fbpx

Davkoplačevalci, pozor! Novo reševanje NLB je le vprašanje časa!

Janko Medja (foto: STA)

Apetiti Cerarjeve vlade so očitno neizmerni. Najprej so iz slabe banke izgnali tujce in znova začeli upravljati s podjetji, ki so jih pred tem spravili na rob preživetja. Toda očitno je ob vsem skupaj še vedno ostajala neznanka finančni tok – kdo bi bil znova pripravljen financirati projekte tistih, ki so v preteklosti s pomočjo slabih kreditov slovenski bančni sistem spravili na rob preživetja.

Cerarjevi niso potrebovali dolgo časa, da so našli staro-novo rešitev, ki se skriva v naši največji banki NLB, kamen spotike pa je postal predsednik uprave Janko Medja, ki je moral danes odstopiti – v nasprotnem primeru bi ga namreč naslednji teden odstopili novi nadzorniki.

Medja danes ni bil zgovoren
Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja je po današnji seji nadzornega sveta banke sporočil, da odstopa s položaja. “Banko zapuščam v stabilni poziciji, z odličnimi rezultati in dobrimi trendi,” je povedal v izjavi medijem. Začasno ga bo nasledil dosedanji član uprave Blaž Brodnjak.

Medja na tiskovni konferenci ni bil najbolj zgovoren. Povedal je, da je NLB v dobrih treh letih dosegla vse vse zastavljene cilje in razložil, da je “v zadnjem času prišlo do razhajanj med njegovimi pogledi in pogledi nekaterih, ki zastopajo državo”. Zato je danes nadzornemu svetu predlagal, da se sporazumejo o njegovem odstopu.

“Nadzorni svet je predlog o sporazumnem odhodu tudi sprejel,” je še dejal Medja, na vprašanja novinarjev pa ni odgovarjal.

Medja je prepričan, da bo ekipa, ki bo vodila banko naprej, delala ravno tako dobro kot pod njegovim vodstvom. “Stabilnost poslovanja je zagotovljena,” je dejal.

Brodnjak začasni naslednik
Medjo bo sicer začasno – ampak res začasno – nasledil dosedanji član uprave in njegov tesni sodelavec Blaž Brodnjak. Ni pa še znano, kdo bo v resnici prevzel vajeti naše največje banke in kaj se bo zgodilo z zamenjavo nadzornikov. Njihova zamenjava je bila namreč predvidena v kontekstu odstavitve Medje, kar pa po prostovoljnem odstopu ni več nuja.

V. V., STA