fbpx

Hišne preiskave na Tuševem domu: Sorosu se lahko samo smeji

Foto: epa/STA

Nedavno smo poročali o tem, da so nam neuradni in zanesljivi viri sporočili, da je konzorcij bank za prodajo 300 milijonov evrov bančnih terjatev do Tuša podpisal ekskluzivno pogodbo za pogajanja s skladom Quatum Strategic Partners, ki velja za zasebni družinski sklad Georgea Sorosa. Včeraj popoldan pa je odjeknila novica, da so na območju celjske in ljubljanske policijske uprave preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada začeli izvajati hišne preiskave. S tem, ko iščejo dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja, povezanega s prodajo blagovne znamke Tušmobil, v katero naj bi bila na podlagi neuradnih podatkov 24ur.com vpletena zakonca Mirko in Tanja Tuš, vplivajo posledično na zmanjšanje vrednosti Tuša. To pa neverjetno sovpada s težnjami, ki obstajajo pri zasebnem skladu v Sorosovi lasti. Gre morda le za naključje?

Generalna policijska uprava je po poročanju STA sporočila, da so preiskovalci NPU izvedli štiri hišne preiskave v stanovanjskih, poslovnih in drugih poslopjih z namenom, da bi našli dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja poneverbe, pranja denarja in neupravičene uporabe premoženja v tuji lasti.

Foto: STA

Policija navaja, da naj bi si zagotovila protipravno premoženjsko korist
Dve fizični osebi sta osumljeni storitve kaznivega dejanja poneverbe in uporabe tujega premoženja, in sicer tako, da sta kot lastnika družbe v svojo last prenesla blagovni znamki, ki sta bili v uporabi gospodarske družbe, za to pa slednji  ni bilo izvedeno ustrezno plačilo. Policija navaja, da sta si tako zagotovila protipravno premoženjsko korist, ki znaša več kot 19 milijonov evrov, kar predstavlja znesek, za katerega je bila oškodovana celjska gospodarska družba.

Foto: Mediaspeed

Osumljenca sta po navedbah Generalne policijske uprave z blagovno znamko razpolagala tako, da sta jo prenašala na več tujih gospodarskih družb, da bi s pomočjo pranja zakrila in poskusila prikriti izvor premoženja in posledično preprečila možnost za identifikacijo imetnika premoženja. Ovadbe, ki jih je podalo več bank, pa so tiste, ki so predstavljale podlago za predkazenski postopek, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo, pri tem sodeluje 21 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Na Generalni policijski upravi zaradi varstva osebnih podatkov niso razkrili imen fizičnih oseb, znano pa je, da osumljencema ni bila odvzeta prostost. Po navedbah portala 24ur.com naj bi bil med osumljenci tudi Matjaž Zadravec, nekdanji prvi mož Tuš Holdinga, ki trenutno ne prebiva v Sloveniji, temveč v Dubaju.

Foto: STA

Sorosu so hišne preiskave samo v prid
Poročali smo že, da konzorcij bank, ki predvideva celo do 75-odstotni odpis terjatev, vodi državna NLB, v konzorciju pa sodelujejo državne Abanka, DUBT, ki je terjatve nasledila po Probanki, NLB Leasing, pa tudi Gorenjska banka, dodatno še Sparkasse, BKS in ruska Sberbank. Po neuradnih informacijah naj bi bili vladajoči Sorosu terjatve do Tuša pripravljeni prodati kar s 75-odstotnim diskontom, kar pomeni, da bi bile banke namesto s 300 milijoni evrov poplačane zgolj z drobižem v višini 75 milijonov evrov. V teh dneh naj bi predstavniki Sorosovega sklada začeli skrbni pregled poslovanja Tuša. Vsekakor je dejstvo, da včerajšnje hišne preiskave Sorosu ne bodo škodile, temveč zgolj koristile.

H. M.