fbpx

Jamnikova kadrovska čistka na Savi Re (še) ni uspela. V boj poslal spornega Golobičevega človeka

Nerazdružljiv poslovni dvojec: Borut Jamnik in Branko Tomažič (foto: STA)

Nekdanji sekretar v kabinetu predsednika vlade Metod Dragonja ima direktorske apetite, ki jih lahko doseže le pod pogojem, da se v podjetju Sava Re znebijo sedanjega direktorja Zvonka Ivanušiča. Glavnemu nadzorniku Save Re Branku Tomažiču, ki je pod velikim vplivom Boruta Jamnika, na zadnji seji ni uspelo zamenjati Ivanušiča. Seja se nadaljuje danes. 

Predsedniku nadzornega sveta Save Re Tomažiču na sredini seji nadzornega sveta družbe ni uspelo zamenjati predsednika uprave Ivanušiča, čeprav mu je uspelo njegovo zamenjavo uvrstiti na dnevni red in sicer zaradi domnevno spornega nakupa nekdanje poslovne stavbe ACH.

Po informacijah portala Požareport Tomažič ni imel dovolj glasov, da bi mu uspela zamenjava Ivanušiča, čeprav je med samo sejo močno pritiskal, da ga  je potrebno odstaviti in sicer zaradi “ureditve stanja.” Početje Tomažiča bi ga lahko postavilo pod drobnogled Agencije za zavarovalni nadzor nad delom nadzornega sveta Save Re, kar bi lahko imelo hude posledice v obliki padca poslovnih bonitet družbe, kot tudi upora delavcev, kot je se to zgodilo v Luki Koper.

Če bi odločevalcev iz ozadja uspela zamenjava Ivanušiča, bi po vsej verjetnosti sledila tudi zamenjava predsednika uprave Zavarovalnice Maribor Davida Kastelica, ki je v postopku združevanja z zavarovalnico Tilia.
Vprašanja o dogajanju v Savi Re smo poslali tudi na ministrstvo za finance in SDH. Na SDH so nam odgovorili, da so nadzorni sveti družb v delni ali večinski državni lasti pri svojih odločitvah neodvisni in SDH-ja niso dolžni obveščati o svojih načrtovanih ali izvedenih ukrepih. Prav tako poudarjajo, da so vsi člani nadzornih svetov glede sprejetih kadrovskih odločitev neodvisni in morajo ravnati odgovorno in v korist družbe, ki jo nadzirajo. “SDH delo nadzornih svetov, tako tudi delo nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava spremlja in ocenjuje kot skrben upravljalec,” sporočajo.

Golobičev kader
Branko Tomažič je bil pred leti kandidat za poslanca na listi potopljene Golobičeve stranke Zares in predsednik občinskega odbora Zares Nova Gorica, prav tako pa je tesno povezan s trenutno najbolj vplivnim “playerjom” iz ozadja Borutom Jamnikom. Zaradi povezav z Jamnikom, Tomažič ne izpolnjuje profesionalnih in higieničnih standardov ustreznosti za direktorsko mesto, kot je to v navadi v resnem poslovnem svetu. Kot še poroča Požareport oba druži dolgoletno sodelovanje iz časov igralnice Hit, ko je bil Tomažič predsednik uprave, Jamnik pa glavni finančnik.

Naš denar za zasebne projekte
Njuno sodelovanje se nadaljuje s Tomažičevimi poskusi v turizmu v hrvaški Istri, Jamnik pa je nato postal član uprave Probanke DZU (pred tem je bil svetovalec uprave). Po naših informacijah je Jamnik v tem obdobju bogato investiral v Tomažičeve poslovne projekte v Istri, ki pa so postali okostnjaki v omari Probanke. Kljub nasedlim investicijam, je poslovne izgube uspešno saniral, saj mu je bila izrazito naklonjena bančnica Romana Pajenk. Prav tako so med Jamnikom in Tomažičem še vedno nepojasnjeni zasebni posli okoli propadle igralnice v Poreču ter v Južni Ameriki in Bosni in Hercegovini.

Malo bolj natančen pogled v BIH bi moral pokazati sledečo sliko: usklajeno delovanje med Hit (Tomažič), DZS (Pušnik, Petan, Zavrl), NLB, KD (Končnik) in Jamnikom v katerikoli vlogi je v Sloveniji nastopal. Če ga pregled identificira, je velika verjetnost, da je vpleten v kakšno večjo zgodbo, ki jo zdaj preiskujeta bosansko tožilstvo in policija. ​

M. P.