Kaj počne Počivalšek, ko ne vleče nesmiselnih kadrovskih potez? Koketira z Rusi.

Foto: STA

Kaj počne gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ko ne kadrira neprimernih kadrov (berite: Špele Kučan) na pomembna diplomatska mesta? Brati se z Rusi, kakopak. Minister se je z gospodarsko delegacijo ustavil v Moskvi, kjer bo sestankoval s slovenskimi podjetji, ki poslujejo v Rusiji, jutri pa se bo srečal še s kolegom ministrom in predsednikom ene od državnih agencij. 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo naslednji teden začel s srečanjem z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovim, nato pa se bo udeležil še sestanka s predsednikom ruske agencije za investicije RIA Jurijem Spiridonovim. Obisk bo zaključil v sredo v Kazanu, glavnemu mestu Tatarske avtonomne republike.

Ministrov obisk bo namenjen poglabljanju gospodarskih odnosov z Rusijo, ki so jo v zadnji seriji poslabšanja odnosov z Zahodom prizadele gospodarske sankcije, do katerih je prišlo zaradi priključitve Krima in pomoči uporniškim regijam na vzhodu Ukrajine. Rusija je sicer največji gospodarski partner Slovenije zunaj Evropske unije.

Slovensko koketiranje z Vzhodom
Počivalškov obisk v Rusiji bi lahko razumeli tudi kot poskus spreminjanja osredotočenosti slovenske zunanje politike. Strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da ima umik stran od Zahoda in usmeritev k Rusiji za slovenski nacionalni interes lahko dolgoročne posledice. V preteklosti so se pojavile špekulacije, da se afero z arbitražnim sporazumom, ko so neznani obveščevalci prisluškovali slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in predstavnici MZZ, da razumeti tudi kot kazen za diplomatsko simpatiziranje z Rusi.

Zadnji takšen “izlet” proti Vzhodu si je privoščil predsednik republike Borut Pahor, ko je na 100-obletnico izgradnje Ruske kapelice povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se je na vabilo z veseljem odzval. Zaradi “nespodobnega vabila” so slovenskega predsednika opozorili tudi Američani, vendar Pahor zaradi njihovega opozorila ni bil pretirano zaskrbljen. Putin bo v Slovenijo prispel 31. julija.

Žiga Korsika, STA