fbpx

Kako je lahko Merkatorjev “slovenski fižol” iz Kitajske?

Foto: Facebook

Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) je potrošnik poslal paket z 1,5 kilograma fižola Mercatorjeve lastne trgovske znamke Bonus Plus. Na njem je bil napis, da je fižol proizveden v Sloveniji, malo nižje na paketu pa je navedeno, da je država porekla – Kitajska.

Na ZPS so deklaracijo na embalaži proučili in ugotovili, da ima fižol v zrnju kot državo porekla navedeno Kitajsko in da je pridelan leta 2011. Fižol je torej kitajski.

“Predvidevamo, da je bil nato ta fižol uvožen v EU ali Slovenijo v razsutem stanju in ga je podjetje Hrib d. o. o. sortiralo (kakovostni razred II), pregledalo ter zapakiralo za Mercatorjevo blagovno znamko. Proizvodni proces sortiranja, pregledovanja in pakiranja je torej potekal v Sloveniji, zato je na deklaraciji zapisano, da je fižol proizveden v Sloveniji,” so pojasnili na ZPS.

Nič v nasprotju z zakonodajo
Deklaracija na izdelku je tako glede na zakonodajo sicer pravilna. 
Po uredbah EU o informiranju potrošnikov o živilih mora biti na izdelku naveden tisti, ki živilski izdelek proizvede, kar pomeni, da ga sortira, pregleda in pakira ter ga posreduje na trg v državi članici.

Hkrati mora proizvajalec, kot še navajajo pri ZPS, v Sloveniji zagotoviti sledljivost za izdelek in surovino ter s tem zagotoviti, da je na deklaraciji navedeno poreklo surovega fižola v zrnju. Fižol je bil tako pridelan na Kitajskem.

B. O.