Iz rok paradržave odhaja Abanka: Nadzorni svet SDH podal soglasje k prodaji

Foto: Demokracija

Nadzorni svet SDH je danes podal soglasje k prodaji Abanke najugodnejšemu ponudniku, to je Novi KBM oz. njenemu lastniku, skladu Apollo. Več informacij bo zaradi pogodbenih določil znano po podpisu pogodbe, ki bo predvidoma v četrtek, sta danes povedala predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner in predsednik uprave SDH Igor Kržan.

Iz rok paradržave odhaja še ena banka, ki smo jo davkoplačevalci zaradi nestrokovnega in političnega upravljanja izdatno dokapitalizirali. Nadzorni svet SDH je namreč podal soglasje k prodaji Abanke najugodnejšemu ponudniku, skladu Apollo. Višine kupnine zaradi pogodbenih določil nista želela razkriti, je pa Dietnerjeva v današnji izjavi za javnost povedala, da pri tem država izbranemu kupcu niso dajali nobenih jamstev za morebitne negativne posledice tožb, povezanih s sanacijo banke.

Na vprašanje, ali si bo država s prodajo 100-odstotnega deleža v Abanki povrnila sanacijski vložek, ki je za Abanko v sedanji podobi – v njo sta se po državni intervenciji v višini 781 milijonov evrov združili Abanka Vipa in Banka Celje – je odgovorila, da “če kupnini dodamo še vse terjatve, ki jih prodaja DUTB, upam, da bomo dosegli oz. presegli državno pomoč”.

Tvit Šarca prodaje ni ustavil
Dietnerjeva tvita premiera Marjana Šarca izpred nekaj dni, ko je zapisal, da bi moral holding v luči nekaterih zadnjih objav glede sanacije bank krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke, ni želela komentirati, je pa zagotovila: “To smo dobro premislili, smo si vzeli še malo časa, saj smo sejo prestavili s ponedeljka na danes. Odločitev je utemeljena.

Po neuradnih informacijah STA sta oba interesenta v ciljni ravnini prodaje, Nova KBM in madžarska banka OTP ponujala med 450 in 500 milijoni evrov. Po neuradnih informacijah Financ pa naj bi dosegla nekaj manj kot 90 odstotkov knjigovodske vrednosti delnic oz. dobrih 500 milijonov evrov. Kupnina je sicer sestavljena iz kupnine za delnico banke in iz premije, ki jo pri prevzemu celotne banke navadno plača kupec.

C. Š.

 • mapu

  Paradajzarji pa v jok…

  • sunday

   ampak samo navidezno – od zadaj se sigurno smejijo !!!

 • Olga101

  Bo tudi to banko odkupil udbovski kapital, ki so ga “naši” skrili v tuje “sklade”?

  • ROMAN Naprudnik

   kaj smo pa sploh prodali znanemu lastniku z denarjem?
   prodajamo samo raznim skladom,kjer je zadaj vse sorte skrito lastništvo.

 • Povprečen Državljan

  Še prekleto nam bo žal,da smo jo prodali.No,vsaj madžari so popušili.

  • Observer

   Deuteronomij 28
   1 Če pa boš natančno poslušal glas GOSPODA, svojega Boga, in vestno izpolnjeval vse njegove zapovedi, ki ti jih danes dajem, te bo GOSPOD, tvoj Bog, postavil visoko nad vse narode na zemlji.
   2 In nadte bodo prišli vsi ti blagoslovi in te dosegli, če boš poslušal glas GOSPODA, svojega Boga.
   ….
   12b …Mnogim narodom boš posojal, ti pa ne boš jemal na pósodo.
   13 GOSPOD te bo naredil za glavo in ne za rep; samo navzgor boš šel in nikoli navzdol, če boš poslušal zapovedi GOSPODA, svojega Boga, ki ti jih danes dajem, in jih vestno izpolnjeval
   ….
   15 Če pa ne boš poslušal glasu GOSPODA,
   svojega Boga, da bi vestno izpolnjeval vse njegove zapovedi in zakone,
   ki ti jih danes zapovedujem, bodo prišla nadte in te zadela vsa tale
   prekletstva.
   ….
   43 Tujec, ki je v tvoji sredi, bo stopal nadte više in više, ti pa se boš pogrezal niže in niže.
   44 Posojal ti bo, ti pa mu ne boš posojal; on bo glava, ti pa rep.
   45 Vsa ta prekletstva bodo prišla nadte, te preganjala in zadevala, dokler ne boš pokončan, ker nisi poslušal glasu GOSPODA, svojega Boga, da bi izpolnjeval njegove zapovedi in zakone, ki ti jih je zapovedal.

   • Povprečen Državljan

    Nekaterim tudi Bog ne more več pomagati.In ti si med njimi.

    • Observer

     Bog je vsemogočen. Za njega besedi ‘ne more’ ne obstajata.

     Zanimivo, ko mi to reče ateist (predvidevam, da si ateist), ki Svetega pisma ne bere in tako Boga ne pozna, ve pa komu Bog ne more in komu Bog lahko pomaga.

     Postali smo rep tujcem, oziroma smo to že zadnjih sto let in več. Enkrat določenim monarhijam, drugič Nemcem, tretjič Srbom pod Jugo, po naši zemlji hlepijo Hrvati, Italijani in Madžari in tako dalje. Sedaj, ko pa prodajamo te banke in si izposojamo denar od tujcev, pa bomo spet še večji rep. Vse se odvija točno tako kakor piše v Svetem pismu. Naša država Boga noče ubogati, posledice, ki jih je Bog napovedal so jasne in vidne in tako še en dokaz več, da Bog obstaja in nam po svoji Sveti knjigi sporoča kaj se bo zgodilo z nami, če ga ubogamo in kaj se bo zgodilo z nami, če ga ne ubogamo. In očitno je, da se to dogaja. Božje besede, prerokbe, ki sem jih citiral so stare okoli 3500 let, a še vedno aktualne.

 • Antonius

  Po NLB zdaj še Abanka. Verjamem, da ima v veleizdajalčevem forumu marsikdo težave z inkontinenco.
  Solze jim odtekajo nekontrolirano.

  • dež

   Nisem čisto prepričan. Sem gledal in naslednji dan prebral Šušteršiča na Požarju, pravi takole. Država bo v banki obdržala 25% + 1 delnico. Če ima nekaj delnic parkiranih pri svojih, kakšen delež pa kasneje odkupi (lahko je s tujim one po koprivah), bodo znova v sedlu in odločali o ključnih zadevah. Se ne bi čudil, če bi čez nekaj let BS zahtevala novo dokapitalizacijo/sanacijo, sredstva pa bi prispevali, saj se ve, davkoplačevalci.
   Brez zamenjave leve oblasti za vsaj 2 polna mandata spremembe starih praks ne bo.

   • Antonius

    Državni del lastništva je navaden ništrc, da z njim država svojim državljanom daje misliti, da ima država še vedno močan vpliv na vodenje sprivatizirane banke.
    Odgovorne ljudi zdaj nastavlja lastnik banke, država z lastništvom tiste četrtinke mora pa ubogati.
    Kučanovi forumaši ne bodo imeli nobene možnosti več, da pridejo v banko in se za kredit zmenijo tako, da ga bo na koncu pokrila ljudska dokapitalizacija. Postavite se v vlogo večinskega lastnika in se zamislite nad tem, koliko teže v odločanju premore sodeležnik s tisto četrtinko.
    Zakaj čertinka in tista delnica za povrh. Kot večinski lastnik poskrbite za dokapitalizacijo banke, država mora pa iz svojega primakniti, da obdrži še naprej svoj četrtinski in tisto delnico vredni delež.

    • dež

     Bom zelo vesel, če imate prav. Jaz namreč tem skladom čisto nič ne zaupam, ker so velikokrat skrita parkirišča za posvečene. Kar ste napisali vse drži pod pogojem, da v ozadju ni bilo nobenih kravjih kupčij (sklad Apollo in Kostić meni ne vlivata kakšnega velikega zaupanja). Tule, http://pozareport.si/post/458784/podrejeni-banksterji-posastna-igra-vrha-nase-politike-paradrzavnih-skladov-in-kapitalskega-plemstva-razkriva-rado-Pezdir, je dober članek od Pezdirja, bodite pozorni na odstavek 3. VELIKA SKUPINA.
     Če smo banko prodali za 500 milijonov, znaša 1/4 delež 125 milijončkov, verjamem da ga bo sklad z veseljem prodal s 100% dobičkom, za 250. To pa ni prav visoka številka za naše levičarje, sploh ker oni nikoli ne vložijo svojega denarja.
     Počakajmo 2 letni poročili za delničarje, takrat bo že bolj jasno v katero smer se poslovanje banke razvija.

     • xtc

      Ne glede,kdo bo lastnik banke,če bo delal slabo bo šel v konkurs in tudi nobena tragedija ne bo ,če A banka izgine pa NLB in NKBM zagotovo bo njihova pogorišča pač prevzel drug.

     • dež

      Probanka in Factor banka sta bili privatni, stroške likvidacije smo nosili davkoplačevalci in to je problem. Tule, https://www.regionalobala.si/novica/stecaj-probanke-in-factor-banke-bi-ogrozil-celoten-bancni-sistem, je na enostaven način pojasnjeno, zakaj.
      In zanimivo, kot je povedal Anže Logar, “Minister Uroš Čufer je zadnji dan pred likvidacijo vložil za dodatnih 10 milijonov depozitov v eno od teh dveh bank. Pa naj razume, kdor more.”
      Če banko kupi nekdo, ki se namerava z no še naprej ukvarjati z bančništvom je to eno, če jo kupi špekulativni sklad pa nekaj čisto drugega. Danes imaš na povezavi https://www.portalplus.si/3277/auf-wiedersehen-adria-airways-slovensk/ članek o Adria Airways, preberi, kako jih je SDH prodal popolnim neznancem.

    • dež

     Bom zelo vesel, če imate prav. Jaz namreč tem skladom čisto nič ne zaupam, ker so velikokrat skrita parkirišča za posvečene. Kar ste napisali vse drži pod pogojem, da v ozadju ni bilo nobenih kravjih kupčij (sklad Apollo in Kostić meni ne vlivata kakšnega velikega zaupanja).
     Če smo banko prodali za 500 milijonov, znaša 1/4 delež 125 milijončkov, verjamem da ga bo sklad z veseljem prodal s 100% dobičkom, za 250. To pa ni prav visoka številka za naše levičarje, sploh ker oni nikoli ne vložijo svojega denarja. Pripenjam še povezavo, http://topnews.si/2019/06/11/kako-smo-zapravili-abanko-in-kaksno-vlogo-sta-odigrala-najvplivnejsa-slovenska-oligarha-stojan-petric-in-alenka-znidarsic-krajnc-ki-naj-bi-se-na-koncu-znasla-med-izbrisanimi-podrejenci/, kdo vse bi lahko bil povezan s prodajo Abanke in zakaj je šla tako gladko skozi.
     Počakajmo 2 letni poročili za delničarje, takrat bo že bolj jasno v katero smer se poslovanje banke razvija.

     • Antonius

      Ne mešajte privatno z državnim.
      Država dokapitalizira iz državnega proračuna in na račun državljanov, privatnik pa svojih minusov na tak način ne morete pokriti.
      Če gre privatna banka z riziki predaleč, gre v stečaj.
      Kako se piše lastnik banke je povsem nepomebno.

     • dež

      Nisem ekonomist, niti se na bančništvo in ekonomijo ne spoznam več kot vsak povprečen državljan. Preberem pa veliko komentarjev na forumih spletnih Financ in v eni od debat s T. Kotnikom, ki je eden od NLB razlaščencev podrejenih obveznic, se je pojavila trditev, katero ni nihče zanikal (vsaj jaz tega nisem zasledil).
      V primeru, da lastnik banke postane insolventen oziroma gre v stečaj, dolgove/stečaj banke v celoti poravna regulator, se pravi v našem primeru BS. Ne dam roke v ogenj, da to v celoti drži, je pa na nek način logično. Opleniš banko kolikor se da, jo spraviš v likvidacijo, stroške le-te pa nosi država. Že znano.

     • Vojvoda Šarec.

      Ne laži ostareli teoretik. V ZDA so banke postale “prevelike” za stečaj. Tudi v Evropi.

     • Antonius

      10 let je minilo, ko je največja investicijska banka v Ameriki razglasila stečaj.
      Lehman Brothers vam poizkuša dopovedati, da ste pri vaših mladih letih že sedaj slabši od ostarelega teoretika.

     • Vojvoda Šarec.

      Ravno tu sem vas lovil v past. LB je sprožila svetovno krizo, pred njo so padle manjse investicijske banke, ki so prejele državno financijsko injekcijo.
      JPM in FED drzita platno in skarje v rokah kdo bo obstal in kdo ne, predvsem je bistvo kdo je v tistem času na ablasti-republikanci bodo ščitil svoje, demokrati svoje lobiste kampanij.
      Minilo je 11let.

     • Antonius

      Brez veze mi je vam razlagati, kaj bi se zgodilo, če bi šla naša največja NLB v stečaj. Vlada bi morala odreagirati, ker bi bil nenazadnje najbolj prizadet proizvodno gospodarski sektor. Dodajte k vsem problemom še zaposlene in se spomnite Pahorja, kaj pred desetimi leti ni počel. Firme so takrat masovno odpuščale delavce.
      V Ameriki je šla investicijska banka v stečaj, vlada je pa odreagiral, da posledica bančnega kolapsa ni bila prehuda.
      Imejte se, rečejo danes mladi.

     • Vojvoda Šarec.

      V ZDA je več sistemskih oz investicijskih družb. Razlogov o likvidicaiji LB je več. Tudi ta da je bila v osnovi javna družba.

     • Antonius

      Kaj pa je likvidacija drugega, če ni stečaj?
      *V ZDA so postale banke *prevelike* za stečaj*.
      V svojo past ujeti meni razlagate, da ste me ujeli v past.
      Ne bom vas blokiral, se bom pa potrudil, da vas odmislim.

     • Vojvoda Šarec.

      LB je bila načrtno iztrošena in likvidirana. Edina nacionalna banka je, bo obstojala in prevelika za padec je JPMorgan.

     • Vojvoda Šarec.

      Nelikvidnostneista bili obe naši NLB in NKBM pa so jih vseeno socializiral pred prodajo. Zakaj niso LB v ZDA nudili pomoč je jasno. Trn v peti politični konkurenci.

     • Vojvoda Šarec.

      Koga briga komu se boste posvetili. Nepomembnež.

    • Vojvoda Šarec.

     Kdo je talal kredite mariborski eliti. Kucanova NKBM?!

 • Zgornji

  Tisti ki bo kupil te bančne Parazite, bo moral biti še večji bedak kot je Slovenski narod !!! ! !!! Žaaal.

 • Janez Kepic-Kern

  Premalo vem o A banki.
  Na splošno – pa je namen bank – jasen:
  – vzpodbujanje varčevana,
  – omogočanje ugodnih kreditov – perspektivnim dejavnostim itd. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • xtc

  Kaj je najugodnejši ponudnik je vprašanje.
  Ali je ta “najugodnejši” ponudnik res ponudil najvišjo ceno-le ta bi morala zanimati SDH?
  Definitivno se mora ŠT. bank na Slovenskem zmanjšati in izginiti morajo tistemanjše,kiso predvsem klientelistično delujoče.

 • samotoje

  Ker nekaj stvari vem o bančništvu, ki ga je UDBA vzpostavila za svoje potrebe in denar pravočasno umaknila v tujino, sumim, da gre pri prodaji skladom za vračanje tega denarja v državo. In upam, da se tokrat motim.

 • Povprečen Državljan

  Večina držav v Evropi je morala dokapitalizirati svoje banke.Tako državne,kot privatne.In večina se jih ni prodalala tujcem.Samo mi smo pokleknili.

  • Olga101

   Ne jokat, saj jih je odkupil Kučan z udbovski kapitalom, ki so ga pokradli in vložili v razne tuje sklade!

   • Povprečen Državljan

    Jebo te Kučan.Pazi,ko odpiraš konzervo.Da ne skoči ven in te zagrabi.

  • Andrej

   Katere PRIVATNE banke je dokapitalizirala večina EU držav iz državnega proračuna? Če jih je toliko boš z lahkoto naštel ene pet.

 • Mihilus

  Oh kako ste smešni podporniki nebrzdanega kapitalizma. Res je bila katastrofa s temi bankami ampak probleme so imele vse banke. Posledice privatizacije so za uporabnike vedno enake: višje cene in odpuščanja. Ena najbolj katastrofalnih privatizacij so bile britanske železnice. Katastrofa brez primere. Vedno sta dve strani enačbe.

  • Observer

   Imamo res nebrzdani kapitalizem? V resnici imamo po ekonomski ureditvi nebrzdani državno centralno kontrolirani kartelni pajdaški kapitalizem, komunizem.

   Temelj komunizma oz. marksizma ekonomsko gledano, je centralna banka kateri odgovarjajo vse ostale banke, in davek na dohodek. To imamo, torej?

   V ZDA so centralno banko in s tem komunizem začeli postavljati že okoli leta 1836, vendar je takrat centralno planske banksterje sesul predsednik Andrew Jackson in ukinil centralno banko. Leta 1913 pa so komi banksterji dokončno zmagali in postavili centralno banko in jo imajo vse od takrat. Davek na dohodek pa so dobili v ZDA tam nekje v 40-ih prejšnjega stoletja. Samo v vednost kakšen sistem v resnici imamo na zahodu. Ker pa propaganda to dobro skriva in melje, pa zavedeni ljudje še vedno mislijo, da imamo kapitalizem.

   Lenin:
   https://www.azquotes.com/quote/1461247

 • Nšo-či

  Šarčev znameniti tvit. MNikoli nikoli ne bo prevzel odgovornosti za prodajo, ki se je zgodila sredi njegovega vladanja . Butalci ga ga zaradi tvita kujejo v zvezde in celo verjamejo, da so se nadzorniki SDH odločili po svoji pmaezi in banko proali sklamo namesto strste Banko pa predali v roke neznanim lastnikom, namesti strateškemu investitorju.

 • Novakec1

  Takole bodo zafural tudi Slovenijo, čez noč bo v tujih rokah

  • Observer

   Daniel 4
   14 Po ukazu stražnikov je to povelje
   in po besedi svetih ta odredba;
   naj živi spoznajo,
   da ima Najvišji oblast nad človeškim kraljestvom;
   in komur hoče, ga daje,
   pa tudi najnizkotnejše izmed ljudi postavi nadenj.‹

   Deuteronomij 28
   43 Tujec, ki je v tvoji sredi, bo stopal nadte više in više, ti pa se boš pogrezal niže in niže.
   44 Posojal ti bo, ti pa mu ne boš posojal; on bo glava, ti pa rep.

 • Povprečen Državljan

  Kaj je to ;paradržava; ?

 • Vojvoda Šarec.

  Orban tega ne bi naredil nikdar.
  Slovenci slačijo hlače in ponujajo lastno rit mocnejsemu tujcu od pamtiveka.

 • Andrej

  Če vlada ni sposobna v rokah obdržat lastne banke je tudi vodit ni sposobna. Pa države tudi ne.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!