fbpx

Hišne preiskave povezane s propadlo Adrio Airways: kaj bi nam o tem znal povedati bivši premier Marjan Šarec?

Adria Airways, (Foto: sta)

V javnosti je danes odjeknila novica, da v Ljubljani in Kranju potekajo hišne preiskave glede dogajanja v propadli slovenski letalski družbi Adria Airways. Preiskave sicer potekajo tudi na sedežu propadlega podjetja na Brniku. Tik pred stečajem podjetja so se namreč pojavili sumi, da je bilo vodenje podjetja netransparentno. Sumi pa se prav tako pojavljajo v zvezi s poslovanjem družbe. Vendar pa to še ni vse – iz tamkajšnjega trezorja je namreč nekdo celo ukradel denar, poroča 24ur.

“30 milijonov je iz državnega podjetja izginilo neznano kam.” je na Twitterju zapisal informatik in kolumnist Tomaž Štih. Pri poslovanju in vodenju propadle letalske družbe je bilo namreč zaznanih več nepravilnosti, v kriminalistično preiskavo pa so vpletene ena pravna in dveh fizični osebi, nekdo pa je poleg tega pred časom izpraznil tudi trezor propadle letalske družbe. Preiskave sicer potekajo na območju Kranja in Ljubljane.

Pri policiji so potrdili, da preiskave sicer potekajo tako v stanovanjskih, kot tudi poslovnih in drugih prostorih vanjo pa so vpletene ena pravna in dve tuji fizični osebi. Že omenjene preiskave pa je potrdil še stečajni upravitelj Janez Pustatičnik. Predlog za stečaj slovenskega letalskega prevoznika je bil sicer vložen 30. septembra, in sicer s strani vodstva podjetja, proti koncu leta 2019 pa je sledil tudi bankrot. Zgodba z Adrio pa se je ves čas zapletala, saj so za nejasnosti poskrbeli njeni poznejši nemški lastniki, ravno tako pa je bil čas po razglasitvi stečaja poln lukenj.

Preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov pa sicer izvaja Nacionalni preiskovalni urad. Obstaja namreč sum, da sta bili storjeni dve kaznivi dejanji, in sicer zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

V tem trenutku sicer potekata dve hišni preiskavi, ena izmed njiju pa je že zaključena. V hišne preiskave je sicer  vključenih 20 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada, predkazenski postopek pa vodi Specializirano državno tožilstvo RS. Obstaja namreč sum, da je v preteklosti prišlo do milijonskih nakazil v davčne oaze. Iz trezorja pa je bilo pred časom sicer ukradenih pet tisoč dolarjev gotovine in sicer potem, ko je že prišlo do stečaja našega letalskega prevoznika.

Adria Airways, Janez Pustatičnik, (Foto: posnetek zaslona)

Država pa je pred letom dni razmišljala tudi o ponovnem odkupu nekdanje slovenske letalske družbe. A to, da bi država nazaj odkupila Adrio, je priznani finančnik Blaž Vodopivec že tedaj razglasil za socialistično neumnost. “Letalska industrija je zelo dinamična, zelo konkurenčna in v tem okolju bi slovenska družba v državni lasti delala slabo storitev in velike izgube. O tem sploh ni nobenega dvoma. Takšen posel namreč lahko delajo ljudje, ki ga znajo, ne pa nekdo, ki sta mu nadzorni svet Karel Erjavec in Marjan Šarec.

Žan Novak