fbpx

Hrvaška uspešno izvozila za 200 milijonov orožja – tudi v Slovenijo

Vir: EPA

Hrvaška je v preteklem letu izvozila za vrtoglavih 200 milijonov evrov vojaške opreme in orožja. Posle je izpeljala s 40 različnimi državami, pri čemer je bilo največ realiziranih poslov z državami Nata, vključno s Slovenijo.

Največji orožarski partner Hrvaške so Združene države, s katerimi so podpisali največ pogodb o izvozu pištol in vzdrževanju vojaških ladij.

Hrvaška je v Slovenijo izvažala predvsem pištole, puške, opremo in rezervne dele. “V preteklih treh letih je bilo trinajst izvoznih poslov v Slovenijo,  leta 2013 šest poslov, leta 2014 dva in lani pet poslov,” so potrdili pri hrvaški državni agenciji za izvoz in uvoz orožja in vojaške opreme RH Alan. Agencija ne razpolaga z natančnimi podatki o velikosti izpeljanih poslov, kljub temu pa velja omeniti, da je Slovenija pri izvozu vojaške opreme veliko slabša od svoje južne sosede.

Slab izvoz Slovenije
Poročilo Ministrstva za obrambo namreč navaja, da izvoz orožja v zadnjih letih ni presegel velikosti 7 milijonov evrov. V zadnjih letih je bil največji izvoz leta 2011, ko se je izvozilo za skoraj 12 milijonov evrov, medtem ko je leta 2013 izvoz segel komaj nad 5 milijonov evrov.

Največji hrvaški izvozniki orožja in vojaške opreme so predvsem HS produkt, kjer izdelujejo pištole in puške, Šestan-Busch, kjer izdelujejo čelade, in DOK-ing, ki izdeluje naprave za razminiranje. Največji kupec naprav za razminiranje je Savdska Arabija.

Ž. K., STA