Kaj se dogaja? Teš in pivovarji na veliko odpuščajo

Foto: STA

Termoelektrarna Šoštanj in pivovovarni Union ter Laško bosta skupaj odpustili več kot 200 ljudi. Pivovarja bosta odpustila vsak po 50 ljudi, TEŠ pa 118 delavcev. Obe družbi bosta prerazporedili precejšnje število delavcev. Pivovarni bosta približno 15 delavcev prezaposlili k drugim delodajalcem, 20 pa na drugo delovno mesto znotraj družbe. TEŠ bo prezaposlil 26 zaposlenih.

Pivovarska sindikata ste izrazila obžalovanje, da je do odpuščanj prišlo tako nenadoma, čeprav je bilo jasno, da se bo to zgodilo slej kot prej, ko je prišlo do prevzema družb s strani Heinekena. Pivovarski gigant se je namreč obvezal, da bo proizvodnja ostala v Ljubljani in Laškem, ni pa se obvezal, da bo ohranil število zaposlenih. Odpuščanja je namreč načrtovala že prejšnja uprava.

Heineken je ob prevzemu ponudil, da bo posloval s strategijo podjetja, ki je tako ali tako načrtovalo odpuščanje. “Je pa zdaj jasno, da pod vodstvom novega lastnika vse poteka zelo hitro,” so sporočili iz sindikatov podjetij. 

V TEŠ sindikat še preiskuje program
Po drugi strani sindikat v TEŠ-u še vedno ugotavlja, če je pri načrtovanih odpuščanjih prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti. V primeru, da bodo le-te zaznali, bodo sprožili arbitražni postopek. Program odpuščanja naj bi ne bil potrjen še najmanj osem dni.

 Direktor TEŠ-a Arman Koritnik ocenjuje, da bi se lahko del presežnih delavcev prerazporedilo na nova delovna mesta, ki se bodo odprla, ko TEŠ za določene dejavnosti ne bo več najemal zunanjih podjetij. V TEŠ-u je zaenkrat zaposlenih 360 ljudi.

Sindikat si sicer še vedno prizadeva, da bi se prezaposlitve izvajale tako, da bi nihče ne izgubil službe. “Da uporabimo edino za nas dobro opcijo, to je naravni odliv delavcev za zmanjšanje števila zaposlenih,” so sporočili iz podjetniškega sindikata.

Ž. K., STA

 • Dusan Marn

  tudi prodaja tega piva je zeloooo padla ,zakaj bi se podpirali domace pivo ko je toliko drazje kot tuje a nic boljse ,,prvo je zasral pivcem uzitek do domacega piva srot ,,od njegovih lumparij ne kupujem vec laskega ,,zal ,,da pa sedaj preplacujem to pivo ki niti ni vec nase bi bilo pa malo bedasto ,,za pol manj denarja pijem nemsko ,,in tega misljenja je kar veliko pivcev nekoc nasega dobrega piva ,,davek na budale pa ne bomo placevali ,,

  • tarantela

   A zdej bomo tisti krivi, ki nimamo denarja za pijačo? Nehi bluzit!

  • neny

   pol pa naj gre v …. še vsa bio prehrana in ostali domači viri….saj je na policah vse cenejše.

   • tomaž

    A se nebi raje potrudili in naredili sami in to še ceneje, kot konkurenca. Pa enako dobro ali bolje.

  • Jelengar

   Bodi pazljiv pri uporabi sintagme “domače pivo”.
   Pravo domače pivo je nova scena malih, domačih pivovarn kot, Pelicon, Human Fish, HopsBrew, Maister, Reservoir Dogs, Varrish, Bevog, Adam Ravbar, Tektonik, itd. Krasna nova scena DOMAČIH piv !!!

 • Poštenje velja

  poserjem se na domače, je vse zanič!

 • mona lisa

  Namesto novih delovnih mest samo odpuščanja in razprodaja slovenskega imetja, da elite dobijo v žep še denarja. Za narod se jim j..e.

  • neny

   ja delavce na cesto, migrante pa not, denar pa v žep …. dvojni paradoks na škoda Slovenca.

 • dima

  Končno bodo začeli delati kot se za kapitalizem spodobi,socialistične fore ko delavec ne ve kaj sploh dela v firmi so mimo!

  • fireblade

   naj ga izvažajo v nemčijo in na češko .. če je kvaliteta primerljiva .. cenovno so pri vrhu :)

 • Mirkoca

  Meni je zelo všeč od Koritnika priimek.

 • fireblade

  če bi odprli novo kvalitetno pivovarno bi delali.. trg je katastrofalen pri nas

 • Jelengar

  Fantje, pričnite variti svoje domače pivo. Tovrstna scena domačega pivovarstva naravnost cveti in izgleda, da je zadnjih 5 let edina zgodba o uspehu v Sloveniji. Pridružite se tej sceni. Skupaj premagajte primat Belgije! .

 • drzavljanslo

  To je totalno nepomembno koliko je odpuščenih. Kdaj boste nehali v medijih tako kretensko socialistično razmišljati.
  Bistvo je povsem drugje. Slovensko zakonodajo je potrebno poenostaviti in znižati davke ter na ta način povečati domače in tuje investicije. Teh v slovenski komunistični greznici po zadnji krizi tako rekoč ni več, saj investitorji spremljajo razne lestvice konkurenčnosti. Nihče (tudi Slovenci) ne bo vlagal tam kjer se to ne splača. Kjer se realno lahko zgodi, da bo psihično prizadet narod na naslednjih volitvah podprl npr. ZL, ki bo nacionalizirala vsa podjetja in uvedla demokratični socializem.
  V Sloveniji se živi vedno slabše samo zaradi narodove neverjetne zabitosti, ki 25 let podpira komunistično levico.

  Slovenija bi poslovno morala postati sodobna in dinamična. Ni problem koliko je odpuščenih (tudi 1000 na dan), če ti dobijo kmalu službo drugje. V Švici npr. je povprečen čas menjave službe samo 2 leti. Pri nas pa v glavah leseno ljudstvo tuli, če mora 2x v življenju zamenjati službo.
  Temu narodu so res zmešali glavo v času Juge.

  • sevenx

   Ko se bodo znižali davki se bodo zvišale cene.

   • drzavljanslo

    Si pa napisal en genialen stavek, poln vsebine in argumentov :) Imaš za to kakšen argument ? In kaj bi se zgodilo, če bi bile višje cene ? Je to dobro ali slabo ? Tvoj odgovor je na nivoju otroka; ne nočem tega. Zakaj ? Ja ker nočem :)

   • Krtača17

    Cene se bodo zvišale ko bo zrasla kupna moč. Nima nobene veze z davki. Posredno – nižji davki, višji dohodek, večja potrošnja, nato višja cena. Vprašanje pa je tudi koliko bi delodajalci znižali tudi bruto plače. V tem primeru pa spet ne bi bilo višjih cen. Zdaj gre pa ravno obratno.

  • Krtača17

   Ja ja to že. Vsaka firma hoče čim večji dobiček kar tudi žene njihovo početje. Kar se vedno pozablja je, kam gre ta dobiček? Na kajmanske, delničarjem, v investicije, kje? Pri nas ali v tujini? Problem je tu. Če začne dobiček odtekati (preveč) v tujino in se nič ne vrača v domač okoliš, ta postaja vedno siromašnejši. Kot bi na polno molzel kravo, za jesti bi ji dal pa vsak tretji dan. Krava bo na koncu crknila in firma bo kupila novo firmo drugje in ponovila postopek. Mi pa bomo končali s kupom zastarelega železja. Zato glede dobička po pameti. Seveda jim ga ne moreš kar pobrati ker firma potem nima smisla. Kaj pa če bi jih motivirali da se ta dobiček vrača h nam na kakšen drug način, na za vse sprejemljiv način. Predvsem pa koristen (ne za plače brezveznih služb javnega sektorja).

 • Gr8_1

  To je samo drobiž zaposlenih in potrditev koliko se jih valja po državnih službah.

 • sevenx

  Adijo pivovarne.

  • xtc

   Itak se ve ;da se linija Union seli v Laško:

 • xtc

  Pravi val šele pride:

  • avtohtoni neandartalec

   O ja, sploh ko kmalu ne bodo imeli kaj prodajati, Heiniken bo verjetno polnil nekaj nacionalno zavednega domačega piva, ki je itak zanič, ostalo bo pa dol zariglal ali mešal svoje arome v načelno kvalitetno vodo in jo prodajal kot svojo blagovno znamko. Se bo kmalu videlo, če se bo delalo v treh izmenah ali bodo samo raztovarjali robo iz Nizozemske in polnili skladišča, s katerimi bodo zalagali gostilne in trgovine. Verjetno slednje, naše blagovne znamke niso vredne popolnoma nič, še pri nas jih redko kdo kupuje tam, kjer obstaja izbor.

 • dr Janez Sveti

  Podjetja se ustanavljajo, propadajo, zapirajo. Zaposleni se selijo, iščejo nove priložnosti. Vse normalno.
  DR Janez Sveti Life is goood

 • Govekar

  A še niste slišali za racionalizacijo, sploh po prevzemih in združevanju.

 • avtohtoni neandartalec

  Heineken je že naredil največjo napako, ko ni takoj odpustil vseh zaposlenih in začel najemati popolnoma nove ljudi. To se jim bo še zelo maščevalo, ne toliko v finančnem smislu, ker itak niso kupili uničeno pivovarstvo zato, da bi z njim služili, udarilo jih bo po blagovni znamki, ker so se zapletli v fašistične posle. So ja sami udbaši ali njihovi sorodniki, kako dobri pivovarji so ta generacija, je pa tudi jasno, če so pa propadli in uničili vse kar se je prej skoraj sto let postavljalo na noge. To je danes jara gospoda, so ena redkih industrij, ki se jih krize niso niti dotaknile, če so jih pa prav oni povzročali, mesta so polna brezposelnih klošarjev, oni so šli pa zaposlovati kmetavzarja in iz njih naredili prve na vasi. Ne vem, mogoče bo pa Heiniken odprl zavod za zaposlovanje in socialni servis, zgleda že tako.

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj pri nas vedno štrajkajo termo elektrarne, zakaj ne nuklearka ali hidro, odgovor je preprost, so edini, ki plačajo več za gorivo kot je vse skupaj vredno. Bolj nerentabilne industrije pri nas enostavno ni, kljub temu se nosijo kot, da bi pri nas vladal Stalin in bi predstavljali nenacionalni temelj in ponos. Čeprav elektriko res rabimo, ker nam jo Hrvati pol pokradejo, nisem zasledil, da bi uživali v javnosti kakšen ugled, so samo še eno vsiljeno zlo, za katero ne vemo kako bi se ga znebili.
  Od nekdaj se pri nas valjajo miti in legende, da so poklici v dobro plačanih javnih službah najbolj varni in dolgoročni, mogoče res, ampak samo za izjemne talente in ljudi s posebnimi sposobnostmi, kar 99% zaposlenih v TEŠ zagotovo ni. Zato tudi ta stereotip v praksi ne drži, državne službe so praviloma na zahodu najslabše plačane in najmanj perspektivne, razen na vrhu, ker drugo skoraj ne rabijo več, pri vsej tej avtomatizaciji in obilju delovne sile.
  Pa koga briga, če jih vse juri brcnejo na cesto, konec je, ne sekiramo se več, za tako gnilo državo nima smisla izgubljati niti sekunde živcev,naj delajo kar hočejo, ko ne bo štroma, pridemo pa z vojsko, z ljudsko vojsko, da se ne bi kdo prehitro veselil prijateljskih obiskov, ker jih ne bo.