Je “požrtnost” botrovala izjemno slabemu obisku Planice?

Organizatorji se otepajo kritik zaradi previsokih cen. (Vir: STA)

Organizatorji svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici so bili na temo prodanih vstopnic in zasoljenih cen namestitev deležni kritik že pred prvenstvom. Očitno so zasoljene cene odnesle tudi gledalce!

Zanimivo je, da v Planici manjkajo nemški gostje, saj so njihovi tekmovalci v sezoni dosegli malo uspehov, posledično je tudi malo zanimanja za SP. Del gostov s Poljske bo manjkal zaradi vojne v Ukrajini, saj številne poljske družine doma gostijo ukrajinske begunce. Javna skrivnost je, da za slovenske ljubitelje smučarskih skokov velja, da so zanje cene za SP previsoke. Za ostale športe na SP je zanimanje manjše. Tri tedne po prvenstvu bodo domači ljubitelji skakalnega športa za 30 do 35 evrov dobili polete, dolge do 250 metrov. Za SP na manjših napravah so vstopnice skoraj 100 odstotkov dražje.

Ko so organizatorji svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici videli, da ne bodo prodali toliko vstopnic, kot so si želeli, so začeli varčevati na drugih področjih. Zmogljivost tribun, ki je bila na smučarskih tekih in skokih predvidena za 7000 do 8000 gledalcev, so zmanjšali na 4000, stojišča pa so povečali za množice, ki si ne morejo privoščiti sedišč. A tudi to ne pomaga več.

V zadnjem obdobju se organizatorji zato trudijo prodati vstopnice predvsem slovenskim gledalcem. Zato so v sodelovanju s Petrolom začeli prodajati popoldanske in družinske vstopnice od 15. ure dalje. Šolam so za obisk prvenstva med tednom ponudili ceno 12,50 evra za otroka ter iz tega naslova dnevno pridobili od 500 do 1000 otrok. A še to je premalo in za nekatere starše tudi 12 evrov ni malo.

Številni komentatorji slovenskih razmer so na spletu podali svojo razočaranje nad cenovno politiko organizatorja. Samo Vesel je denimo zapisal, da se mu zdi hrana izrazito predraga. “Kar je preveč, je preveč,” je zapisal. Draginja je očitno naredila svoje in na žalost si bo izredno malo Slovencev lahko svetovno prvenstvo v Planici ogledalo v živo.

Organizatorji: Takšne priložnosti narod še ni imel!
Po drugi strani organizatorji trdijo, da je bilo gostom ponujenih veliko priložnosti in da očitki, da so cene kart previsoke, ne držijo več, saj so cene znižali. Generalni sekretar OK Planica poudarja, da takšne priložnosti slovenski narod ne bo več imel.

 

E – Maribor, G. K.