fbpx

Jazbec: Nekatere banke bodo morale zaostriti kreditna merila

“Zdaj, ko je zadolženost gospodarstva v povprečju pod ravnjo EU /…/, pričakujem, da bodo banke pospešile svojo kreditno aktivnost in pomagale pri investicijskem ciklusu,” je na dnevu slovenskih bančnikov dejal finančni minister Dušan Mramor. Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije, je posvaril pred nižanjem kreditnih standardov. Ne samo to, zavzel je celo stališče, da bi morale nekatere banke kreditne pogoje še zaostriti.

Mramor je poudaril, da se kreditiranje bank še vedno zmanjšuje in da bi v pogojih nizke zadolženosti prebivalstva banke morale začeti aktivno pomagati v novem investicijskem ciklusu, ki ga pričakujejo v letu 2016 in 2017.

“Statistika kaže, da se kreditiranje bank še vedno zmanjšuje, letos celo hitreje kot pred bančno sanacijo,” je dejal minister.

Jazbec: Nekatere banke bodo morale zaostriti kreditna merila
Jazbec je banke posvaril, da se kreditne rasti ne sme spodbujati z nižanjem kreditnih standardov in da banke tudi ne smejo čutiti nobenega pritiska, da bi to počele. V nasprotnem primeru bi lahko nekatera podjetja premamila razpoložljivost poceni kreditov in bi zaradi tega odložila prestrukturiranje svojih bilanc.

“V resnici bi rad šel še dlje in zagovarjal stališče, da bi morale banke pregledati svoje posojilne prakse in za določene stranke celo zaostriti kreditna merila,” je poudaril Jazbec. V Banki Slovenije sicer opozarjajo, da se latentna kreditna tveganja po vsej verjetnosti krepijo.

Na srečanju tudi Arhar in Mersch
Prisotne je uvodoma nagovoril France Arhar, predsednik Združenja bank Slovenije, na srečanju pa je bil prisoten tudi Yves Mersch, član izvršilnega odbora Evropske centralne banke.

Žiga Korsika