Iz Tarče: Kralj mariborske bančne mafije Matjaž Majcan je dobival provizije tudi do 200 tisoč evrov za odpis dolgov zadolženim podjetjem

Foto: Tarča RTV Slo

Foto: Tarča RTV Slo

Direktor podjetja Agroruše Veselin Djurović je v četrtkovi oddaji Tarča razkril šokantna dejanja slovenskih bankirjev. Odkrito je spregovoril o tem, kako nekateri slovenski bankirji v zameno za določeno podkupnino, v vrednostih tudi do 200 tisoč evrov, odpišejo dolgove slovenskim podjetjem. V glavni vlogi je nastopal bankir Matjaž Majcan, bivši vodja poslovalnice banke Lon v Mariboru. A zdi se, da se je takšnih umazanih potez slovenskih bankirjev še precej več. Vprašanje je, koliko je še direktorjev, ki niso tako pogumni, kot Djurović, ki je s pravilnimi pravnimi postopki posnel svoj razgovor z nekdanjim bankirjem Hranilnice Lom Matjažom Majcanom. Slovenija je tako lahko izvedela, kako je v razgovoru v mariborskem Cityju Majcan za podkupnino v vrednosti 150 tisoč evrov obljubil odpis 50-odstotnega dolga podjetja Agroruše. Odpis dolga je bil v vrednosti 1.700.000 evrov.

V oddaji Tarča so podrobno predstavili primer podjetja Agroruše, ki  je pred šestimi leti zašlo v finančne težave, zaradi česar so bili prisiljeni sprožiti prisilno poravnavo. Največji upnik je bila tedaj državna banka NKBM. Morali bi poplačati 50  odstotkov terjatev, kar pa jim ni uspelo. V iskanju rešitev je Veselin Djurović srečal podjetnika Ivana Bezjaka, ki mu je svetoval, kako lahko reši podjetje. V svojem pričanju Djurović razkriva, da je moral Ivan Bezjak bankirju Matjažu Majcanu sam plačati 170 tisoč evrov provizije, da podjetje ne bi končalo v stečaju. Djurović je res poklical Majcana, ki se mu je pohvalil, da ima gromozansko moč ter lahko “dviguje tudi mrtveca iz groba.” Bahal naj bi se tudi, da je nad ameriškimi lastniki banke NKBM in lahko vse uredi.

Del pogovora med Matjažem Majcanom in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo)

Del pogovora med Matjažem Majcanom in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo )

Veselin Djurovič zaradi neverjetnih razkritij najame zasebnega detektiva.
Djurović se je nekaj dni pozneje dobil s svojim prijateljem, bivšim kriminalistom. Ta ga je k zasebnemu detektivu. S pravilnimi pravnimi postopki mu je zasebni detektiv svetoval, da pogovor z bankirjem posname. 26. januarja leta 2018 je res prišlo do srečanja z Majcanom na istem mestu, v mariborskem Cityju. Majcan mu je celo že prinesel pripravljeno pogodbo podkupnine. V nadaljevanju objavljenega pogovora je slišati, kako mu Majcan podrobno razloži celotno zadevo. Napoti ga notarju Gorazdu Šifrerju. Ob tem pa mu svetuje, da si naj izposodi denar. Djurović si ga je res izposodil in nekaj dni zatem sta se znova dobila. Majcan mu je zagotovil, da če izpelje vse postopke, kot mu je naročil, bo odobrenih 1.700.000 evrov odpisa.

Matjaž Majcan označil Črta Slokana za člana slovenske mafije
Matjaž Majcan mu je ponudil preprosto rešitev. Obvezni del kredita do NKBM bi poplačal tako, da enostavno na drugi banki zaprosi za kredit ter poplača dolg do NKBM. Djurovića je zanimalo, kako se lahko vse tako preprosto reši. Majcan mu je zagotovil, da je v stiku s lastniki banke. Omenjal je Črta Slokana iz sektorja problematičnih naložb pri NKBM, z besedami “slovenska mafija s Slokanom na čelu”.

Del pogovora med notarjem Gorazdom Fišrerjem in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo)

Del pogovora med notarjem Gorazdom Fišrerjem in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo)

Notar Gorazd Šifrer označi Matjaža Majcna za “malo zmešanega”
Veselin Djurović je 5. februarja 2018 nato obiskal notarja Gorazda Šifrerja. Slednji mu je razložil, da gre za nagrado, provizijo, če bi se projekt realiziral. Omenjal je podjetnika Ivana Bezjaka. Plačati je moral 150 tisoč evrov omenjenim osebam. V razgovoru sta govorila o moči nekaterih slovenskih bankirjev. Šifrer je omenjal, da ima Matjaž Majcan močne zveze in dodal, da je “malo zmešan”.

Veselin Djurović se je nato sestal še z vodstvom NKBM in jim predstavil delne dokaze. Na sestanku ga je pričakal podpredsednik uprave, odgovoren za upravljanj tveganj, Jon Locke, in direktor korporativne varnosti Simon Tantegel. NKBM je bila prisiljena v ukrepe. Odpustili so Martina Kadriča, ki je bil odgovoren za odpis kredita podjetju Agroruše. Ta pa je v obrambi povedal, da ni imel nobene moči odločanja –  ter je za vse to skrbel kreditni odbor.

Grožnje Veselinu Djuroviću. (Foto: Tarča RTV Slo)

Grožnje Veselinu Djuroviću. (Foto: Tarča RTV Slo)

Razkrite bančne nepravilnosti glavni akterji niso prenesli. Sledile so grožnje v slogu mafijskih filmov
Veselin Djurović je bil deležen strahovitih groženj. V kuverti je dobil okrvavljeno sliko svojega vnuka in sliko potrte lizike. Soočiti se je moral z grozilnimi SMS sporočili. Njegova družina srahotnih pritiskov ni mogla zdržati, najslabše je bilo njegovi ženi, ki je želela zapustiti kraj bivanja. Na avtomobilu mu je mafija so mu v znak opozorila pustila smrekovo vejico. Primer Veselina Djuroviča pa razkazuje, v kakšni banksterski mafiji živimo v Sloveniji. Pokrivanje bančne luknje iz leta 2013 je ena največjih kraj slovenskega davkoplačevalskega denarja, javnost pa se zdaj sprašuje, zakaj niso že vsi zgoraj našteti, ki so vpleteni v banksterske posle, že zdavnaj za zapahi.

Luka Perš

 

 • antimur

  V kolikor opozoriš kučanistične podpornike na svinjarije, ki jih počne ta roparska komunajzerska drhal, je edini odgovor, saj so vsi isti. Sam jim pa odgovarjam v tem smislu, da lahko to izjavi povsem nerazgledana oseba in politično nepismena. Večina državljanov je proti nezakonitim muslimanskim primitivcem, ki vdirajo preko mej kot v času turških vpadov, rdečezvezdaši jih celo imenujejo begunci, kučanisti in rdečezvezdaši ropajo po celi Sloveniji, od bank, gospodarstva in to predvsem levaki, roparski pritepenci kot je Janković lahko uničujejo prestolnico Slovenije, se norčujejo iz Ustave in slovenskega pravnega reda in Slovencev ter ropajo po želji in še in še teh zločinskih in proti slovenskih dejanj, ki jih v veliki večini počnejo prav kučanisti in rdečezvezdaši. Torej, če sem srčen Slovenec, koga bom podpiral, te zločince in kriminalce, ali tiste, ki se temu upirajo. Prepričan sem, da je odgovor na dlani.

 • gušto

  “Kralj mariborske bančne mafije Matjaž Majcan je dobival provizije tudi do 200 tisoč evrov za odpis dolgov zadolženim podjetjem”

  In, če se to ve, kaj počne zdaj ta ČARODEJ ?
  Je kdo ugotavljal njegov IZVOR PREMOŽENJA ?
  Je bil OBSOJEN ?
  Je v ZAPORU ?

  banda.press

  • Steiermark

   Tile kriminalci so večinoma potomci rdeče udbovsko komunistične kratkonoge ideologije, zato jim tudi nihče ne stopi na prste, ker bi v primeru “razkinkanja” bilo preveč vpletenih, ki bi morali zapustiti svoje položaje, marsikdo tudi kar direktno z oblasti ali murgel!

 • Amerikanc

  To je to, kar opisujem že zadnjih 10 let. Udbopartija v službi udbomafije, je hujša kot italijanska Cosa Nostra.

 • dež

  Pozitivna plat oddaje je, da je številnim trdoglavcem razložila in odprla oči, na kakšen način se goljufa z odpisi slabih kreditov ali prenosi le-teh na slabo banko.
  Je pa oddaja, v kateri operativec udbo mafije Drago Kos komentira takšna dogajanja, norčevanje iz gledalcev. Kos bi moral biti eden od osumljencev, ne pa good guy iz Greca. Ali ni ravno on premetaval kreditnih map iz NLB in zaslužil, zanimivo, enako kot kralj MB bančne mafije, 200 K€. Če kdo misli, da se je s pregledom teh map zadeva zaključila, je velik naivec.
  Da ne govorim o tem, da je bil zraven pri vseh aferah, kjer so odstavljali (in odstavili) Janeza Janšo. Zakaj, je zadnjič pri Požarju lepo razložil Božidar Novak. Cerarja in Šarca so strici in mafijska združenja različnih branž izbrali za PV zato, da lahko nemoteno šeftajo za njunima hrbtoma. Jankovića ne marajo, ker bi jim speljal vse posle, Janše se pa bojijo, ker bi naredil red.
  Za konec, dol mi visijo oddaje z Dragom Kosom v vlogi policijskega strokovnjaka, člana Greco, ki razlaga zakaj in koga bi bilo potrebno zapreti. Gre za navaden bullshit in pesek v oči.

 • Unikatna

  Ojej, ojej…ubogi narod, da se dogaja takšna svinjarija…po vsem tem imamo 100% zasedene kapacitete v zaporih (ironično)..naj se uvede dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta!

  • Novakec1

   Ne, smrtno kazen nazaj uvest pa se bodo te bedarije in še marsikaj drugega nehal po hitrem postopku.

   • gabrijelobid

    Ne želi si tega,ker bi tam sedeli kvečjemu pošteni ljudje glede kakšne sodnike imamo.

    • Novakec1

     Če se držiš božjih zapovedi (nisem veren, da ne bo pomote) nimaš opravka z sodstvom, sploh ne vedo zame.

 • Jan Kovalski

  Gledal sem to Tarčo, in to priporočam vsem,
  Zaradi podobne stvari (video kot dokazno gradivo o obljubi nagrade 100.000€) je šel v zapor Zoran Taler, takrat evropski poslanec. Torej pričakujem podobne kazni, to pot še z odvzemom premoženja, če še ni prepisno na druge.
  Saj res, ironija je, da so v odajo povabili Draga Kosa. Ta bi moral biti kje drugje, da ne rečem kje, kot pa na TV.
  Že zaradi Patrie.

  • Olga101

   Fuj Hanzi TV! Gledam samo Novo24.

 • Jan Kovalski

  “Na avtomobilu mu je mafija so mu v znak opozorila pustila smrekovo vejico”
  ====================
  Ne, šlo je za cipresno vejico. Vemo kje so ciprese najpogosteje zasajene.

  • Steiermark

   V zadnjem času, okrog prestižnih vil -zgrajenih z našim denarjem…..

 • Janez

  In ta banda še ni za zapahi?Kandelabri,na koga čakate?

 • Novakec1

  On ni nič kriv, dela po zblojeni zakonodaji ki so jo spisali…..

 • Nšo-či

  A ta zgodba NKBM -ja še ni doživela epiloga?

 • Olga101

  Globok poklon gospodu Djuroviću za poštenje in pogum! Zgledujemo se po njem!

 • Žiuc

  A zdaj boste za referenco pa navajali Hanzi oddajo Tarča? Jah, žalostno, da je nova tako težko gledljiva, res sem žalosten, res!

  • Imperial Commando

   Obes se od silne žalosti, revček.

 • Skrajno Desni

  Ko je bil še Janković v Mercatorju je vsak ki je hotel v Mercatorju prodat svoj proizvod je moral zraven prinest zajetno kuverto tedanjih Nemških mark, zato me take in drugačne izsiljevalske afere ne presenečajo to je v tej skorumpirani Sloveniji ustaljena praksa v vseh institucijah od vrtca do sodstva.

 • xtc

  Ko bo raja zelo enostavno z podobnimi obračunala z entom među dioptirjo bo hitro drugače.

 • gabrijelobid

  In ta verjetno še kar naprej nemoteno dobiva provizije???