Je Šarec zaradi neubogljivosti zamenjal Petrolovo upravo?!

Foto: STA

Že nekaj dni so krožile informacije, da namerava predsednik vlade Marjan Šarec zamenjati sicer uspešno upravo Petrola, in še včeraj zvečer je tvitnil, da naj bi bile to dezinformacije. No, danes je postalo uradno, da Petrolove uprave Tomaža Berločnika ni več, začasno bo vodenje prevzela dosedanja prva nadzornica Nada Drobne Popović. Pri tem nekateri ugibajo, ali je razlog za zamenjavo uprave, ki naj bi ji “sporazumno prenehal mandat”, njena neubogljivost, Šarec namreč pričakuje, da podjetja v državni lasti ne bodo oglaševala v medijih, ki kritično poročajo o delu vlade. Prav tako pa obstaja možnost, da je LMŠ povsem povozila de facto propadla pajdaško-kapitalistična stranka SMC. V času njihove vlade je bil namreč imenovan trenutni nadzorni svet.

Nadzorni svet družbe Petrol d.d. Ljubljana je danes prek svoje spletne strani sporočil, da so se trije člani uprave družbe z nadzornim svetom sporazumno dogovorili za predčasno prenehanje njihovega mandata. Članom uprave Tomažu Berločniku, Roku Vodniku in Igorju Stebernaku tako preneha mandat z današnjim dnem. Ika Krevzel Panić kot delavska direktorica ostaja na mestu članice uprave.

Do imenovanja nove uprave vodenje družbe prevzema Nada Drobne Popović
Do imenovanja nove uprave prevzema vodenje družbe v vlogi predsednice uprave zdajšnja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović. Nada Drobne Popović v tem času ne bo delovala kot članica nadzornega sveta. Nadzorni svet je kot članico uprave imenoval še Danijelo Ribarič Selaković, zdajšnjo direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu. Nada Drobne Popović poudarja, da Petrol posluje dobro in bo še naprej deloval po sprejetem poslovnem načrtu. Prišlo pa naj bi do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije, kar je bil tudi razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave.

Petrol (Foto: STA)

Je Šarec zamenjal sicer uspešno upravo zaradi neubogljivosti ali ga je povozil SMC?
A v ozadju naj bi bilo po številnih indicih ponovno politično kadrovanje, predsednik vlade Marjan Šarec naj bi si namreč zaželel nove uprave s svojimi ljudmi, ni pa še jasno, ali namerava na vrh Petrola nastaviti kakšnega hišnika ali pa morda gostinskega tehnika. Da bo uprava Petrola zamenjana, se je sicer špekuliralo že prej, še včeraj pa je Šarec prek družbenega omrežja Twitter sporočil: “To, da stranka LMŠ želi zamenjati vodstvo družbe Petrol, je ena večjih dezinformacij v zadnjem času. Očitno to postaja stalna praksa.”

No, danes je postalo uradno, tako da se je Šarec po vsej verjetnosti grdo zlagal. Nekateri uporabniki družbenih omrežij so že včeraj razmišljali o morebitnih razlogih, zakaj bi si LMŠ tako močno želela zamenjati upravo, in eno izmed možnih razlag je ponudil dr. Žiga Turk, ki je na Twitterju spomnil na Šarčevo grozeče navodilo iz lanskega leta, ko je po pritiskih radikalno levičarskega aktivista Domna Saviča podjetjem v državni lasti prepovedal oglaševanje v medijih, ki kritično poročajo o režimu in vladi, in sicer pod pretvezo, da naj bi ti mediji na ta način širili “sovražni govor”. V objavi je Turk zapisal: “Kako je pa kaj oglaševal Petrol? A lahko to izključimo?”

Prav tako pa je možno, da je Šarca povsem povozila de facto propadla Stranka modernega centra, ki se pod vodstvom Zdravka Počivalška pospešeno spreminja v pravo pajdaško-kapitalistično stranko. Trenutni nadzorni svet je bil imenovan v času, ko je vlado vodila SMC, in sicer so bili predstavniki kapitala, poleg Drobne Popovićeve še Sašo Berger, Igo Gruden, Mladen Kaliterna, Metod Podkrižnik in Sergij Goriup, imenovani na 27. skupščini delničarjev 10. aprila 2017. Za 4-letni mandat so bili 27. januarja 2017 imenovani tudi predstavniki zaposlenih Zoran Gračner, Alen Mihelčič in Robert Ravnikar.

Tomaž Berločnik (Foto: STA)

Pod Berločnikom je Petrol močno izboljšal svoje poslovanje
Petrol je pod zamenjano upravo sicer iz četrtletja v četrtletje izboljševal svoje poslovne rezultate. Medtem ko so prihodki od prodaje v prvem lanskem polletju znašali 2,38 milijarde evrov, so se v primerjavi s tem obdobjem v prvem letošnjem polletju povečali za kar 15 odstotkov in so znašali 2,73 milijarde evrov. Še bolj kot obseg prodaje pa so se izboljšale marže, EBITDA je v prvem letošnjem polletju dosegla kar 98,7 milijona evrov, kar je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Petrol se prav tako uspešno transformira iz nekdaj naftne družbe v sodobno energetsko družbo; v prvem letošnjem polletju je delež EBITDA iz naslova prodaje naftnih derivatov znašal le še 44 odstotkov. Cilji družbe so prav tako ambiciozni, v celotnem letošnjem letu nameravajo ob predvidenih 5,6 milijarde evrov doseči 186,4 milijona evrov EBITDA in 96,7 milijona evrov čistega dobička.

Letos je družba delničarjem izplačala 18 evrov dividende na delnico, medtem ko je dividenda lansko leto znašala 16 evrov. Ker je država največji delničar Petrola, tudi prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe, je dobro poslovanje te družbe tako pomembno tudi za državljane.

Prav tako se je v obdobju omenjene uprave povečala vrednost delnice, ki je 3. februarja 2015, ko je bil imenovan Berločnik, znašala 276,90 evra, ob zaključku trgovanja na Ljubljanski borzi v četrtek pa je vrednost znašala 353 evrov. S tržno kapitalizacijo 736 milijonov evrov gre za eno največjih slovenskih družb.

Rok Krajnc

 • JANEZ GUS

  Ta šlogar ni še naredil zadnje neumnosti,

 • Andrej

  Ta tip ma pa res rad babe. Sam te so ostale na vrhu.

  • Unikatna

   Te mu bo lažje voditi…

   • jan Gedli

    Odkrito povedano, nisem vedel, da se ženske da voditi. Po spominu bom poskušal obnoviti zgodovinsko anekdoto. Španskega kralja (ne spomnim se več katerega) so vprašali kdo vlada Španiji. Odgovoril je: Španiji vladam jaz, meni vlada moja žena, njej pa moj sin.

    • Unikatna

     Nisem napisala, da se vse da voditi, ampak le te, katere je imel v mislih @Andrej. Seveda imaš izjeme.

 • Andrej

  Pa ne more samo SMC harat po Petrolu. Zdaj je še LMŠ na vrsti.

  • RATATA

   vse so samo različno poimenovane skupine tiste iste Partije!

   • jan Gedli

    Njihovih skupnih članov je preveč in ko se vsi drenjajo pri koritih se pa nekatere pomendra.

  • SIMON ROZIC

   ….eeee, brate, u pravu si!

 • althar

  Popović, Selaković, Panić – pa ste vi prepričani, da pišete o slovenski natni družbi?

  • Mirko

   To mje zato, ker smo z plebiscitom iz VELIKE Jugoslavije dobili MALO SLOslavijo, kjer smetano poberejo tisti c Ć

 • Unikatna

  Sedanja oblast bo uničila še to, kar je bilo dobro!

 • Vera

  Kdaj bodo zmanjkali LMŠ člani ? Na vodstvenih položajih jih je vedno več . Prepotrebne so nove volitve , če želimo Šarcu pristriči krila.

  • McBobo

   Ko bo tujina ukinila kredite, ker bomo plačilno nesposobni, takrat bo tudi komunizem razpadel. In ja, čimprej nove volitve, dokler imamo še čas.

  • SIMON ROZIC

   …najprej je potrebno kastrirati njegovega “angela varuha”- Kučana, potem bo
   šlo vse kot po maslu! Idiote ne smeš namestiti v en prostor , ker jih ne moreš
   krotiti …lepo EN po EN!

 • Vera

  Samo bedaki zamenjajo vodjo,ki je pred kratkim dobil priznanje za najboljšega managerja leta .

 • FORT WORTH

  Zavohali so denar, to je ves point !!
  Odstavis sposobnega – nastavis pokornega kretena in si postrezes.

  • McBobo

   Dokler gre, potem se firmo proda tujemu skladu za bagatelo in si obriše roke. Sledi “Adria, Mercator itd”.

 • RATATA

  Saj je sporazumno politično odstopljeni predsednik uprave bil tudi politično nastavljen,
  kot je bil politično nastavljen v srd (slovenska razvojna družba),
  preko katere je bil politično nastavljen tudi v Donit Tesnit, da bi ga s kolegoma olastninil in prodal … nato pa politično prišel v Petrol in iz njega tudi politično nekam drugam ……
  ….. Kje pa ni politično ??, saj so nekdaj tudi politično delali TOZDE, jih sestavljali v SOZDE in jih nato spet razdvajali… vse je politično,,,,
  tudi kraja in razlastninjenje ter podružbljanje ukradenega je bilo politično….
  …….. kot tudi podržavljanje družbenega in prihvatiziranje državnega … je bilo politično..
  ….Exekutorji so pa znani, botrstvo tudi!!!, le da se v to se nihče ne poglobi in površinsko obklada javnost, da jo jezi, afero pa z novo afero umiri!!……
  ….kot se je hitro umirila afera o BRISANJU ČLENOV GLEDE ZAVRAČANJA NELEGALNIH MIGRANTOV z afero LAŽI “ddr Jaklič-aceeto-knez … na US “z zamegljevanjem, ki se nikoli ne razjasni!!

  • jan Gedli

   Ja malo skušam izbrskati, kateri in kje so tisti politiki, ki politično počnejo vse, kar si opisal zgoraj. Se razume, da mi ne uspe. Malo zasledim od mag. Pezdirja in mag. Omerze v njunih člankih. Po pravici povem, da zlasti Pezdir “prinaša ven” v svojih člankih zame preveč komplicirane sheme tatinskih omrežij in njihovega tatinskega plesa po finančnih labirintih, pri čemer se v glavnem izogiba izpostaviti imena in priimke, če pa jih že izpostavi, potem pa se izogiba precizno pojasniti njihove plesne korake in obrate. Le razumem, da crem de la crem dejanskih oblastnikov v Sloveniji brezobzirno izčrpava njen substrat od 1941 leta naprej.

 • Ehnaton

  Bi celo bilo mogoče verjeti, da njegova LMŠ ne menjava vodstva Petrola. Glavna protagonistka, predsednica NS Drobne Popovićeva ni članica njegove stranke jo je pa njen glavni mentor, lobist ata Drobne (kjer je denar, je tudi Drobne) dobro tržil že pred tem pri več strankah, ki so bile v danem trenutku na oblasti, žal tudi pri SDS. Drobne izhaja skupine poslovnežev povezanih z lastništvom Avtotehne. Ko se krog sklene pridemo do več ali manj ponavljajočega vzorca pri obvladovanju državnega premoženja, ki ga krasijo omrežja stkana v režiji naslednice bivše oblasti, stranke prenoviteljev ter katere od njenih derivatov. Šarec mora le igrati svojo vlogo, ki se jo je naučil, ko je oponašal bivšega šefa vlade Drnovška na Radiu Ga Ga in nič več, kot to

 • Amerikanc

  Očitno je Šarko že oldtimer, saj mu zadeve močno uhajajo iz rok.

 • Janez Mayer

  …. ni pa še jasno ali namerava na vrh Petrola nastaviti kakšnega hišnika ali pa morda gostinskega tehnika….

  Prosim, da se nehate norčevati iz našega iiiiizjemno priljubljenega prajm ministra. Jasno, da bo nastavil na tako pomembno mesto koga, ki obvlada. Franclna, ki že 20 let dela na črpalki v Kamnku, no.

  • PLavi-mil

   Mogoče bo nastavil Albanskega Kosovirja, svoji k svojim.

 • montyamp

  ićićiććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććććć
  Made in murglosrbija .

 • lokec

  Samo naj še gdo reče da smo Slovenci sposobni pametni. Ni res! Na vodilnih položajih, zdravniki, direktorji, župani so so v večini jugoviči. Zato Slovenci utihnite, nesposobneži, kmetje in to slabi.

  • McBobo

   To je že od nekdaj znano, da fizično znamo delati, menedžment nam pa ne gre in to iz preprostega razloga; zaradi požrešnosti. Je že Cankar povedal, za hlapca rojeni, za hlapca vzgojeni… Če hlapec prevzame vodenje grunta, je propad zagotovljen.

 • tomven

  Ne moreš verjet kako tele so imeli Kamničani za đupana…

 • Olga101

  Levičarji nastavljajo svoje, zato zavedni Slovenci, tankajmo pri konkurenci! Ne podpirajmo levičarjev!

 • anzek

  Ne vem zakaj skočite vsi komentatorji na prvo žogo?

  To, da se zamenja vodstvo Petrola ni zraslo na Serpentinškovem zeljniku. Saj se ve kdo upravlja z ugrabljeno državo, potrebno je pogledati malo širše.

  Sicer špekuliram, ampak glede na govorice, da s Petrolom posredno upravljajo rusi, mi je bolj verjeten drugi scenarij: kaj pa če nedaven obisk mafijankovića v Rusiji v spremstvu PM, pomeni nekaj drugega kot nam je bilo predstavljeno? Dejstvo je, da ima mafijanković nad sabo še najmanj 6 ovadb, da izpodbijanje volitev za župana iz strani državljana K, ne omenjam, je sklenila “globoka država”, da ga bo “žrtvovala” in postavila na čelo Petrola.

  Živi bili pa videli.

  • Nata

   No, tale je pa svetovna !!! In čisto mogoča v Butalah. . .

 • Svadreb

  Padajo glave,toda ne prave !

 • SIMON ROZIC

  Hitro se je oglasil tale Šarec in vprašajte se le zakaj?
  Šareni se uči gospodarstva, da bo lahko natopil kakšno
  boljšo službico za več denarja; spravil se bo v eno državno
  firmo v eno lepo pisarno, z eno lepo tajnico, s kadrom, ki mu
  bo prisluhnil – iz hvaležnosti, lojalnosti seveda ….

 • Franc Šink

  Šarec ima kosmato pamet.

 • Yolbe

  Šarc še zmeraj ni zakapiral da ni več na Radiu ga-ga….