poišče iz tekočih prilivov. “Na področju izobraževanja se je število študentov iz predkriznega obdobja povečalo za 7 odstotkov, medtem ko se je število učiteljev povečalo za 103 odstotke,” je izpostavil Novković.

Po besedah obeh kljub pozitivnim gospodarskim kazalcem še ni razloga za optimizem. Tako kot se spreminja svet, bi se morala spreminjati tudi naša država, ki pa se ne odziva primerno na klice gospodarstvenikov. Predlog industrijskega preporoda bodo predstavili na 10. Vrhu slovenskega gospodarstva, ki bo v torek, 20. oktobra, v kongresnem centru Brdo pri Kranju in se ga bo udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

M. P.