fbpx

Hrvati novi lastniki Ljubljanske borze

Ljubljanska borza. Foto: STA

Zagrebška borza je dobila zeleno luč Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) za prevzem Ljubljanske borze. Kot je ugotovila agencija, Zagrebška borza ustreza zakonskim merilom, zato razlog za zavrnitev zahteve ne obstaja. Svet agencije je na seji 22. decembra izdal odločbo, ki Zagrebčanom dovoljuje prevzem Ljubljanske borze.

“Z navedenim dovoljenjem je Zagrebška borza izpolnila zakonske pogoje, da lahko postane 100-odstotna lastnica Ljubljanske borze,” so po poročanju STA sporočili z ATVP.

Zagrebška borza je sredi julija z avstrijsko družbo CEESEG podpisala kupoprodajno pogodbo o nakupu Ljubljanske borze, decembra pa je dobila še dovoljenje ATVP. Prevzem bo predvidoma končan do konca leta, vrednosti transakcije pa ob podpisu pogodbe niso razkrili. Zaenkrat je to edini prevzem, ki ga je izvedla Zagrebška borza.

Zagrebška borza se je morala za prevzem Ljubljanske borze dokapitalizirati v dveh krogih. Sam postopek dokapitalizacije se je zaključil v začetku decembra. V prvem krogu je sodelovalo 28,5 odstotka delničarjev, ki so borzo dokapitalizirali za 4,27 milijona kun (560.000 evrov), v drugem pa so sodelovali kvalificirani vlagatelji, ki so vpisali 10,63 milijona kun (1,4 milijona evrov) novega kapitala.

A. D., STA