Kadrovanje po Cerarjevo: Goljufa s čeki in zapornika postavili za direktorja Termoelektrarne Šoštanj.

Direktor TEŠ Arman Koritnik (foto: STA)

Dober zgled, kako naj bi delovalo kadrovanje v Sloveniji, je dala že vlada, ko so ministrstva zasedli kradljivi ministri. Od paštet, delov za ventilator do več tisoč evrov. Umazana pa ni samo politika, kot kaže, se take stvari dogajajo tudi v gospodarstvu. Direktor TEŠ, nekdanji policist, je pred imenovanjem sedel za zapahi zaradi kraje. 

Direktor Termoelektrarne Šoštanj Arman Koritnik, sicer v času svojih kradljivih poslov znan pod imenom Roman Koritnik, je bil namreč obsojen kraje in zaradi tega tudi vsaj eno leto sedel za zapahi. Informacije, ki smo jih dobili v uredništvu, pa je že decembra, ko je bil imenovan za direktorja, zgolj bežno omenjal tudi časnik Delo.

Koritnika naj bi zalotili med krajo, v garderobi ene izmed telovadnic trboveljskih osnovnih šol. Sprva je sicer izgledalo, da ni izmaknil ničesar, a je čez nekaj dni želel na račun oškodovanca unovčiti ček. Odsedel je vsaj enoletno zaporno kazen, nato pa spremenil ime in se zavihtel na direktorsko mesto.

Iskali kadre tako za DUTB kot za TEŠ
Tja ga je imenoval Holding slovenskih elektrarn, pri izboru pa je pomagala tudi mednarodna kadrovska agencija. Pa ne le katerakoli, temveč svetovalna družba Pedersen & Partners, ki je kadre pomagala izbirati tudi že za DUTB. Koritnik naj bi sicer imel nekaj izkušenj z upravljanjem s človeškimi viri in financami v podjetjih, a to še zdaleč ne zadošča za tako pozicijo.

Deček za vse – Blaž Košorok
Za vsem skupaj pa stoji direktor HSE Blaž Košorok, sicer znan po tem, da zelo rad menjava direktorje TEŠ, drugače pa je politčno ‘deček za vse’. Sprva se je sicer prodajal Janši, član njegove SDS je še danes, v javnosti pa je znan tudi po precej intimnih poslih z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Težijo ga namreč obtožbe, da sta si skupaj želela razdeliti kar štiri milijone evrov provizije od prodaje Termoelektrarne Trbovlje, zaradi česar sta njeno ceno tudi dvignila iz 11 na 15 milijonov evrov.

Zelo rad sodeluje tudi z drugimi sumljivimi patroni. Kot je že pred časom poročal portal Reporter, je z Miranom Kosom – to je z bratom Draga Kosa, ki je bolj ali manj uspešno zakuhal afero Patria – sklenil skoraj 168 tisoč evrov vredno pogodbo, preko katere bdi nad tožbami malih delničarjev v zadevi velenjskega premogovnika. Tudi sicer pa se je Košoroku že nekajkrat tresel stolček. Nazadnje še v začetku tega leta, ko so ga želeli zamenjati z Aleksandom Mervarjem.

Toda človek je očitno prilagodljiv in mu je jasno, kdo mu reže kruh. Če so se tokrat krogi iz Cerarjeve SMC dogovorili, da na vrh enega najbolj spornih slovenskih podjetij postavijo goljufa s čeki in zapornika, za Košoroka to ni predstavljalo nobenih težav. Vse za ljubi stolček.

Maruša Gorišek