Hrvati novi lastniki Ljubljanske borze

Ljubljanska borza. Foto: STA

Zagrebška borza je dobila zeleno luč Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) za prevzem Ljubljanske borze. Kot je ugotovila agencija, Zagrebška borza ustreza zakonskim merilom, zato razlog za zavrnitev zahteve ne obstaja. Svet agencije je na seji 22. decembra izdal odločbo, ki Zagrebčanom dovoljuje prevzem Ljubljanske borze.

“Z navedenim dovoljenjem je Zagrebška borza izpolnila zakonske pogoje, da lahko postane 100-odstotna lastnica Ljubljanske borze,” so po poročanju STA sporočili z ATVP.

Zagrebška borza je sredi julija z avstrijsko družbo CEESEG podpisala kupoprodajno pogodbo o nakupu Ljubljanske borze, decembra pa je dobila še dovoljenje ATVP. Prevzem bo predvidoma končan do konca leta, vrednosti transakcije pa ob podpisu pogodbe niso razkrili. Zaenkrat je to edini prevzem, ki ga je izvedla Zagrebška borza.

Zagrebška borza se je morala za prevzem Ljubljanske borze dokapitalizirati v dveh krogih. Sam postopek dokapitalizacije se je zaključil v začetku decembra. V prvem krogu je sodelovalo 28,5 odstotka delničarjev, ki so borzo dokapitalizirali za 4,27 milijona kun (560.000 evrov), v drugem pa so sodelovali kvalificirani vlagatelji, ki so vpisali 10,63 milijona kun (1,4 milijona evrov) novega kapitala.

A. D., STA

 • Minovak

  Hrvati so že pred mnogimi leti govorili, da smo Slovenci – podalpski hrvati – PRAV SO IMELI. Prodane duše so doma na sončni strani Alp.

  • karlina

   Ampak v tem je nekaj zelo, zelo narobe, kajti pravi Slovenci, domoljubni, ki smo tukaj doma že od vekomaj, mi nismo prodane duše, niti slučajno. Prodali , oz. prodajajo nas v glavnem ljudje, iz bivše juge, v tem je vsa resnica in absurd, mislim,da to vsi, ki smo domoljubni Slovenci še predobro vemo, malo poglejte naokoli, kdo je v stranki SMC IN ZL-v glavnem samo ljudje s priimki na ić. Ti ljudje nam uničujejo državo in jo bodo do konca, kdor je prišel do državljanstva in prej ni bil državljan Slovenije, takšen to državo ne more ljubiti, spoštovati, zanjo bi se boril do zadnje kaplje krvi, ti ljudje tega ne morejo, oz. namerno nočejo čutiti, njihova država je bivša juga, to je vse dejstvo in vsa resnica. Zelo je žalostno dejstvo, da domoljubni Slovenci skoraj ne upamo več na glas govoriti o ljubezni do domovine svojih prednikov, ki se mimogrede obračajo v grobu, sploh tisti, ki so se še kako borili leta 91 in bili ponosni,da smo končno po tolikih stoletjih dobili lastno državo Slovenijo. Res je ,smo svobodni, ampak niti slučajno osvobojeni teh jugo bratov, ki so se naselili v vse pore družbe in vse je njihovo-naše.

 • Miha Roznik

  Da,da kmalu bomo Hrvasko mi drzali po konci.Pogreb se nadaljuje.Toliko skode kot je naredil tale nas preucevalec je ni naredila nobena vlada do sedaj.Kaj ko bi tale nas preucevalec malo preucil,da se nekam spoka

  • Gr8_1

   Saj tudi njim ne gre slabo, če se bodo držali vsaj pol obljub, ki so jih dali volivcem nas bodo tako prehiteli, da bomo jokali.

  • Jelen

   Vse kar visi v desno se zavzema za totalno razprodajo države, oz., t.i privatizacijo.

 • Miha Roznik

  Samo miljoncek je potreben,da dobis vse na enem mestu,kaj je dobrega in kaj gnilega v nasi dezelicii.Alii nismo Slovenci se pred kratkim v veliko vlagali v hrvaske delnice.Tam so nas nategnili,zdaj so pa naso borzo kupili.Joj,joj joj.Tudi Zavarovalnica Triglav bi ze bila v njihovih rokah ,ce nebi Korl tega preprecil.No Korl,nekaj dobrega si pa le naredil

  • karlina

   Zaenkrat

 • Peter

  Trump bi rad bil precednik. Pa naj kupi to vukojebino od države pa bo lahko precednik vse življenje. pa še red bo naredil.
  Win win sitjuejšn.

 • marta

  a paša, ti!… Jaz se ne ganem!
  Ne morem z vami. Tu ostanem …

  Gorje ti, moja vas, gorje! …
  Zabode handžar si v srce.

 • karlina

  No, glede na to,da je že pol Slovenije praktično od Hrvatov, se bomo čaz kakšna desetletja imenovali Hrvaška Slovenija.

  • Gr8_1

   Hrvenija

 • Jelen

  Ne vem zakaj toliko debate o vladi, zdaj, ker so AVSTRIJCI PRODALI NAŠO BORZO HRVATOM, že pred časom, …..razloži kdo na kratko?

 • Jelen

  Smo v kapitalizmu, kjer lastnik prosto proda neko zadevo katere je lastnik. In tako je Avstrija pač prodala Hrvatom.