fbpx

Iz Istrabenza odstopil krivec za veliko bančno luknjo

Bankster Matej Narat je pravnomočno obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni, ker je kot član uprave NLB zlorabil položaj pri podelitvi kredita vodji kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic in njenemu očetu, dolgo časa je bil prvi mož družbe Sava. (Foto: STA)

Matej Narat je Istrabenzu še pred nastopom funkcije člana uprave pomahal v slovo. Danes je namreč nepreklicno odstopil s tega položaja, ki bi ga sicer moral nastopiti s 1. marcem, so sporočili iz Istrabenza. O njegovi sporni vlogi v NLB in odgovornosti za bančno luknjo so poročali številni mediji.

“Glede na povsem neutemeljene reakcije in kvalifikacije, usmerjene v diskreditacijo ne samo mene, temveč poleg Save tudi Istrabenza, sem se odločil, da bom odstopil s funkcije člana uprave družbe Istrabenz,” je v sporočilu za javnost zapisal Matej Narat.

Dodal je, da želi s svojim odstopom preprečiti nadaljevanje tendencioznega in škodljivega prikazovanja poslovanja in položaja Istrabenza “izključno zavoljo povezanosti z mojim imenom”.

Želel je le pomagati družbi
Z odločitvijo za delo v upravi Istrabenza je sicer, kot je navedel, želel s svojimi skoraj 5-letnimi delovnimi izkušnjami, pridobljenimi pri sanaciji in prestrukturiranju Save, ki je bila pred njegovim prevzemom funkcije predsednika uprave v tej družbi “po mnenju mnogih poznavalcev v brezizhodnem oz. brezperspektivnem položaju”, pomagati pri dokončanju prestrukturiranja skupine Istrabenz.

Narat je novembra lani odstopil s položaja prvega moža insolventne Save, kjer je sicer še vedno zaposlen kot pomočnik uprave, nadzorni svet Istrabenza pa ga je za člana uprave koprske družbe, ki jo sicer vodi Andrej Laznik, imenoval v torek. Na tem položaju naj bi nadomestil Desanko Katić, ki ji takrat poteče mandat nadomestne članice uprave.

V nadzornem svetu Istrabenza sicer sedijo Milan Marinič iz Save, Denis Tavčar in Janko Gedrih. Slednji je novi predsednik nadzornega sveta NLB, v kateri je svoj čas kot član uprave sedel tudi Narat.

Vprašanjem o kadrovanju se ni izognil niti Cerar
Na vprašanja novinarjev o zadnjem kadrovanju – v torek je poleg Naratovega imenovanja v upravo Istrabenza prišlo še do kadrovskih menjav v Hotelih Bernardin in posledično v družbi Sava Turizem – je danes na novinarski konferenci po seji vlade odgovarjal tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Kot je dejal, z okoliščinami Naratovega imenovanja v upravo Istrabenza sicer ni seznanjen, bi pa moral po njegovem prepričanju Istrabenzov nadzornik Gedrih temeljito razmisliti, ali je njegova vloga v nadzornem svetu NLB združljiva z vlogo, ki jo je odigral pri Naratovem imenovanju. “To je sicer stvar presoje, ki sodi v domeno korporativnega upravljanja, korporativne etike,” je dodal premier.

M. P., STA