fbpx

Ivan Zidar bo moral končno v zapor

Ivan Zidar (foto: STA).

Sodišče je zavrnilo prošnjo nekdanjega prvega moža propadlega SCT Ivana Zidarja za ponovni odlog prestajanja 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata. Dnevna hospitalizacija tokrat očitno ni prepričala sodišča, da bi mu še tretjič odložili odhod za zapahe. 

Sklep o tem sicer še ni pravnomočen, poroča Delo. Okrožno sodišče je Zidarju odhod za zapahe odložilo oktobra 2013 zaradi ugotovitev izvedencev, da so njegove zdravstvene težave takšne, da za prestajanje kazni ni sposoben in niti ne bo. Še preden se je Zidarju v začetku oktobra 2014 iztekel odlog, je zaprosil za ponovno odložitev in sodišče mu je odhod v zapor prestavilo do 20. novembra 2015. Pred iztekom tega roka je na sodišče vložil novo prošnjo za odlog.

Zidar ni nikoli bil dovolj zdravstveno sposoben, da bi šel v zapor
Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki je na zahtevo sodišča ugotavljala Zidarjevo zmožnost za odhod za zapahe, je po pisanju časnika ugotovila, da zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati zaporne kazni v zadevi Čista lopata, saj da je njegovo zdravje še slabše, kot je bilo ob izdelavi prejšnjega mnenja.

Zoper nekdanjega prvega moža SCT sicer poteka več kazenskih postopkov, vendar zaradi zdravstvenih težav ne hodi niti na sodišče. V zadevi Čista lopata je vložil tudi ustavno pritožbo, a o njej še ni odločeno.

N. K., STA