fbpx

Kako je država spet pokleknila pred lobiji ali kako je Jazbec pretkano zaščitil Jamnika

Borut Jamnik (foto: STA).

Petkova skupščina Telekoma Slovenije je za Boruta Jamnika pomenila pravi udarec. A vseeno ne tako velikega, kot je sprva kazalo. Načrt, da bi Jamnika odstavili, se je zaradi proceduralnih razlogov in ‘napake’ SDH izneveril. A Jamnik vseeno izgublja monopolni položaj v slovenskem gospodarstvu.

Namesto Charlesa J. Burdicka, ki ga je našel prav Jamnikov nadzorni svet, uradno pa naj bi ga predlagal SDH, je bil za nadzornika Telekoma Slovenije nato imenovan Dimitrij Marjanovič, direktor oddelka za finančno upravljanje SDH. S tem pa se Jamnikov položaj slabša.

Razlog za imenovanje Marjanoviča naj bi bil v tem, da Burdick ni želel izstopiti iz poslovodstva družbe Orion Telecom Serbia, ki Telekomu Slovenije predstavlja konkurenco. Kot poročajo Finance, pa je Jamnik, sicer predsednik nadzornega sveta Telekoma, s tem izgubil večino v nadzornem svetu Telekoma Slovenije, kjer kapital zastopajo še Tomaž Berločnik s Petrola, Bernanda Babič s Slovenskih železnic, Adolf Zupan, prvi direktor Telekoma, ter Marko Hočevar z Ekonomske fakultete UL.

Jazbec spet poskrbel za Jamnika – pa je res? 
Je pa Jamnik imel toliko sreče, kolikor dnevni red ni dopuščal, da bi obravnavali odpoklic. SDH pod vodstvom Jamnikovega tesnega sodelavca Marka Jazbeca namreč ni upel pravočasno razširiti dnevnega reda, ki bi omogočal razpravo tudi o odpoklicih članov uprave.

Kljub temu da je Jazbec z neuspešno spremembo dnevnega reda Jamniku morda rešil stolček, pa dogajanje na skupščini priča, da se Jamnikova era morda vseeno bliža koncu. Prav SDH je namreč povozil njegov predlog o članu nadzornega sveta, s tem pa oslabil njegov položaj v Telekomu.

M. G.