Iz Bruslja prišle kritike na račun Šarčeve vlade o uresničevanju koalicijske pogodbe, ki bi privedlo do povečanja strukturnega primanjkljaja

Foto: STA

Evropska komisija je danes še malenkost znižala napovedi za slovensko gospodarsko rast. Za letos tako državi napoveduje 4,3-odstotno krepitev BDP, za prihodnje leto 3,3-odstotno, za leto 2020 pa triodstotno. Prav tako v Bruslju ugotavljajo, da bi uresničitev obljub iz koalicijskega sporazuma lahko privedla v še večjo rast odhodkov. Strukturni primanjkljaj naj bi se tako z lanskih 0,4 odstotka potencialnega BDP letos povečal na 0,8 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa dosegel en odstotek.

Gospodarsko razpoloženje se bo v naslednjih letih po podatkih vseh pristojnih organizacij z leti poslabševalo. Z zadnjimi podatki Evropske komisije ta napoveduje vsakoletno upadanje bruto družbenega proizvoda vse do leta 2020.

V Bruslju so že v julija objavljeni vmesni gospodarski napovedi nekoliko znižali prvotne napovedi gospodarske rasti za Slovenijo. Julijska napoved 4,4-odstotne gospodarske rasti je bila za 0,3 odstotne točke nižja od spomladanske ocene. Za prihodnje leto je napoved takrat komisija znižala za 0,1 odstotne točke, na 3,5 odstotka.

Foto: STA

Napoved Evropske komisije je tako zdaj nekoliko nižja od napovedi osrednjih slovenskih ustanov. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je namreč septembra napovedal 4,4-odstotno rast BDP, za prihodnje leto pa 3,7-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti. Banka Slovenije je medtem julija Sloveniji napovedovala 4,6-odstotno gospodarsko rast za letos in 3,9-odstotno za prihodnje leto.

Evropska komisija ugotavlja, da se je gospodarska rast v Sloveniji po 4,9-odstotni krepitvi BDP v lanskem letu ohranila na visoki ravni in dosegla 4,6 odstotka. Temu sta botrovala predvsem ugodni učinek zunanje trgovine in rast investicij, medtem ko je bila rast zasebne potrošnje nekoliko počasnejša.

A zaradi izgube gospodarskega zagona v najpomembnejših zunanjetrgovinskih partnericah Slovenije v evrskem območju se je rast v drugi polovici leta po ocenah Evropske komisije umirila, o čemer pričajo tudi nekoliko nižje ravni gospodarskega razpoloženja v državi. Statistični urad bo sicer podatke o gospodarski rasti v tretjem četrtletju objavil konec tega meseca.

Zaskrbljeni zaradi koalicijskih obljub
V Bruslju še enkrat več opozarjajo na poslabšanje strukturnega položaja javnih financ zaradi pritiskov na odhodkovno stran javnih financ. Pri tem ugotavljajo, da bi uresničitev obljub iz koalicijskega sporazuma lahko privedla v še večjo rast odhodkov. Strukturni primanjkljaj naj bi se tako z lanskih 0,4 odstotka potencialnega BDP letos povečal na 0,8 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa dosegel en odstotek.

C. Š.

 • Hun

  Kdo pa še jemlje Brusel resno?

 • Vera

  Šarcu se o delu premiera niti sanja ne.Maščevanje bo sladko,ko bo do kraja zabluzil !

  • GkGbsmzjLiJkDA

   Hudič je, kjer ni Boga.

 • traktor

  Povečali smo minimalno plačo, da bi povečali razliko med socialno in minimalno plačo. Super. A kaj, ko smo pozabili, da so v glavnem skoraj vsi socialni transferji vezani prav na to. S tem smo takoj povečali število tistih, ki bodo v bodoče le še na minimalcu, kajti težko je pričakovati, da se bodo zaradi tega zvišale vse ostale plače, razen v JS,seveda.V Sloveniji pač ni denarja, ker smo država revežev. Naredili nismo nič, razen, da smo zastavili temelje za novo krizo. Le tečemo nov krog. Zgleda kot neverending story, a konec bo kmalu vsem na očeh.

 • macon

  Bodoča rast bo silna z zviševanjem minimalca z dekretom (700 neto je več kot 1200 bruto, če se upošteva še dopust, regres, bolniške in vse stroške) in posledičnim ugašanjem služb.

  • Andrej

   Ideal levakov: vsi na minimalni plači. Vsi enaki, vsi enakopravni. Živela uravnilovka.

 • pajot
 • freedomfighter

  Potem ima slo vlada podoben problem.kot italijanska pa njihovo tako hvalite

  • Andrej

   Italijani bodo noter prinesli pol milijarde samo s tem, ko bodo migrantom zmanjšali dnevnise iz 35 na 19€ na dan. Slo vlada pa migrantom povečuje ugodje. Opaziš razliko?

   • freedomfighter

    Pravi ukrep bi bil preprecit prihod migrantov v eu ne pa da jih posljes v drugo eu drzavo…razlika je sicer res vendar pa zame ni nikakrsna resitev prestavit problen ostalim sodrzavljanom eu to je le prelaganje bremena

    • Andrej

     Bi rekel: iz tvojih ust v EU ušesa.

     Nekaj podobnega se gredo Madžari, pa se je EU vsul na njih.

     • freedomfighter

      Saj gre na bolje le cas je potreben ker 28 drzav se tezko dogovori karkoli sploh glede na to da nekateri se vedno ne razumejo da so migracije evropski problem in ne problem posameznih drzav

     • Andrej

      Problem je v tem, da EU dela počasi, migracije pa hitro.

 • xtc

  glede na to,da bo kriza zelo kmalu na EU tleh,mora biti vsem jasno,da dvigi minimalcev in drugih davkov in transferjev pomenijo gospodarski zlom oz. zapiranja firm in selitev drugam.
  Kje bodo vzeli manjkajoče pač ne vem,ko so davki pač previsoki vse počaka.

 • Olga2345

  To sploh ni vlada! To je cirkus Marjana Cerarja ups Šarca!

 • Novakec1

  Ma zmeri bolj kisel nasmeh.

 • Andrej

  In kako naj to razložijo nekomu, ki je imel 6 popravcev na lesni šoli, da bo to razumel?
  Pričakujem nov šarcizem.

  • freedomfighter

   Ce je obramboslovec lahko vodim drzavo jo tudi lesar lahko

   • Andrej

    Ta obramboslovec je uspešno nažgal kup “sposobnih” generalov.
    Tudi lesar jo lahko, ampak najprej naj pokaže, da kaj zna, razen biti SERPENTINŠEK.

    • freedomfighter

     Vodit drzavo in vodit revolucijo sta dve razlicne stvari…dober vojaski vodja ne pomeni dober vodja drzave to se je v zgodovini dostikrat pokazalo ker gre za dve povsem razlicni mentaliteti

     • Andrej

      Povsem se strinjam s teboj. Ampak, pri nas imamo dve možnosti. Komu boš zaupal?
      1. Obramboslovec, ki je osvobodil državo.
      2. Komunist, ki je deponiral partijsko knjižico in javno priznal, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova prva opcija. Še prej pa je razorožil lasten narod.

      Ko bomo čez to prišli se bomo pa lahko šli bolj svobodno demokracijo.

     • freedomfighter

      Dvomim da je sarec komunist imas pa prav za del levih opcij…ce je cerar komunist potem sem tudi jaz pa ne maram nic od komunizma

     • Andrej

      Šarec ni komunist, saj menda v cerkvi berila bere. Jer pa samo “dober prijatelj” Milana Kučana. Pa Cerar je bil tudi, pa Bratuška tudi, pa Zoki tudi, pa Židan tudi, pa Erjavec tudi…. Te še kdo zanima? Nihče od njih nima samostojne Slovenije v prvem planu.

     • freedomfighter

      To ni res kdaj cerarju ni bila intimna opcija ali pa sarcu…daj en primer ki to dokazuje…za zokija zidana in rjavca pa imas najbrz prav…ni vsak ki je na levici komunist to je tezava slo politike ker levica za desnico trdi da so sami nacisti na desnici pa da so vsi levicarji komunisti…kako naj tako deluje demokracija ki naj bi delovala na druzbenem konsenzu je pa logicno da ne morejo stranke v vlado z nasprotno opcijo ce jih ta oznacuje za komuniste…jaz tudi nebi sodeloval z nekom ki me tako zali a ti bi?

 • traktor

  Jebi ga, v Sloveniji gospodarstvo in ekonomija, očitno, nikogar ne zanimata. Tudi na tem portalu preočitno ne. Itak, očitno vsi živimo od kurčevih migrantov in večne borbe med belčki in hostarji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!