fbpx

Je Šarec zaradi neubogljivosti zamenjal Petrolovo upravo?!

Foto: STA

Že nekaj dni so krožile informacije, da namerava predsednik vlade Marjan Šarec zamenjati sicer uspešno upravo Petrola, in še včeraj zvečer je tvitnil, da naj bi bile to dezinformacije. No, danes je postalo uradno, da Petrolove uprave Tomaža Berločnika ni več, začasno bo vodenje prevzela dosedanja prva nadzornica Nada Drobne Popović. Pri tem nekateri ugibajo, ali je razlog za zamenjavo uprave, ki naj bi ji “sporazumno prenehal mandat”, njena neubogljivost, Šarec namreč pričakuje, da podjetja v državni lasti ne bodo oglaševala v medijih, ki kritično poročajo o delu vlade. Prav tako pa obstaja možnost, da je LMŠ povsem povozila de facto propadla pajdaško-kapitalistična stranka SMC. V času njihove vlade je bil namreč imenovan trenutni nadzorni svet.

Nadzorni svet družbe Petrol d.d. Ljubljana je danes prek svoje spletne strani sporočil, da so se trije člani uprave družbe z nadzornim svetom sporazumno dogovorili za predčasno prenehanje njihovega mandata. Članom uprave Tomažu Berločniku, Roku Vodniku in Igorju Stebernaku tako preneha mandat z današnjim dnem. Ika Krevzel Panić kot delavska direktorica ostaja na mestu članice uprave.

Do imenovanja nove uprave vodenje družbe prevzema Nada Drobne Popović
Do imenovanja nove uprave prevzema vodenje družbe v vlogi predsednice uprave zdajšnja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović. Nada Drobne Popović v tem času ne bo delovala kot članica nadzornega sveta. Nadzorni svet je kot članico uprave imenoval še Danijelo Ribarič Selaković, zdajšnjo direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu. Nada Drobne Popović poudarja, da Petrol posluje dobro in bo še naprej deloval po sprejetem poslovnem načrtu. Prišlo pa naj bi do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije, kar je bil tudi razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave.

Petrol (Foto: STA)

Je Šarec zamenjal sicer uspešno upravo zaradi neubogljivosti ali ga je povozil SMC?
A v ozadju naj bi bilo po številnih indicih ponovno politično kadrovanje, predsednik vlade Marjan Šarec naj bi si namreč zaželel nove uprave s svojimi ljudmi, ni pa še jasno, ali namerava na vrh Petrola nastaviti kakšnega hišnika ali pa morda gostinskega tehnika. Da bo uprava Petrola zamenjana, se je sicer špekuliralo že prej, še včeraj pa je Šarec prek družbenega omrežja Twitter sporočil: “To, da stranka LMŠ želi zamenjati vodstvo družbe Petrol, je ena večjih dezinformacij v zadnjem času. Očitno to postaja stalna praksa.”

No, danes je postalo uradno, tako da se je Šarec po vsej verjetnosti grdo zlagal. Nekateri uporabniki družbenih omrežij so že včeraj razmišljali o morebitnih razlogih, zakaj bi si LMŠ tako močno želela zamenjati upravo, in eno izmed možnih razlag je ponudil dr. Žiga Turk, ki je na Twitterju spomnil na Šarčevo grozeče navodilo iz lanskega leta, ko je po pritiskih radikalno levičarskega aktivista Domna Saviča podjetjem v državni lasti prepovedal oglaševanje v medijih, ki kritično poročajo o režimu in vladi, in sicer pod pretvezo, da naj bi ti mediji na ta način širili “sovražni govor”. V objavi je Turk zapisal: “Kako je pa kaj oglaševal Petrol? A lahko to izključimo?”

Prav tako pa je možno, da je Šarca povsem povozila de facto propadla Stranka modernega centra, ki se pod vodstvom Zdravka Počivalška pospešeno spreminja v pravo pajdaško-kapitalistično stranko. Trenutni nadzorni svet je bil imenovan v času, ko je vlado vodila SMC, in sicer so bili predstavniki kapitala, poleg Drobne Popovićeve še Sašo Berger, Igo Gruden, Mladen Kaliterna, Metod Podkrižnik in Sergij Goriup, imenovani na 27. skupščini delničarjev 10. aprila 2017. Za 4-letni mandat so bili 27. januarja 2017 imenovani tudi predstavniki zaposlenih Zoran Gračner, Alen Mihelčič in Robert Ravnikar.

Tomaž Berločnik (Foto: STA)

Pod Berločnikom je Petrol močno izboljšal svoje poslovanje
Petrol je pod zamenjano upravo sicer iz četrtletja v četrtletje izboljševal svoje poslovne rezultate. Medtem ko so prihodki od prodaje v prvem lanskem polletju znašali 2,38 milijarde evrov, so se v primerjavi s tem obdobjem v prvem letošnjem polletju povečali za kar 15 odstotkov in so znašali 2,73 milijarde evrov. Še bolj kot obseg prodaje pa so se izboljšale marže, EBITDA je v prvem letošnjem polletju dosegla kar 98,7 milijona evrov, kar je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Petrol se prav tako uspešno transformira iz nekdaj naftne družbe v sodobno energetsko družbo; v prvem letošnjem polletju je delež EBITDA iz naslova prodaje naftnih derivatov znašal le še 44 odstotkov. Cilji družbe so prav tako ambiciozni, v celotnem letošnjem letu nameravajo ob predvidenih 5,6 milijarde evrov doseči 186,4 milijona evrov EBITDA in 96,7 milijona evrov čistega dobička.

Letos je družba delničarjem izplačala 18 evrov dividende na delnico, medtem ko je dividenda lansko leto znašala 16 evrov. Ker je država največji delničar Petrola, tudi prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe, je dobro poslovanje te družbe tako pomembno tudi za državljane.

Prav tako se je v obdobju omenjene uprave povečala vrednost delnice, ki je 3. februarja 2015, ko je bil imenovan Berločnik, znašala 276,90 evra, ob zaključku trgovanja na Ljubljanski borzi v četrtek pa je vrednost znašala 353 evrov. S tržno kapitalizacijo 736 milijonov evrov gre za eno največjih slovenskih družb.

Rok Krajnc