fbpx

Iz Tarče: Kralj mariborske bančne mafije Matjaž Majcan je dobival provizije tudi do 200 tisoč evrov za odpis dolgov zadolženim podjetjem

Foto: Tarča RTV Slo

Foto: Tarča RTV Slo

Direktor podjetja Agroruše Veselin Djurović je v četrtkovi oddaji Tarča razkril šokantna dejanja slovenskih bankirjev. Odkrito je spregovoril o tem, kako nekateri slovenski bankirji v zameno za določeno podkupnino, v vrednostih tudi do 200 tisoč evrov, odpišejo dolgove slovenskim podjetjem. V glavni vlogi je nastopal bankir Matjaž Majcan, bivši vodja poslovalnice banke Lon v Mariboru. A zdi se, da se je takšnih umazanih potez slovenskih bankirjev še precej več. Vprašanje je, koliko je še direktorjev, ki niso tako pogumni, kot Djurović, ki je s pravilnimi pravnimi postopki posnel svoj razgovor z nekdanjim bankirjem Hranilnice Lom Matjažom Majcanom. Slovenija je tako lahko izvedela, kako je v razgovoru v mariborskem Cityju Majcan za podkupnino v vrednosti 150 tisoč evrov obljubil odpis 50-odstotnega dolga podjetja Agroruše. Odpis dolga je bil v vrednosti 1.700.000 evrov.

V oddaji Tarča so podrobno predstavili primer podjetja Agroruše, ki  je pred šestimi leti zašlo v finančne težave, zaradi česar so bili prisiljeni sprožiti prisilno poravnavo. Največji upnik je bila tedaj državna banka NKBM. Morali bi poplačati 50  odstotkov terjatev, kar pa jim ni uspelo. V iskanju rešitev je Veselin Djurović srečal podjetnika Ivana Bezjaka, ki mu je svetoval, kako lahko reši podjetje. V svojem pričanju Djurović razkriva, da je moral Ivan Bezjak bankirju Matjažu Majcanu sam plačati 170 tisoč evrov provizije, da podjetje ne bi končalo v stečaju. Djurović je res poklical Majcana, ki se mu je pohvalil, da ima gromozansko moč ter lahko “dviguje tudi mrtveca iz groba.” Bahal naj bi se tudi, da je nad ameriškimi lastniki banke NKBM in lahko vse uredi.

Del pogovora med Matjažem Majcanom in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo)

Del pogovora med Matjažem Majcanom in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo )

Veselin Djurovič zaradi neverjetnih razkritij najame zasebnega detektiva.
Djurović se je nekaj dni pozneje dobil s svojim prijateljem, bivšim kriminalistom. Ta ga je k zasebnemu detektivu. S pravilnimi pravnimi postopki mu je zasebni detektiv svetoval, da pogovor z bankirjem posname. 26. januarja leta 2018 je res prišlo do srečanja z Majcanom na istem mestu, v mariborskem Cityju. Majcan mu je celo že prinesel pripravljeno pogodbo podkupnine. V nadaljevanju objavljenega pogovora je slišati, kako mu Majcan podrobno razloži celotno zadevo. Napoti ga notarju Gorazdu Šifrerju. Ob tem pa mu svetuje, da si naj izposodi denar. Djurović si ga je res izposodil in nekaj dni zatem sta se znova dobila. Majcan mu je zagotovil, da če izpelje vse postopke, kot mu je naročil, bo odobrenih 1.700.000 evrov odpisa.

Matjaž Majcan označil Črta Slokana za člana slovenske mafije
Matjaž Majcan mu je ponudil preprosto rešitev. Obvezni del kredita do NKBM bi poplačal tako, da enostavno na drugi banki zaprosi za kredit ter poplača dolg do NKBM. Djurovića je zanimalo, kako se lahko vse tako preprosto reši. Majcan mu je zagotovil, da je v stiku s lastniki banke. Omenjal je Črta Slokana iz sektorja problematičnih naložb pri NKBM, z besedami “slovenska mafija s Slokanom na čelu”.

Del pogovora med notarjem Gorazdom Fišrerjem in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo)

Del pogovora med notarjem Gorazdom Fišrerjem in Veselinom Djurovićem. (Foto: Tarča RTV Slo)

Notar Gorazd Šifrer označi Matjaža Majcna za “malo zmešanega”
Veselin Djurović je 5. februarja 2018 nato obiskal notarja Gorazda Šifrerja. Slednji mu je razložil, da gre za nagrado, provizijo, če bi se projekt realiziral. Omenjal je podjetnika Ivana Bezjaka. Plačati je moral 150 tisoč evrov omenjenim osebam. V razgovoru sta govorila o moči nekaterih slovenskih bankirjev. Šifrer je omenjal, da ima Matjaž Majcan močne zveze in dodal, da je “malo zmešan”.

Veselin Djurović se je nato sestal še z vodstvom NKBM in jim predstavil delne dokaze. Na sestanku ga je pričakal podpredsednik uprave, odgovoren za upravljanj tveganj, Jon Locke, in direktor korporativne varnosti Simon Tantegel. NKBM je bila prisiljena v ukrepe. Odpustili so Martina Kadriča, ki je bil odgovoren za odpis kredita podjetju Agroruše. Ta pa je v obrambi povedal, da ni imel nobene moči odločanja –  ter je za vse to skrbel kreditni odbor.

Grožnje Veselinu Djuroviću. (Foto: Tarča RTV Slo)

Grožnje Veselinu Djuroviću. (Foto: Tarča RTV Slo)

Razkrite bančne nepravilnosti glavni akterji niso prenesli. Sledile so grožnje v slogu mafijskih filmov
Veselin Djurović je bil deležen strahovitih groženj. V kuverti je dobil okrvavljeno sliko svojega vnuka in sliko potrte lizike. Soočiti se je moral z grozilnimi SMS sporočili. Njegova družina srahotnih pritiskov ni mogla zdržati, najslabše je bilo njegovi ženi, ki je želela zapustiti kraj bivanja. Na avtomobilu mu je mafija so mu v znak opozorila pustila smrekovo vejico. Primer Veselina Djuroviča pa razkazuje, v kakšni banksterski mafiji živimo v Sloveniji. Pokrivanje bančne luknje iz leta 2013 je ena največjih kraj slovenskega davkoplačevalskega denarja, javnost pa se zdaj sprašuje, zakaj niso že vsi zgoraj našteti, ki so vpleteni v banksterske posle, že zdavnaj za zapahi.

Luka Perš