Iz raziskave: Slovenija prva po reprodukciji lastnih elit. Če ste otrok revnih staršev, naj vam Bog pomaga …

Foto: STA

Slovenija se je še na eni mednarodni primerjavi znašla na prvem mestu. Sicer levičarska organizacija “The state of working America” je pripravila študijo, iz katere je razvidno, da izmed razvitih držav v Sloveniji otroci najredkeje presežejo dohodke svojih staršev.

Takoj za Slovenijo se je uvrstil Čile, prvo trojico pa zaključuje Italija. Vse tri prve države imajo faktor korelacije 0,5 ali višje, kar v praksi pomeni, da obstaja dokaj velika povezava med dohodki očetov in sinov oziroma, če je bil oče premožen, bo po vsej verjetnosti tudi sin.

Bolj preprosto povedano, ta raziskava razloži stanje, v katerem se je Slovenija znašla 25 let po osamosvojitvi. Kdor je imel že v prejšnjem režimu starše ali stare starše na visokih položajih, je tudi on sedaj – četudi v demokratičnem sistemu – predstavnik zgornje kaste. Lep primer je tako vnuk Edvarda Kardelja, ki je v demokratični Sloveniji vodil računsko sodišče, nato pa s prevaro volivcev postal celo evropski poslanec.

Nasprotno pa velja, da ima otrok peka v Sloveniji največ možnosti, da bo tudi sam postal pek. Povsem drugače je to v drugih državah. Celo v Združenih državah, ki veljajo za temelj kapitalistične ureditve, imajo revni otroci precej več možnosti, da napredujejo po socialni lestvici, kot pa v Sloveniji.

Grafična primerjava držav glede na korelacijo dohodkov med starši in otroki Vir: Prirejeno po "The state of working America", 12 edicija

Grafična primerjava držav glede na korelacijo dohodkov med starši in otroki. Vir: “The state of workign America”, 12 edicija

Igor Masten: Razlogi so izobrazba, dedovanje in …
Ekonomist in bančnik Igor Masten omenja tri poglavitne razloge, ki vplivajo na takšno stanje:

“Prvi razlog je prav gotovo izobrazba staršev, ki je v Sloveniji prav tako v veliki korelaciji z izobrazbo otrok, izobrazba pa je eden pomembnejših prediktorjev dohodka. V tem kontekstu je seveda pomembno tudi znanje, ne samo izobrazba. Drugi faktor je dedovanje, vemo namreč (grobo rečeno), da imamo Slovenci veliko premoženja v bančnih vlogah in nepremičninah. Tretji in morda najpomembnejši faktor pa je podjetništvo, ki je velik faktor socialne mobilnosti.”

Za socialno mobilnost je pomembno tudi, da si del “omrežja”
Masten je prepričan, da je razloge za nizko socialno mobilnost iskati predvsem v nestimulativnem podjetniškem okolju, ki se začne že pri vzgoji in nadaljuje v institucionalnem okvirju, torej državi. “Pomemben faktor je tudi struktura gospodarstva, biti del “omrežja” je izjemno pomembno v delu gospodarstva, ki je dominiran s strani države. Slovenija je točno takšna država, kjer sposobnosti niso glavni faktor socialne mobilnosti.”

Ž. K.

 • Anton

  bom dal vloga na Banko Slovenije, me zanima če me bodo sploh povabili na razgovor:)

  • avtohtoni neandartalec

   Če nimaš ničesar za zastavit, bo razgovor zelo kratek.

   • Anton

    znanje se ne zastavi

  • karlina

   Itak, da te ne bojo, če nisi njihov, oz. gledajo in brskajo , kje so zasledili na polozaju podoben priimek, verjemi, da res.

 • Darth Vader

  men so za vojsko rekl da sem preveč izobražen, pa lohk mirne duše rečem, da sem tudi bolj inteligenten, razgledan in izobražen od celotnega generalštaba in ministrice skupaj, kar bi vojski sigurno koristilo…..ampak jest sm nevodljiv, neposlušen in mam lastno glavo :D

  • avtohtoni neandartalec

   Takim so včasih rekli, da si neprilagojen.

   • GeneralLeon

    Tako bi rekel edino Adi Smolar v kakšnem svojem komadu! Včasih bi takšnemu rekli državni sovražnik ali celo narodni izdajalec!

 • avtohtoni neandartalec

  V Jugoslaviji se mi je zgodilo, da si je oče sposodil keš od mene, ko sem bil še v osnovni šoli. Med počitnicami in po šoli smo pomagali pri raznih manjših delih in pobrali kake smeti, in se je hitro nabral denar, ki smo ga itak porabili v glavnem za stripe in nove glasbene plošče, teh pa ni bilo veliko. Sicer simbolične in kratkoročne kredite, a vendarle, ni slab občutek, da pomagaš celi družini, medtem ko se v bistvu igraš.
  Dajte si že enkrat dopovedat, razslojeni smo samo zato, ker smo tiho in ne podpiramo eden drugega pri temeljnih problemih, kot so osnovne človekove in socialne pravice ter svoboščine, predvsem pa ker smo dovolili, da so ljudje morali delati, plačano pa niso dobili, ali vsaj ne kolikor toliko pošteno. Iste komunistične udbe niso nikoli nehale voditi vaške skupnosti in mesteca, normalno so se obnašali mogoče edino prva leta po osamosvojitvi, ker so umirjali konje. Takoj po koncu Jazbinškovega zakona in prvega vala privatizacije, smo se spet znašli v komunizmu, le da je bilo tokrat jasno od koga je kaj.
  Otroke ločujejo že v vrtcih. Največji greh so bila pa lokalna mladinska društva, od koder so pometali sposobne luzerje in nastavili svoje dilerje, od takrat se še nismo pobrali, ker so s tem zaprli vrata vsem razen svoji kasti, z izjemo nekaj zvestih služabnikov, ki so pač zraven.
  Poglejte razliko v odraščanju povprečnega revčeka in otrok gospode, že v sredni šoli navezujejo tesne stike, ki se vlečejo še po koncu študija, od mladih nog naprej jih učijo, da priviligirana so elita, javni uslužbenci se do njih obnašajo tako kot bi se morali do vseh ali še bolj prizanesljivo, uživajo protekcijo, potujejo po Evropi in svetu, opremljeni so z denarjem in najnovejšimi gizmoti, vključeni so v številne programe in obšolsko izobraževanje, izmenjave, delavnice,… neprestano so pijani in zadeti, vendar jim je dovoljeno voziti se z luksuznimi kripami, uživaju v hedonizmu, za katerega porabijo vsa javna sredstva namenjena prav razvoju in druženju celotne populacije, nihče jim ne more konkurirati, vse so nasledili od pravih lokalnih herojev zastonj oziroma so za njih ukradli starši, ukvarjajo se s pranjem denarja, lažejo, učijo se razne psihološke in druge trike, pri čemer lahko zlorabljajo tudi strokovna znanja in družbene vire, kradejo, zarotniško izkoriščajo in ponižujejo druge,… lahko pišem cel dan. Pa se nihče ne sekira, vsi ostali so se zgleda rodili napačnim staršem ali pa so nezdravljeni duševni bolniki, po mnenju lokalnih predstavnikov javnosti oziroma malomeščanske politike. Vse je politika, če smo bolj natančni, tudi etične vrednote in osnovna morala zgleda, tako se ne da več živeti.

  • avtohtoni neandartalec

   Temu fašisti potem rečejo “lokalne primerjalne prednosti”, kar dejansko pomeni, če je elita zahojena in pokvarjena, je treba čim manj takih, ki so boljši od njih, kar je praktično večina, standardi so postali pa nižkom primerni. Karkoli oni naredijo, je dobro, ostali lahko samo vse pokvarijo, ker jih cel javni aparat potem samo ovira, če imajo kakšno dobro idejo, jim jo pa preprosto ukradejo in jo pripišejo sebi, potem pa iz nje naredijo neučinkovito skropucalo, s katerim se hvalijo koliko dejavnosti imajo, da upravičijo še več sredstev. Zaradi kvalitetnih in etičnih posameznikov, elita zgleda butasta in nemoralna, tega pa ne marajo v svoji bližini.
   Komu torej verjeti, najbrž takim, od katerih lahko imaš še kake koristi, zagotovo ne od tistih, ki jih spremljajo sami problemi, takimnihče na tem svetu ne more več pomagati, državo pa najbolj zanima le, da čim bolj trpijo. Vem, da ne razumete, ne da se teh stvari razumeti, ne sme se, ampak tako je.

   • dr Janez Sveti

    Kapo dol, prijatelj!
    Dr Janez Sveti NeandArtalec

   • ajkoman

    Mogoče si pozabil povedati, da je elita o kateri pišeš sestavljena iz levih in desnih.

   • pokvarjeniSvet

    Res je medse sprejemajo tiste ki imajo probleme samo tisti bodo poslušni in brez hrbtenice…in če se jim že slučajno zoperstavijo in razkrijejo elito, jih elita nazaj očrni, da dajo njihove slabe skrivnosti na plano.

    uspešen, neomadeževan, optimalen, zdrav človek je njihov sovražnik ker tega ne morejo z resničnim dokazi diskreditirat in ga napravit neverodostojnega

  • ajkoman

   O stara dobra Juga.

   • karlina

    Hvala lepa, si je ne zelim več in nikoli več, edino takšno Slovenijo, ki je bila samo nekaj let po osamosvojitvi.

 • plamen100

  Hmmmm…in kje je Avstrija?? Večina ekonomistov uvršča Avstrijo med najbolj uspešne evropske države, pa jo ni na seznamu?!

  • avtohtoni neandartalec

   Sem potoval precej po Avstriji,sploh ko smo bili še mulci, brez veze, da ti razlagam, za njih smo dejansko tam neki podalpski, pretežno neškodljivi neandartalci, ki nikoli ne bodo razumeli kaj je svoboda in katere stvari so v življenju najlepše.

 • PIA PlA

  Pri nas je “elita” bolj zaščitena kot kočevski medved; za rajo je pa dober Barbara rov, da le pred tem izsesajo davke.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • resnicaboli

  Lep primer je Miro kje bi pristal brez znanih staršev?

  • ajkoman

   Pozabljaš, da je Miro pristal tu,ker so ljudje glasovali proti Ivanu.

   • macon

    Namesto Mirota bi pristal tudi nagačen šimpanz, če bi ga murgelska vrhuška potiskala kot je Mirota.

   • zuje

    Zato so pa prej izvedli medijsko kapanjo proti Ivanu. Pa že mnogo prej – Veliki pok.
    Če bi mediji pošteno ravnali, ne bi nihče volil tako, da bi “volil proti Ivanu”.

  • GeneralLeon

   Verjetno za blagajno na Mercatorju!

  • Peter

   Na oslu z ročaji?

  • zuje

   In oba v KPS na pomembnih mestih.

 • Razocarana

  Samo dejstvo da brez vez ne prilezeš nikamor je dovolj zgovorno. Zato pa imamo take ‘sposobneže’ na vodilnih položajih, in zato pa nam gospodarstvo tako laufa.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Točno, prav zaradi tega in predvsem zaradi tega, smo po vseh pokazateljih na repu, na celem svetu, ne samo v Evropi.

 • jankoslav

  Podeželska, balkanizirana mentaliteta (pomešana s socialistično) ter dodajte trajno gospodarsko krizo (ni novih delovnih mest) in dobili boste temelj za reprodukcijo elit oz. nizko družbeno mobilnost. S to zadevo se je pri nas npr. ukvarjal tudi dr. Adam.

  Nedokončana privatizacija in levičarski ksenofobski koncept lastništva pa zagotavljata reprodukcijo tudi na drugih področjih družbe (novinarstvo, kultura, šolstvo).

  • karlina

   Podeželska, balkanizirana mentaliteta (pomešana s socialistično) ter dodajte trajno gospodarsko krizo (ni novih delovnih mest) in dobili boste temelj za reprodukcijo elit oz. nizko družbeno mobilnost. S to zadevo se je pri nas npr. ukvarjal tudi dr. Adam. Dobili bomo novo Jugoslovenijo, v najhujši gospodarski krizi , zadolzevanju in inflaciji, mnogi se tega še predobro spomnimo.

 • Miha

  Slovenci smo najbližje fevdalizmu.
  Oziroma smo se najmanj dejasnko oddaljili od fevdalizma.
  To ustreza Organizaciji – mafiji.

 • FORT WORTH

  Edvard Kardelj je v pismu napisal zgodovinski stavek. Ciscenje poteka prepocasi…
  Posledicno imamo v Sloveniji vec,kot 600 povojnih prikritih grobisc !
  In se danes nam vlada ta-ISTA partija.Vnuki in sinovi pa vsem v posmeh zasedajo funkcije z najvecjimi prejemki in neusmiljeno ropajo drzavljane in drzavo.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   Točno in potem so se naši zgrazali in nam kazali poboje v Bosni, v njihovi vojni s stani srbskega agresorja, halooooo , ali je bilo pri nas, med 2. sv.vojno, oz. še huje po njej kaj drugače-je bilo in še bolj grozljivo spoznanje, da so morili svoje ljudi, to pa je najhujša svinjarija.

 • Lord H.

  Pomagaj si sam, uporabi noge (via Brnik ali predor Karavanke) in z davki ne financiraj nomenklature.

 • sprehajalec

  Nič novega, iz terena je jasno, da se v Sloveniji dedujejo tudi javne službe in funkcije. Vsak birokrat na občini poskuša spraviti svoje na občinsko, enako je z državnim. Vse to je v redu in prav če gre za privat. Vkolikor pa gre za javno, pa potem sin prevzame od očeta je pa narobe. Ampak to je splošna praksa.

  V ozadju je prislovična slovenska solidarnost do “svojega in svojih”. Sčasoma se pa oblikuje na ta način kasta “naših”.

 • Unikatna

  Ah to je že staro. Znano še iz komunističnih časov-kdor je pokazal rdečo knjižico, je dobil tudi bolje plačano del. mesto. Imamo pa to kar smo jim dopustili in še jim dopuščamo!! Slovenci imamo oprane možgane!!

  • Vera

   Ne vsi !

 • Duhec

  Skoda besed…

 • xtc

  Toliko o enakih možnostih v socializmu:
  Đilasov “Novi red” se je prenesel v prakso:
  Če nisi otrok partijca ali UDBA ša pozabi na kariero ali položaj;seveda pa enako velja za tiste ;ki niso naši:

 • david23

  Jah, posledice negativne kadrovske selekcije in nepriznavanja načela meritokracije pač!

 • Osti jarej

  …ako nisi “brezmadežen” še občinski svetnik ne moreš biti…..jp!!

 • devote

  Nič novega v Zloveniji… To je že Prešeren pred 200 leti grenko ugotovil…”Kak veter nje nasproti temu vleče, kogar v zibeli vidla je berača…, da le petica da ime sloveče, da človek toliko velja, kar plača…”

 • navigator15

  sem doma s podeželja, občina ima okoli 18000 prebivalcev, sosednje nekaj manj, poznam približno 30% ljudi, kateri ne iztopajo od povprečja, tisti ki pa izstopajo in so v politiki ali gospodarstvu, teh poznam 80% ali več. Ko pogledam v Leljakovo knjigo “Špiclji udbe” pa najdeš njihove ožje sorodnike, očete, mame, stare očete pa tudi stare mame. Takoj po letu 1991, so vodilni polastninili firme, vodilni so pa tako bili člani ZK, tako da desni, četudi so se nekateri trudili, da bi si kaj prilastli ni bilo narazpolago, če pa je že bilo, je pa bilo neprespektivno in je potem propadlo in je sedaj samo madež desnici. Na primer bivši predsednik občine v času Jugoslavije, si je takoj po osamosvojitvi kupil nazadne zgrajene proizvodne obrate uspešne firme, plačal s hipoteko na teh poslovnih hal, ponedeljek so mu prepisali v lastništvo, v sredo je pa dobil hipotekarni kredit, tako, da mu ni bilo treba nič raskirat, lastnega premoženja mu ni bilo treba dat pod hipoteko. kaj se pa zdaj s temi proizvodnimi obrati dogaja, je pa že druga zgodba.

  • sprehajalec

   Točno tako je bilo, reklo se je temu “Nacionalni interes” oziroma “Svoji na svojem gospodar”. nekakšna tajkunizacija po Rusko v majhnem. In skrita. Pa vendar bi to človek prebavil, če bi ti ljudje potem postavili kaj uspešnega, da bi cela družba imela korist od tega. Pa niso znali gospodariti, namreč lastnik, ki postane lastnik če mu nekdo nekaj šenka, ni lastnik in nima odnosa do te lastnine. Zato, da mu ne bi vzeli nazaj, je hitro uredil z bypasi ostal pa dolžan banki, katero je država potem dokapitalizirala.

   Zato je vse to bolj ali manj propadlo, danes pa plačujemo ceho za to. ker je nastala množica brezposelnih iz tega naslova so jih penzionirali po starem, v povprečju z 52 leti starosti sredi 90 let. To je vsa zgodba o uspehu.

   • karlina

    so jih penzionirali po starem, v povprečju z 52 leti starosti sredi 90 let. To je vsa zgodba o uspehu. Točno, mi bomo pa delali verjetno do smrti, kajti , četudi imaš pogoj za upokojitev, so le te mizerne, pa še bolj bodo, si niti slučajno ne upam pomisliti, kaj bo čez slabih 10 let, ko bom-bi imela pogoj za upokojitev po sedanjem izračunu, itak vem, da ta izračun ne bo veljal več. Tudi pokojninska blagajna je ze zdavnaj izčrpana in prazna, zaradi bajnih borčevskih in spomeniških pokojnin. Še najhuje je dejstvo,da je vedno več tako imenovanih borcev, rojenih po letu 45,haloooo, oz. se borčevske pokojnine kar dedujejo. Pa smo res tako neumni, da bomo še kar to prenašali, prav zaradi tega je komunistov tako strah, da bi prišla na oblast desna stranka,sem slišala ze kar nekaj takšnih ljudi, ki so rekli-samo Janšeta ne, ker nam bo vzel pokojnino.

  • karlina

   Mislim,da ima vsaka občina podobno zgodbo.

 • Miha

  Čisto preprosto ljudje.
  Prenesite in ustanovite podjetja v Avstriji ali Italiji.
  Slovensko tržišče pa obdelujte s prodajnimi zastopniki, serviserji in dostavljalci.

 • južnificirana_si

  ti se zgodi,ko neskesani komunisti vodijo kapitalistično državo. recept za bedo

  • Osti jarej

   ..a,če so pa skesani,so pa OK?!

   • južnificirana_si

    ja

   • tramal

    Veliko jih tudi spregleda ali pa so bili prisiljeni pod raznimi pritiski in izsiljevanji biti komunist.Vsaka jim čast da so spregledali in to tudi priznali.Tudi sveti pavel je preganjal kristjane pa je z božjo pomočjo spregledal.

 • Osti jarej

  …Slovenci bomo ostali na SVOJI zemlji…pa ,če se še tako matrajo,da bi nas pregnali z nje…!!

  • macon

   Ja, samo te zemlje je lahko čedalje manj in manj.

 • ney

  Pri nas v Slo. se živi od imena in priimka, ne od dela in znanja…

  • pokvarjeniSvet

   Ja točno ++++ tako je že vseskozi, samo naivni in nerazgledani smo bili, da smo jim veliko časa verjeli, da štejejo kompetence in uspeh v šoli – ena od velikih laži.

   • Hiša zgrajena na pesku se podre. Hudournik jo odnese. Enako bo odnesel vse, kar stoji in je zgrajeno na laži, ker nima temelja.
    Tako je prav in tako mora biti!

    • pokvarjeniSvet

     in kaj smo do sedaj storili ko že poznamo dovolj resnic da bi ukrepali ?? nič !!!!! torej smo nesposobni kaj storiti !

  • samsara

   Še najbolj se to vidi v državnih službah, zlasti v t.i. ‘pravosodju’ kjer je pretežna večina priimkov neslovenskih, največ pa tistih na ić in vić.
   Udbofevd pač ve koga je treba podpirati, da so ohranja udbokomunistična kontinuiteta.
   Izobraženi, prodorni… Slovenci pa kar lepo v tujino, kot nekdaj. No resnici na ljubo, so nekatere nekdaj poslali tudi naravnost pod zemljo.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++No resnici na ljubo, so nekatere nekdaj poslali tudi naravnost pod zemljo.
    A misliš, da danes ne bi isto naredili , če bi bilo mozno, saj smo domoljubni in verni Slovenci , sovraznik št. 1 v tej drzavi, nekoč smo sprejeli begunce iz bivše juge, le ti pa nam danes vračajo s strahotno sovraznostjo-ziv primer je Murgljeva-dobrota Slovencev je vedno bila in vedno bo-sirota.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   No, lani sem imela priliko spoznati starega komunista, ki mi je točno tako povedal-danes, če nimaš vez in poznanstev, kljub temu,da imaš dobro in celo vrhunsko izobrazbo-ne boš niti slučajno dobil v tej drzavi sluzbe, niti slučajno.

 • garfi

  Smo prvi tudi po produkciji lopovov

  • nevtrino

   … in gangsterjev, pa še prav ustreznega imena za to nimamo …

  • karlina

   Pa prvi po številu samomorov, na vrhu, vseh drzav, mislim,da se ni potrebno sploh vprašati, zakaj.

 • Peter

  elíta -e ž (ȋ) posamezniki, ki izstopajo po družbenem položaju, pomembnosti, kakovosti: otvoritve razstave se je udeležila vsa mestna elita; spadati med elito; duhovna elita naroda; svetovna športna elita / skupina je prežeta z zavestjo elite
  SSKJ

  Naslednjič uporabite ustreznejši izraz, no.

  • zuje

   MAFIJA, nikakor ne elita.
   Če napišemo elita, so mišljene neke elite drugje, ne pri nas. Sam največkrat besedo “elita” postavim med narekovaje, če mislim s to besedo na naše razbojnike.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • mona lisa

  Ja to bi morali spremenit in postavit te ki se imajo za smetano na trda tla. Slovenci že zdavnaj nismo enaki. ŽALOSTNO. So se zato borili naši dedje?

 • nevtrino

  To seveda niso elite, to so kojoti.
  Botri in strici, klubi in jagri,…

  Ni samo finančno tako, tudi na področju “intelektualcev” in “akademikov”, pa velikih “kulturnikov” je zelo podobno, poglejte si sami, kdo in čigav, kateri zasedajo večino pozicij.

 • tramal

  Tile komunajzerji imajo predvsem kupljene diplome in plagiate,nimajo pa nobenega znanja.Noben komunist ali njegov otrok se ne upa na elitno šolo v tujini ker ve da jo nikoli nebo naredil.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   Saj niso neumni, da bi zaposlili ljudi z diplomo iz FDV, ki je komunistična fakulteta, katero je ustanovil Dolanc, točno s tem namenom, da bodo v njej dobili-ne naredili diplomo, samo njihovi otroci, zato pa naši bezijo v tujino s trebuhom za kruhom, zgodovina se zopet ponavlja, kot po letu 45. Povsod samo naši, naši , naši-njihovi, vsi ostali pa , ste-so-smo nula, manj vredni, kot smet na cesti.

 • Krtača17

  Naj vlada malo razloži kako to poteka pri nas. Sicer nimamo nafte, imamo pa kakšne druge vire:http://www.zerohedge.com/news/2016-03-06/john-perkins-shadow-world-economic-hitman

 • Dimitri

  Dokaz, da v Sloveniji vladajo orangutani iz Balkana. Njihovo sovraštvo do Slovenije, slovenskega naroda je očitno videti in razbrati vsak dan. “Ajde, čemo malo je*ati ze Zlovence, Bečke konjušare, bre ”

 • Breiva

  Samo en primer, kako so delali rdečkarji pred osamosvojitvijo. Jaz izhajam iz revne družine, 5 otrok, 1ha zemlje, oče priučeni ključavničar, zaposlen pri Agroservisu, mati nezaposlena, hodila je v tabrh k večjim kmetom, elektriko smo dobili leta 1958, rvno takrat sem končal osnovno šolo. Vso osnovno šolo sem naredil pri petrolejkah in svečah.

  Ker sem bil trmast, sem se nekako pririnil do vpisa an univerzo in jo leta 1968 tudi končal. Z 15-timi leti sem odšel od doma in nisem nikoli več dobil nobenega denarja od doma. Ko sem po vpisu na Univerzo iskal stanovanje, sem dal prošnjo za Študentsoo naselje, a je bila zavrnjena. Moj najboljši prijatelj, pri katerem so bili precej bolje situirani, pa je sobo v Študentu dobil. Tako so delali komunajzarji!

  Po končanem študiju sem dolgo iskal službo, jo končno dobil, a možnosti za napredovanje nisem imel, vedno je bil sklep komisije, da nimam odgovarjajočih moralno političnih kvalitet. Tako so delali komunajzarji!

  Po 18 letih dela v Sloveniji sem imel vsega dovolj in odšel v inozemstvo, tam me niso spraševali po MPK, ampak so me samo opazovali, kaj znam. Po ca. 8 letih sem postal direktor te firme, ker so lastniki ocenili, da sem za to dovolj sposoben.

  In kako je sedaj v samostojni Sloveniji? Kontaminirani levičarji delajo ravno tako, kot so pred osamosvojitvijo delali komunajzarji (bili so komunisti samo zato, da so prišli do boljših položajev).

  Pojasnilo: Izposodil sem si Teofilov izraz “kontaminirani levičarji”, ker ta pove natančno vse o teh ljudeh!

  • zuje

   “Po končanem študiju sem dolgo iskal službo…”
   Tole je v čisti opreki s trditvami večine, kako je bilo v Jugi fajn. Imel smo službe, stanovanja, pravijo (pa še zlate denarnice).
   Leta 1968 si izredno težko dobil službo. To vem sam, ker sem jo iskal za nekoga drugega. Tistega leta je “gospodarska kriza” , v Jugi spočeta 1965, pokazala vse svoje zobe.

   • Breiva

    Res je bilo izredno težko dobiti službo, če nisi imel strica iz ozadja. Jaz sem jo iskal 8 mesecev in napisal okoli 20 prošenj, da se mi je na koncu le posrečilo. Stanoval sem pa v nekurjeni kletni sobi in brez kopalnice, samo mrzla voda na stranišču.

    Poleg tega sem imel še študentski kredit, ki so jih začeli podeljevati leta 1965 ali 1966 in ti so se mi takoj vsedli na mojo slabo plačo. Zato tudi, kljub službi, nisem imel denarja za kaj boljšega, kot mrzlo kletno sobico. Najem stanovanja 40 m2 pri privatniku je takrat stal 100 DM na mesec. Za dinarje privatniki zaradi inflacije sploh niso več hoteli oddajati.

    Tako lep je bil socializem v nekdanji Jugi in kontaminirana levica ZL, bi rada to stanje nazaj.

  • karlina

   Kot bi brala lastno zgodbo, le z razliko, da sem še vedno v tej drzavi, na zalost.

 • Janez

  Dober dan, Bog ga daj nam vsem.
  Na problem ali bolje, na neurejenost zaposlovanja v javnem sektorju in v državnih služba
  h sem že opozarjal.
  Npr. … na Javni tribuni Odbora 2014 .

  Problem prednostnega zaposlovanja otrok ali sorodnikov in prijateljev od direktorja in vodilnih v teh zavodih … .
  Je rešljiv. Jedro problema je v internih kadrovskih komisijah.
  Direktor javnega zavoda, šole ali državne službe … postavi za predsednika kadrovske komisije sebi pogosto prav hlapčevsko vdanega. In podrejenega človeka, ki zagotovo ne bonaredil nič mimo, nič proti volji direktorja.
  In t1ako se zčne “trgovina ‘ z zaposlovanjem otrok, sorodnikov in prijateljev vodilnih .
  Ti … predsednik kader komisije, reče direktor-ica, boš zaposlil prednostno mojega sina in njegovo dekle.

  Jaz direktor-ica pa dovolim prednostno zaposlitev tvojega sina, v “naš” javni zavod – dragi moj “kadri “še”.
  Da pa vodja naših strokovnih služb ne bo nasprotovala – bomo tudi njeno hčer zaposlili za vodjo oddelka .
  Da bo zadovoljen tudi vodja obdelave naših službenih podatkov – bomo zaposlili tui njegovo ženo itd itd.

  Nihče od dejanskih garačev v zavodu , si ne upa niti pisniti, ali pa le za vogali šušlja. Da se tako po domače zaposljuje sorodnike vodilnih, ki iimajo le formalno kritje s papirji za silo ustreznih šol.
  Če bi kdo od teh garačev, ki največ prispevajo k dobremu delu zavoda – kakorkoli javno in uradno protestiral, bi bil takoj premeščen nižje. Ali obremenjen z uradno dodelitvijo obsežnega dela. Nad delovnimi standardi, ki jih pogosto v janih zavodih … sploh ni.
  Delovnih dosežkov in pogosto tudi delovne volje za svoj poln prispevek k dobremu delu zavoda pa ? Pogosto, ti tako zaposleni sorodniki, imajo – malo ali čisto nič?
  Opisani, tisoč procentno točen primer iz nekega javnega zavoda v Ljubljani, povzrpča to.
  Da se v tem za kulturo in informiranost prebivalstva Ljubljane in okoliša – ne morejo zaposliti ljudje, ki so s svojimi dosežki – že dokazali svoje delovne zmožnosti na področju dela zavoda.
  Ne morejo se zaposliti v tem javnem zavodu, ker nihče iz vodstva tega zavoda ni – sorodnik … koga iz vodstva tega zavoda.
  Sorodstveno prijateljski način zaposlovanja – omogočajo opisane … interne kadrovske komisije.

  Dodatno pa tako zaposlovanje in ostale slabše načine dela tako “napol privatiziranih” javnih zavodov, služb, državnih organov …Omogčajo tudi t.i. … zunanji člani v svetih teh javnih zavodov.
  Ti zunanji člani svetov javnih zavodov. So pogosto skrbno izbrani prijatelji direktorja in oseb iz vodstva zavoda.

  Ponavadi so ti zunanji člani tako zelo lojalni in ustrežljivi “prijatelji”, da v ničemer ne bodo nasprotovali .
  Tudi ne bodo nasprotovali, če imajo osebe iz vodstva zavoda zelo visoke prejemke, delovni rezultati teh oseb – so pa dosti skromni in le formalno korektni. Ne ali pa le redko – visoko kakovostna trajna oblika dela, v veliko korist in zadovoljstvo prebivalstva.

  Na Javni tribuni Odbora 2014 sem predlagal.
  Pregled.bolje delujočih načinov (iz preteklih načinov boljšega nameščanja kadrov – v zgodovini, pri nas in v tujini ) zaposlovanjaa dejansko obetajočih in že priznano dobrih oseb, kadrov – v javne zavode, državne službe itd.
  M
  Zdi se mi, da so v stari Avstriji ..obetavne, sposobne osebe za: učitelje, zaposlene v janih in državnih službah .
  Izbirale inimenovale ?
  Kar – zunanji nadrejeni državni organi ?!
  Verjetno so možni bolši načini …. od zgoraj navedenega realnega primera sorodstvenega zaposlovanja v nekem
  Javnemzavodu v Ljubljani.
  Slišim, da je tudi s strani direktorjev in vodij kadrovskih služb – veliko tudi zaposlovanja – ne le po sorodstveni in prijateljski povezanosti.
  Ampak tudi po politični in celo etnični uglašenosti z vodilnimi v javnem zavodu, državnnih službaah.

  Baje je veliko Slovence diskriminatornega zaposlovanja (prednost imajo, baje-neslovenci) zlasti v zdravstvu, na RTV, v komunali, pri železnicah in zlasti v MOL občinskih službah in v MOL LPP ?
  Za točno situacijo in dejstva ter akterje takega verjetnega zaposlovanja – osebno – ne vem. Ker gre za zadeve javnega interesa, naj tako problematiko ugotovijo in javno rešujejo – javno pooblaščeni. L.r. JANEZ KOMENDA

 • janez zorman

  Kardeljev “duh” je res najbolj živ. Živi evropsko življenje.

 • MissingLink

  En kolešček pa manjka v “komunajzerski” teoriji tega fenomena: zakaj sta Čile in Italija na drugem in tretjem mestu?

  V Čilu so že v 70-ih letih vse komuniste postrelili, v Italiji pa je 40-let vladala krščanska demokracija. Zakaj potem isti fenomen tam?

  • sodnikisozločinci

   Ne vem, mogoče zato, ker sta obe državi mafijsko skorumpirani. Sam Kardelj se je kmalu po vojni nekemu angleškemu novinarju pohvalil, da so si prisvojili oblast z metodami IRE in sicilijanske mafije, mislim da je v tem bistvo problema v Sloveniji, komunizma v teoretičnem smislu ni več, ostale pa so mafijske strukture, ki so še vedno povezane kot prej.

 • karlina

  To je čista resnica, v našem sorodstvu se vleče to, ze kar nekaj desetletij, kajti nobeden ni zaposlen v JU ALI DRZAVNIH SLUZBAH, s plačo v gospodarstvu pa res ne moreš obogateti, ampak komaj preziveti. Itak je ze 70 let, če nimaš kakšnega strička na polozaju, oz. vez in poznanstev, kljub temu,da imaš izobrazbo, adijo , se lahko pod nosom obrišeš, da boš dobil delo za svojo izobrazbo. Prav zaradi tega in predvsem zaradi tega, gre delat v tujino več 10.000 mladih letno , to so v večini otroci domoljubnih in vernih Slovencev, kajti le ti se ne pišejo prav, da bi lahko dobili v tej drzavi sluzbo, zalostno in še kako zelo resnično.

 • Peter

  Moj nasvet sinu je: zgin čimprej od kle.
  Žalostno.

 • navigator15

  v času gradnje moje stanovanjske hiše leta 1979, sem imel probleme z gradbenim dovoljenjem, začelo se je tako, komisija na ogledu v sestavi (uradnik za gradbene zadeve in uradnik za kmetijske zadeve) mi je zavrnila prošnjo za gradnjo hiše na parceli ob domači kmečki hiši. Z veliko muko sem potem le dobil lokacijsko dovoljenje in na tej parceli zdaj že 36 let stoji hiša. Pred 2-3 leti mi je ta uradnik za kmetijske zadeve povedal, sva namreč od takrat znanca in prijatelja, po kakšnem ključu so dajali dovoljenja. Komisija (5-6 članska) se je sestala enkrat na mesec, pregledali so vloge, obdelali vlagatelja, sorodnike do ne vem katerega kolena in če je bil kdo politično oporečen, je bila vloga takoj zavrnjena. Moja vloga je bila takoj zavrnjena. Potem sem pa po raznih drugih kanalih le uspel prepričat komisijo, da mi bodo dali pozitivni odgovor, samo pri novi vlogi sem moral napisat sosednjo parcelno številko in so prišli ponovno na ogled ista sestava in glej ga zlomka oče si je premislil, da ne da prve parcele, ampak to drugo, katera pa meni ni odgovarjala. Rezultat je pa sledeči, komisija je očeta prepričala, da sem dobil to parcelo na kateri sem zgradil hišo. V knjigi “ŠPICLJI UDBE” vidim, daje bil en član komisije UDBAŠ, ta je tudi takrat dal prvič negativno mnenje, zaradi očeta, kateri je bil kot 18letnik mobiliziran v nemško vojsko.

 • sodnikisozločinci

  Večina pekov v Sloveniji je Albancev, oni pa imajo pekarne kot družinska podjetja, logično je, da bo potem tudi sin pek.

 • Wizard

  No pa da še jaz na hitro napišem eno zgodbo o moji družini po letu 45 pa tam do leta 95…. Moja babica in njen brat, sta ostala samo z mamo, denarja okrog leta 50 v družini ni bilo zato babica ni mogla oditi na kakšno šolanje v mesto… Odšel je samo njen brat…. Se izučil ter postal mojster svojega poklica, celo v bivši državi, kjer so bili vsi enaki je bil precej bogat za tiste čase….Takratnemu režimu je to šlo precej v nos, zato, so mu marsikaj odvzeli (tudi nov avto iz tujine )popolnoma po krivici…. Na drugi strani moja babica,ki ni imela poklica, je takrat trdo delala za to da je preživela….. Konec 60-tih let se je odločila, namreč bila je samohranilka, da si tukaj, ne bo mogla ustvariti nič, zato je odšla, v takratno Zahodno Nemčijo…. Delala tam 10 let(nekaj časa 3 službe) zato da si je tu zgradila novo hišo. Ker pa vse ni šlo doma po načrtih, se je takrat stara cca 45 let vrnila domov. Tukaj službe, ni dobila v nobeni “fabriki” ker je bila prestara bilo je to leta 78…. Ko je že skoraj obupala(v Nemčiji ji je bilo v eni fimi rečeno, da se lahko vrne kadarkoli), ter bila tik pred tem,da proda hišo, ter odpelje otroka, v Nemčijo, je tukaj po spletu naklučij dobila službo v eni firmi, kot navaden delavec…. Njena otroka, sta v začetku 80 let dobila tukaj službo takoj, vendar jo kaj kmalu po osamosvojitvi, tudi izgubila….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!