fbpx

Kaj se dogaja? Teš in pivovarji na veliko odpuščajo

Foto: STA

Termoelektrarna Šoštanj in pivovovarni Union ter Laško bosta skupaj odpustili več kot 200 ljudi. Pivovarja bosta odpustila vsak po 50 ljudi, TEŠ pa 118 delavcev. Obe družbi bosta prerazporedili precejšnje število delavcev. Pivovarni bosta približno 15 delavcev prezaposlili k drugim delodajalcem, 20 pa na drugo delovno mesto znotraj družbe. TEŠ bo prezaposlil 26 zaposlenih.

Pivovarska sindikata ste izrazila obžalovanje, da je do odpuščanj prišlo tako nenadoma, čeprav je bilo jasno, da se bo to zgodilo slej kot prej, ko je prišlo do prevzema družb s strani Heinekena. Pivovarski gigant se je namreč obvezal, da bo proizvodnja ostala v Ljubljani in Laškem, ni pa se obvezal, da bo ohranil število zaposlenih. Odpuščanja je namreč načrtovala že prejšnja uprava.

Heineken je ob prevzemu ponudil, da bo posloval s strategijo podjetja, ki je tako ali tako načrtovalo odpuščanje. “Je pa zdaj jasno, da pod vodstvom novega lastnika vse poteka zelo hitro,” so sporočili iz sindikatov podjetij. 

V TEŠ sindikat še preiskuje program
Po drugi strani sindikat v TEŠ-u še vedno ugotavlja, če je pri načrtovanih odpuščanjih prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti. V primeru, da bodo le-te zaznali, bodo sprožili arbitražni postopek. Program odpuščanja naj bi ne bil potrjen še najmanj osem dni.

 Direktor TEŠ-a Arman Koritnik ocenjuje, da bi se lahko del presežnih delavcev prerazporedilo na nova delovna mesta, ki se bodo odprla, ko TEŠ za določene dejavnosti ne bo več najemal zunanjih podjetij. V TEŠ-u je zaenkrat zaposlenih 360 ljudi. 

Sindikat si sicer še vedno prizadeva, da bi se prezaposlitve izvajale tako, da bi nihče ne izgubil službe. “Da uporabimo edino za nas dobro opcijo, to je naravni odliv delavcev za zmanjšanje števila zaposlenih,” so sporočili iz podjetniškega sindikata.

Ž. K., STA