Če država ne naredi konca korupciji v zdravstvu, bo luknja do leta 2035 globoka za 500 milijonov evrov, opozarjajo strokovnjaki

Vzajemna. Slika je simbolična. Foto: STA.

Vzajemna je v petek napovedala povišanje premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot razlog za to pa navajajo povišanje cen zdravil in zdravstvenih storitev. Stroški so se letos povišali še za več od načrta, zaradi česar naj bi Vzajemna iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že pridelala zajetno izgubo. Mnogi ob tem opozarjajo, da Vzajemna ni zahtevala znižanja omenjenih stroškov, a kot je pojasnila poslanka SDS Godec tega niti ni mogla, saj ima v Sloveniji pri tem ZZZS monopolni položaj. Opozarja tudi, da brez pravih reform do racionalizacije dela in znižanja stroškov niti ne more priti, nekdanji direktor Onkološkega inštituta Remškar pa kot rešitev ponuja specializacijo posameznih bolnišnic. Skrajna Levica bi šla v popolnoma napačno smer, želijo si odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, s čimer bi še okrepili monopol ZZZS, ni pa jasno, od kje bodo nadomestili sredstva iz tega naslova.

Vzajemna je v petek razburila slovensko javnost z napovedjo, da bo s septembrom povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra, pri čemer se bo cena mesečne premije s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra. Vzajemna ima 877.000 članov. Lani je imelo kritje doplačil iz naslova dopolnilnega zavarovanja pri tej zavarovalnici po poročanju STA 773.487 zavarovancev, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije.

Stroški zdravstvenega sistema se povečujejo hitreje, kot predvideno
Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstva za zdravje sta namreč v letošnjem letu načrtovala 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve, podatki za prve štiri mesece pa kažejo povišanje na ravni devetih odstotkov. Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je pojasnil, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležila že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju, če premije ne bi povišali, pa bi Vzajemna do konca leta beležila devetmilijonsko izgubo.

Aleš Mikeln, Vzajemna (Foto: STA)

S povišanjem premij plačujemo tudi za skrajševanje čakalnih dob, kar nas bo v odsotnosti reform drago stalo
Za komentar smo vprašali tudi poslanko Slovenske demokratske stranke Jelko Godec, ki pravi, “da gre po eni strani za zvišanje stroškov zdravil in zdravstvenih storitev, po drugi strani pa tudi za skrajševanje čakalnih vrst, kar nas bo veliko stalo glede na to, da ob tem ne iščemo načinov, da bi stroške znižali.” Zvišujejo pa se tudi stroški dela, nedavno je vlada s sprejemom aneksa k splošnemu dogovoru omogočila nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov družinske medicine in pediatrije, kar pomeni, da se bodo stroški družinske medicine povišali za do 20 odstotkov. Godčeva ob tem opozarja, da vlada ni upoštevala predloga SDS, po katerem bi zdravnike izvzeli iz enotnega plačnega sistema. Kot v zvezi s tem opozarja Godčeva, ne kaže, da bi se stroški zdravstvenega sistema racionalizirali: “V zadnjih desetih letih ni bilo nobenih bistvenih sprememb v zdravstvenem sistema prav tako pa ne prihaja do racionalizacije v organizaciji dela.”

Jelka Godec (Foto: STA)

Smiselno bi bilo razmisliti o specializaciji posameznih bolnišnic, v vseh ne moremo učinkovito izvajati vsega
O razlogih za povišanje premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja smo povprašali tudi nekdanjega direktorja Onkološkega inštituta Janeza Remškarja, ki pravi, da je poviševanje stroškov dejstvo, če ne bomo uredili financiranja, pa se bo primanjkljaj le še povečeval: “Če ne bo sprememb, se bo do leta 2025 primanjkljaj v zdravstvenem sistemu povišal na 240 milijonov evrov, do leta 2035 pa na 500 milijonov evrov. Pri tem bo ključno obvladovanje stroškov, česar ne znamo izvajati, zdravstvo imamo namreč neracionalno organizirano. Vse bolnišnice ne morejo opravljati vsega, zato bi bilo dobro izvesti specializacijo posameznih oddelkov.” Kot primer dobre organizacije Remškar navede dunajsko univerzitetno kliniko, kjer je zaposlenih 300 zdravnikov več kot v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Tam ob približno enakem številu postelj opravijo bistveno več enodnevnih obravnav pacientov. Remškar opozarja tudi na staranje prebivalstva, vse več je ob tem namreč zahtevnih zdravstvenih posegov, kar povzroča poviševanje stroškov. Ob tem nimamo strukture cen in cene se določajo glede na to, koliko imamo in kaj potrebujemo, ne pa glede na dejanske stroške opravljenih storitev.

Janez Remškar (foto: STA)

Bi Vzajemna lahko pripomogla k znižanju stroškov zdravil in zdravstvenih storitev?
Kardiolog Blaž Mrevlje je s svojim zapisom na družbenem omrežju Twitter opozoril na nedejavnost Vzajemne pri zniževanju stroškov: “Če Vzajemna dviga zavarovalniško premijo ne da bi od izvajalcev storitev zahtevala, da od zdravniško-dobaviteljske mafije zahteva znižanje cen zdravil, pripomočkov in storitev na nivo EU, sodeluje pri org. kriminalu in korupciji v zdravstvu. Ne pustite se lupiti!!!” Iz Vzajemne so se odzvali sledeče: “Tudi na to smo danes opozorili, da nam doslej politika ni pustila sodelovanja pri Splošnem dogovoru. Čas je, da se to spremeni.”

Godčeva ob tem opozarja, da imamo monopolni sistem zdravstvenega zavarovanja in dokler ga ne bomo spremenili, se bo dogajalo višanje stroškov: “Vzajemna bi bila lahko vključena v sodelovanje, če ne bi bilo monopola Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Odprava tega monopola bi lahko poskrbela za znižanje cen. Zaradi zakonskih okvirjev se lahko izgovarjajo, da nič ne morejo.”

Blaž Mrevlje

ZZZS izkorišča ZZVZZ v svoj prid in stroške prevaljuje na prostovoljno zdravstveno zavarovanje
Tudi Remškar se strinja, da so zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje v primerjavi z ZZZS v slabšem položaju: “Imamo 23 člen ZZVZZ, ki določa kaj je 100% krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in kaj ne in tudi v kakšnem odstotku.” Standardi kodiranja so predpisani po njegovih besedah po avstralski osnovi, torej utež, s katero je določena cena, a to ni zagotovilo, da ta ustreza dejanskim stroškom: “Prva diagnoza pri kodiranju skupine primerljivih primerov je diagnoza zaradi katere je bolnik sprejet v bolnišnico. Če imam npr. raka in ob tem anemijo in sem sprejet v bolnišnico zaradi anemije je logično, da se zapiše prvo diagnoza anemija. Zaradi te prejmem transfuzijo. Ker prva diagnoza pri kodiranju ni rak, vzrok sprejema je res anemija, se del financiran iz prostovoljnega zdravstvenega zavarovnja. Torej človek, ki ima raka in ob tem pogosto anemijo ter ni dopolnilno zavarovan bo moral plačati dodatno. To je nesmisel, vendar ta del pravil sprejema ZZZS.”

Zavarovalnice morajo pri tem poslovati v skladu z zakonodajo, glede na katero ZZZS postavlja pravila, kaj bodo plačali v okviru tega člena, imamo pa še dodatno zavarovanje, ki krije različen odstotek stroškov recimo za otroke, nosečnice in rakava obolenja vse, za popravilo zob pa manj. Ta pravila določa ZZZS. In tako prihaja do prenašanja stroškov iz ZZZS na dopolnilna zavarovanja. V Avstraliji tega ni, ker imajo prava dopolnilna zavarovanja, ki jih pri nas ni za hospitalne obravnave.

Foto: STA

Skrajna Levica grozi z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
A namesto odprave monopola ZZZS gre skrajna Levica, ki ima v trenutni koaliciji nadkoalicijski položaj, v popolnoma drugo smer. Koordinator te stranke Luka Mesec je bil ob dogajanju namreč kritičen do razlogov Vzajemne za dvig, med katerimi navajajo tudi nenadzorovana rast stroškov v zdravstvu: “Nekontrolirani so predvsem njihovi lastni stroški. ZZZS, ki letno zbere skoraj tri milijarde evrov sredstev za zdravstvo, za lastno administracijo porabi do 1,2 do 1,6 odstotka tega denarja. Na drugi strani pa zasebne zavarovalnice, ki letno zberejo okoli 500 milijonov evrov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, od tega kar od 40 do 50 milijonov evrov porabijo zase, oziroma osem do deset odstotkov.” Mesec po poročanju STA to ocenjuje kot anomalijo, ki naj bi jo bilo treba odpraviti, zato v Levici v skladu z dogovorom z vlado pripravljajo zakon, ki bo ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predstavili ga bodo v jeseni. Kot je dejal, je tokratna podražitev lahko zadnja, le vlada se mora jeseni držati dogovora in podpreti zakon.

Foto: STA

Je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prava rešitev?
Tudi glede načrtov Levice smo za mnenje povprašali Godčevo, ki je poudarila, da je prav ta stranka zadolžena za projekt ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: “Ko govorijo o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je vprašanje ali pri tem sodelujejo z Ministrstvom za finance, takšen ukrep bi moral biti usklajen na ravni vlade. Tudi minister za zdravje še pred kratkim ni bil seznanjen s tem, da je za ta projekt zadolžena prav Levica.” Ta ukrep pa bi še okrepil monopol ZZZS: “V SDS vedno govorimo o preoblikovanju sistema zdravstvenega zavarovanja. Če bodo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, me zanima, kako bodo zagotovili 400 do 500 milijonov evrov letno.”

Rok Krajnc

 • Antonius

  ZZZS, zavarovalnice in zdravstvo bi se morali vprašati, od kje mislijo dobiti denar, če jim pacienti pocrkajo zaradi nedostopnega in predragega zdravstva in zdravljenja.

  • SIMON ROZIC

   …zato pa hitijo polniti svoje globoke žepe dokler je še čas !

  • učko

   Zaenkrat jim vplačevalcev še ne bo zmanjkalo, skrbijo pa za to, da tisti, ki veliko obremenjujejo zavarovalniško blagajno, čim prej in v čim večjem številu pocrkajo.

  • Vera

   Kaj vam g.Antonius , ki lahko nemoteno prihajate komentirat na ta portal, meni pa ne vem iz kakšnih razlogov , so to možnost odvzeli .:( Lp vsem dobronamernim komentatorjem – Vera .

   • Vera

    Od 11.7. že ne morem direktno na ta portal , pravzaprav so na prvi strani novice od 11.7.2019. :(

 • tretjerazredni

  Groza in strah, slovenci se staramo.
  Si ja nor, ljudje božji, se sploh zavedate kaj to pomeni?!? Dlje bomo živeli, adijo pamet.

  Tiste idiote, ki nam razlagajo, da je problem staranje prebivalstva, bi jaz kar po kitajsko, sredi stadiona in prenos v živo, še prej bi se morali pa spovedati narodu, da so krivi ker so predolgo zemljo tlačili, sicer bi dal zraven še njihove družine.

 • francelj3

  Dr. Remškar je fanatičen zagovornik tim. javnega, se pravi državnega sovjetskega zdravstva. Če je že on ugotovil, da je nekaj narobe, ker mečemo v zdravstvu denar iz helikopterja tistemu, ki ima največjo izgubo, kar tako, ne da bi sploh vedeli, koliko kaj dejansko stane in koliko kdo naredi, mora biti res že hudo. Kot je že pred časom povedal dr. Alojz Ihan, zdravstveni sistem, v katerem se ne ve, koliko kaj stane, samo pospešuje korupcijo in ropanje.

  • SIMON ROZIC

   En žakelj pomeni nešteto kradljivih tac v njem!

  • tretjerazredni

   Točno se ve koliko stane zdravstvo, isto kot za časa SFRJ, saj niso 30 let naredili nič novega, razen ukinjali in zapirali.

 • Olga101

  Tovariši pripravljajo vreče, da bodo lahko kradli, tako kot že 75 let! Zato je treba vse “pripraviti”!
  Ravno včeraj je dežurni “čefur” Vojnović (beri priviligiranec) nalagal v Murglski kloaki o tem, da je proti “nacionalizmu” (beri slovenskemu domoljubju)!
  Čefurji v Sloveniji živijo nadstandardnio življenje (Slapšak, Janković, Makarovič….) Zakaj so on in njegovi ne integrirajo v Slovenijo in se borijo za status narodne manjšine, čeprav jim to ne pripada? Zakaj je bila balkanska morija, ki so jo vodili Srbi pod vodstvom Miloševića, katere slogan je bil, kamor je stopila srbska noga, je Srbija? Kdo je torej nacionalist?
  Raznim “vojnovičem” odgovarjam: Srbi, tovariši! Skrivate pa se za “čefurstvom”, lažete, manipulirate in izsiljujete! Vse za nezaslužene privilegije!

  • GverilaStyle

   milan se ponoči sprehaja pod posteljo in čoha po glavi…..kam bom pa te vreče denarja skril???!!!

   • SIMON ROZIC

    V Mehiko, k stirčku Voljču, nekaj pa v Švicerland h Kosovki….

  • KAPIBARA

   Največji rasist je tisti, ki drugemu oičita da je rasist..
   Krasti se je začelo leta 41, ko so prišli tovariš na oblast.. – prej so lahko splai pri doklenjenih vratih

   • Mojca pokraculja

    Misliš na rasizem med belimi in rdečimi?

    • učko

     Misli tudi na PROTI SLOVENSKI NACIONALIZEM, BALKANSKEGA IZVORA, o katerem se nič ne govori in je daleč najbolj agresiven !!!!

     • KAPIBARA

      Učko, kot na Sinjski Alki: UUuuuuu SSSSrrrriiiidddduuuu

    • KAPIBARA

     Mislom na : Od črnuhov( bilo kere nianse) pa vse do za njih druge barve…!!

   • tretjerazredni

    Oprosti, ni res, jaz nisem zaklepal vrat do osamosvojitve, danes je pa res treba.

    • moon

     Poglej se v ogledalo, tam bos videl faco, katera je (so)kriva za stanje v podalpski Bosni.!

  • tretjerazredni

   Ti imaš opran pisker, povej mi eno državo, ki jo je napadel Miloševič, razen svojo Srbijo, kar ni tuj problem.
   Na Hrvaškem in v bosni so si sami skuhali državljansko vojno, Slovenijo je napadel Zagreb, tvoji zemljaki, strezni se že enkrat.
   Kam pa ni stopila srbska noga, če je pa več kot pol jugoslovanov srbov, pa zato nisi nikoli živela v Srbiji.

   • Olga101

    Spet Pirjevčeva mitologija? Dragi Srbi, slej ko prej se boste morali soočiti s svojimi zločini! Genocid nikoli ne zastara!

 • GverilaStyle

  Zgleda, da bodo začeli delati pošteno……in dvigajo premije, ker od nekod je treba vzeti, pa delaj pošteno al pa kradi!!! Naši politiki so nam večje breme in nas vodijo v drek in bedo, veliko bolje in hitreje kot muslimanski teroristi, ki ilegalno vstopajo v Slovenijo!!!!! Gamad za podavit.

 • resnicaboli

  Kak je to lepo v Sloveniji izmisliš si dopolnilno zavarovanje ustanoviš Vzajemno zaposliš kup ljudi z velikimi plačami ko zmanjka denarja povišaš prispevek. Potrebno je ukinit dodatno in ukinit Vzajemno.

 • Anton

  delo/delati kaj je že to?

  komunist press

 • Anton

  https://www.rtvslo.si/sport/odbojka/jakopinov-zid-na-mivki-tjasi-ubranili-naslov/495001

  ena redkih prispevkov na mmc-ju, kjer se mi oči in um spočijejo

  sarkazem press

  • Nata

   Ja. . . . ja. . . . . lepe so te punce na mivki !!

 • Nata

  Pri nas je največji problem, kako ustvariti ravnotežje med ustvarjenim in porabljenim.
  Pri takih vladah, ki jih v zadnjih letih imamo, bo težko sploh kaj uravnotežiti.
  https://www.casnik.si/uravnoteziti-dejavnike-gospodarskega-in-druzbenega-razvoja/

  Kar se pa Vzajemne tiče, pa samo čivk. . . . . ko pogledam na račun, ki ga dobim v lekarni ob izdaji zdravil, sem malo začudena. Vsote , ki jo plača Vzajemna je veliko večja, kot jo plača Zdravstvena blagajna.

  Ali ve kdo to meni razložit ?

  • Mojca pokraculja

   Ne samo to. Na računu vidiš koliko krije zzzs, koliko vzajemna in koliko moraš še sam doplačati!? Razlaga? Kva cmo, taka je prehranjevalna veriga, ki jo futramo.

   • Nata

    Samo kvakamo lahko. Mi, Ljubljančani si pa še tega ne upamo ?
    Npr. . . . . . za pitno vodo ? Za zabetonirano obrežje Ljubljanice ? Za drage infrastrukturne usluge ??

    Madonca, kakšne reve smo !!

  • Mademoiselle Ava

   Enostavno tako, da se ene par ‘fikusarjev’ iz ju postavi v zasebni sektor. Potem bi šele videli, kaj je to delo.
   Pa ne mečem vseh v isti koš, ampak to je resnica. Sem bila priča 3 urni kavici v centru mesta med delovnim časom. Ko sem nekaj dni kasneje te osebi rekla kako si lahko privoščijo to 3 urno kavo, mi je rekla, da je šefica na dopustu 3 tedne in sedaj imajo luksuz. Potem gre pa še ona za 3 tedne. Skupaj 6 tednov neproduktivnosti. ;) Pa ne mi rečt da v pisarni toliko garajo.

   Saj takih zgodb je še ogromno. Potem so pa dolge čakalne vrste, ja.

   • Nata

    Res je. . . . . ogromno jih je. Vendar nekateri pa delajo . Seveda za ostale. . . . .
    Oni drugi ap prav vse opravijo v delavnm času. Trgovino, zdravnika in ostale opravke.
    Je pa zanimivo, da poklici, ki pa bi jih potrebovali, pa ljudi ne zanimajo ? Tudi vemo zakaj.
    Tu pa je država tista, ki mora narediti red.
    Ampak oni se raje štiri leta nategujejo okoli državnega in zasebnega šolstva !!

    • Mademoiselle Ava

     Ma ja. Res je. Tudi tak primer poznam. Ženska je bila odpuščena zaradi dokaza, da je med delovnim časom hodila k frizerju. Ko je nastopil nov direktor tega ‘zavoda’ jo je zaradi osebnih poznanstev pripeljal nazaj. No na koncu je pa še državo tožila in dobila za 14 mesecev plač plus odškodnino za ‘psihične bolečine iz naslova odpovedi’.
     In sedaj tam spet dela in je baje glavni gestapo.

     Ja je res kar si napisala, se strinjam.

     • lojze

      Kaj pomaga resnica (dejstva), če nič ne ukrenemo.? V času krize se JU ni ničemer odrekala, zdaj se širi. Po zakonu entropije dokler ne bo ostal samo en davkoplačevalec.

  • pupa

   Je preveč rdečih nesposobnih podgan, ki jim je treba zrihtati dobro službico ena taka je na samem vrhu zavarovalnice.

   • Nata

    Povsodi so. … desnica pa kar čaka. Kot teliček pred klavnico? Kaj je res toliko Slovencev odvisnih od ta rdečih, da niti na volitve ne gredo?
    Ja ! Vzgoja. Pa smo zopet tam. . .

 • RATATA

  Ta denar itak kroži iz enega v drug varžet, da se zabrišejo sledi preden konča v pravemu, ki mu je namenjen.
  Jezimo se lahko podjetniki in obrtniki, ki moramo sami sebi krast, da sploh imamo karkoli od naše dejavnosti in od vsega prekletega matranja ter stalne negotovosti.
  Zdravstvo predvsem izkoriščajo državno javno upravni brezvestni nepotrebneži s programirano prepričanostjo “duohtar pod mus”, ker jim pripada in tako moramo mi plačat tisto, kar itak ves čas plačujemo zanje, čeprav jih premnogo ne potrebujemo in še mnogokrat tudi nepotrebno zdravljenje in bolniško odsotnost.

  • tretjerazredni

   Sploh ni res, ti financiraš kvečjemu Barsos, kjer se zdravijo javni uslužbenci, ampak udba itak ve, da lahko plačaš, če so ti dovolili obrt, ti boter rihta tudi posel.

   • RATATA

    Ja kaj pa blebeče avtohtonar prfukjen??
    Men da bi kdo posel rihtal? Si pa res usekan, da pisuniš take klamfarije!
    Bolniške mam u dobrem že od zadnjih 26ih let, kar je kljub temu, da sem kdaj res bil bolan nisem dal pisat, prej pa še nkol!
    Kljub temu, da plačujem obvezno in dodatno zavarovanje si samoplačniško urejam zobe, arcnije si sam kupujem in preventivne preglede si sam plačujem, zdravstveno zavarovalnico nisem od moje polnoletnosti koštal še niti centa in upam, da je tudi ne bom!

 • totex39

  Že vlada Cerarja je govorila, da bo ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pol pa so naenkrat utihnili s takim projektom, seveda se ve zakaj. Lopovom ne bi dotekal dodatni denar.

  • macon

   Dopolnilno je glavarina in je edini razlog, da EU sploh dovoli monopol ZZZS pri osnovnem, ker dopolnilno ponujajo tri zavarovalnice. Pri nas je kup socialcev, ki zaradi dopolnilnega vsaj nekaj plačajo, brez njega bi nič. Ampak potem plačamo za vse ostali, ki delamo.

   Problem je korupcija pri posrednikih (ter posledično visoke cene v lekarnah) in Zemljarić, ki s tolpo krade stotine milijonov, ne dopolnilno. O tem skrajni levičarji seveda ne vedo nič, ker oni vendar smejo krasti.

   Leva sodrga bo uničila Slovenijo, to pridno delajo in zato se zavzemajo. Prva je njihova korupcija in kriminal pa če vse crkne.

   • totex39

    Vse je res, samo niti enim in ne drugim nočejo nič dokazati in zato imamo tako stanje.

   • tretjerazredni

    Kdo plača dodatno zavarovanje sistematično in drugače uničenim revežem, nič ne dajo zraven, vse plača država, isto kot v SFRJ.
    Še huje je kot si misliš, nezaposlenih in klošarjev sploh ne zdravijo več, samo zanič tablete se še predpisuje in pošlje rešilca, ko je že zdavnaj prepozno, ampak to je zastonj tudi v ZDS in povsod po planetu kjer so že slišali za javno zdravstvo.
    Plača se jim pa dodatno, karkoli že to pomeni v praksi, nekdo dobi denar ne da bi zdravil ljudi.

    • Mademoiselle Ava

     Ne drži. Sem delala v podjetju, zraven pa je bila lekarna. Klošarji in narkomani so ves čas hodili po stekleničke metadona. Ves čas! Nekoč mi je nek klošar (dala sem mu nekaj evrov, poznam zgodbo, pač ni imel sreče v življenju) se pohvalil, poglej kaj sem dobil. In odpre ruzak notri polno stekleničk. Ko sem mu rekla, da NE podpiram tega in naj si že enkrat uredi življenje, se je le nasmejal, češ ‘Zakaj pa?’ tako da imajo vsi od tega koristi. :)
     No to je par let nazaj, ne vem kako je pa zdaj.

   • Mademoiselle Ava

    Resnica.

 • totex39

  Ko stopiš v prostore Vzajemne je vse v marmorju, imajo prestiž na vsakem koraku, seveda ko ne vedo kako bi zapravljali naš denar.

 • VERZIFIKATOR

  Lukež Nesec

  VZAJEMNO

  Solidarna bomo kmalu družba
  po zaslugi opcije vsem znane,
  njene so zasluge ljudstvu dane,
  naš je blagor njena glavna služba.

  Opcija bo znana izborila,
  da odšla vzajemna bo krivica,
  s tem prodrla scela bo pravica,
  stran dodatna gredo doplačila.

  Luknja namreč je že prevelika,
  ni da bi jo kdo sploh še saniral
  in vzajemno drugega podpiral,
  takšna se nam izrisuje slika.

  Z levo roko vsa se stvar popravi,
  kar vzajemno roki sta gradili,
  zlahka bomo kmalu pogrešili,
  ko levica zakon svoj pripravi.

  Zakon že pripravlja se vzajemno,
  časa le še kakšen mesec manjka,
  da zadrgne se krivicam zanka,
  vse poslej vrhunsko bo, izjemno.

  Neplačljive bodo vse storitve,
  pri vzajemnem bo zavarovanju
  v nekaj mescih vse v negibnem stanju,
  rezultat izjemne ureditve.

  Konec s to krivico bo vzajemno,
  mesec vsak boš čutil olajšavo,
  stroški bodi manjši kot za stavo,
  nič vzajemno, vse bo le podzemno.

 • tretjerazredni

  Kakšni evri, saj denar ni zlato, to je ekonomija, nima veze koliko delaš, vssk mora dibiti nekaj stran.
  Ljudje garajo noč in dan, za dve socialni, firme pa si vsako leto sposodijo več nepovratnih sredstev, ker prigarajo edino izgubo.

 • učko

  “Če država ne naredi konca korupciji …. “, bla, bla, bla. Tudi novinarji na Nova24 nadrkavajo isto kot režimski majmnuni. Država smo vsi mi ! Pravo vprašanje je: “Kdo v tej državi je pristojen in odgovoren za to, da se naredi konec korupciji”! No, na to vprašanje očitno novinarji nimajo odgovorov in se bomo še naprej slepomišili kdo kaj dela in kdo je za kaj pristojen v tej državi !

  • tretjerazredni

   Pokliči policijo, potem pa še nam povej kaj ti bodo pristojni odgovorili.
   V vojaško policijskih džamaherijah se ne sprašuje takih stvari.

  • kralj matjaž

   Korupcija nastane, ko imaš državno lastništvo. Treba bi bilo sprejet zakon, da podjetje ne sme več kot 10% letnega prometa ustvarit z javnim sektorjem, problem rešen.

   • učko

    Glih za to, ker je preveč takih, ki razmišljajo kot ti, pa je tako kot je !

 • tretjerazredni

  Škoda, da.ste mi zbrisali daljši komentar od zjutraj, zgleda nočete vedeti kaj se dogaja v resnici ali pa ste nam tudi vi to naredili.

 • montyamp

  Slovenija potrebuje finančno policijo in to takšno s pooblastili , ne brezzobega računskega sodišča , ki služi samo nižanju števila nezaposlenih .
  Udbovska deca pod mentorstvom morilca Zemljarića , kradejo kot srake , škode pa naredijo kot svetovna vojna .

  • Mademoiselle Ava

   Slovenija v prvi vrsti potrebuje veliko močnejši zasebni sektor. Kandidatov za delo v njem je dovolj.

   • montyamp

    Kako udbovski mafiji iztrgati denar poštenih , če pa imajo v parlamentu svoj glasovalni stroj pod nadzorom in to z atentati .
    K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K-K*O*K-……………..

    • Mademoiselle Ava

     Ja in policija bo sama sebe preiskovala? Ne. Samo družbena ureditev se mora spremeniti, pa vsi ti kradljivci in drugi nezasluženi priviligiranci odpadejo kot kostanj v jeseni.

     • tretjerazredni

      V vojaško policijdki džamaheriji tega ni, ja vidiš, da so vsi razčlovečeni in lobotizirani, če so jih pa nažokali noter iz najhujših rovt in dresirali tako, da ne smejo grizti roko, ki jih krmi, proti svojim pa soloh ne smejo niti pisniti.

   • tretjerazredni

    Lepo te prodim, ja vidiš, da tričetrt državljanov nima nič, živijo kot cigani. Niso vsi pokradli bivše države, prvorazredni in tudi večina.drugorazrednih ima dovolj zato, ker so kanibalizirali tretjerazredne, ki zdaj še domov ne smejo več., ti bi se rad šel pa kapitalizem
    Tranzicija je popolnoma zavožen nacionalni projekt, zdaj se lahko gremo edino še gospodarje, sužnje in gladiatorje.

    • Mademoiselle Ava

     Ne, problem je ker ljudje ne tvegajo. Javna uprava je dober denar za nič dela (se opravičujem izjemam) in jama brez dna. Tvegal ne bi nihče. Spodbujati je treba podjetništvo, inovacije, zmanjševati davke. Tega pa v Sloveniji ni. Še tiste par podjetij bi olupili do kraja.
     Danes zvečer glej Dasslerjeve, kako se to dela. Vse jasno. Lp :)

  • tretjerazredni

   Smo imeli že SDK in si videl kaj so nam naredili, političnim direktorjem so dali ves denar, potem de jim je pa zmešalo in so že 30 let v penziji.
   Ne bi mogli odgovarjati niti, če bi sami to hoteli, če so pa opravilno nesposobni in napol neprištevni, vi pa še kat nabijate, da so se kraje nacionalnega proženja začele z ukinitvijo SDK, čeprav jih je organizirala in omogočila prav ena taka vaša finančna policija.

 • Yolbe

  Penzjone so glih en tolk dvignili, treba jim je vzet da se no bojo prenažiral….

 • branči

  v hofru je pivo najceneje, pa če maš srečo, še meso dobiš -50%. samo čakam še, kako bo vlada komika te zasluge vpisala kot “pri nas v slo je vse naj, naj….”

 • maverkick

  Hja bojo pa usi schli na trigljav

 • antimur

  Kakšna država, to je krdelo s silo in prevarami nameščenih barab, ki jim je ropanje državljanov edino vodilo ter normalno, povsem antislovenstvo. Sprevrženost, ropanje, spletkarjenje so edine kvalitete teh pošasti, ter “Ne Janša” ter SDS, ki so edini garant, da Slovenija preživi. S tem se ta golazen preživlja in po vampirsko in stalinistično (kučanistično, ta izdajalec in zločinec je popolnoma enak kot Stalin, da nas ne pobija masovno in zapira, je strah pred svetovno javnostjo) ropa in žre pri živem telesu. Slovenci, dovolj je bilo te ponižnosti, sramotenja in potrpežljivosti, končajmo s to levofašistično okupacijo.

 • Morala

  Ni več normalno! Kadarkoli nekomu primanjkuje denarja, si poviša svoje storitve…zneski na položnicah so iz meseca iz mesec vedno višji, plače in pokojnine pa nikamor….

  • tretjerazredni

   Normalno, če pa delavčki vsako leto prigarajo par milijard novih izgub, za kmete moramo pa uvažati hrano, ker je še sami zase ne pridelajo dovolj.

 • montyamp

  UDBA NAS BO LUPILA , dokler ne bo par partijskih zločincev viselo in to z nogami navzgor , kot Mussolini .

  • tretjerazredni

   Ne samo visoki udbaši, njihovi šefi so nekdanji politični direktorji, ki plačujejo cele kraje in menda lahko kaj rečejo, če pa lahko občani dobijo denar samo od njih. Udba jih samo brezpogojno ščiti, ker so komunisti privatizirali nacionalni interes, brez ene in fruhe mafije bi se vse sesulo čez noč.
   Ampak saj ti to veš, razen kakšnega Jankoviča, so večinoma vsi tvoji zemljaki, vsak dan je pri nas več tega prekletega ustaštva.

 • kralj matjaž

  Prosti trg. To je vedno rešitev.
  Naj bolnišnice povedo, koliko jih stane neka storitev, pa se bodo zadeve hitro poštimale. Ne pa da ne vemo, kdo pije vemo pa kdo plača.

 • montyamp

  Udbovska deca so rak rana Slovenije .
  Jahte na plavem Jadranu kupuje in poganja slovensko zdravstvo .
  Kar Miklavćića vprašte , saj Zemljarić tudi ve , samo stari udbovski morilec vam tega ne bo povedal .

  • tretjerazredni

   To niso normalni slovenci ampak so slovenci, ki so po rodu hrvati, marsikdo deduje po hrvaški žlahti, mogoče boš tudi ti kaj dobil, če boš pridno nabijal po srbih.

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

  • tretjerazredni

   Hrvaška naveza tiho, prav vi ste nam iz solidnega zdravstva zrihtali navadno mazaštvo.

 • me

  kaos, povsod…..balkanski kaos in natedancija d.o.o.
  slovenistan bananistan.
  Cilj mladih slovencev je izselitev!!!!
  Slovenistan postaja odpadek balkana….sekret

  • tretjerazredni

   Severna Hrvsška, če smo bolj točni, od kod pa midliš, da kopirajo idiotske zakone, brutalne reforme in programe.

 • Dragan Krstič

  Javno sprašujem urednika portala 24kur zakaj mi je onemogočeno komentiranje. Danes so me izključili ker sem v temi o kampu v Bovcu in govoru JJ ter Tomčeve odgovoril množici zasmehovalcev da je ubogi narod tisti ki zaničuje svojega prvega med prvimi ki je največ pripomogel k osamosvojitvi Slovenije. Če bi imeli Hrvati, Srbi, Črnogorci in Albanci takšnega človeka bi ga zagotovo vsaj spoštovali če ne drugega. Po 15 minutah zatem sem bil izključen, sicer zapis pa niso zbrisali. Verjetno je Tepina, sicer sin rdeče novinarke RTVSLO pozabil to naročiti administratorju.

  • Jovo Jamnica

   Mogoče se učijo ob sledenju politike portala NovaTV. Mene so tukaj že večkrat onemogočili.

   • Dragan Krstič

    Mene danes že četrtič. Pa ne napišem nič lažnivega ali sovražnega. Samo rdečim polpismenim idiotom nastavim ogledalo.

    • Jovo Jamnica

     Tudi jaz ne tukaj…

 • IZBIRA

  Zdravstvena mafija (zavarovalnice, lobisti, trgovci z zdravili in medicinsko opremo) so si dvignili provizije, zato je potrebno pridobiti dodatna finančna sredstva in kje?. Pri zavarovancih. Tako bomo biznis zdravstene mafije sanirali 3x. Skozi premijo, koriščenje zdravstvenih storitev in nakupom zdravil. In vsi bomo bolj zdravi.

  • samurai

   Farmacija ni nikol v izgubi, še za božičnce majo pa še za marsikaj.
   Bolj kot so ljudje bolni, bolj so veseli, ker jim biznis cveti.

   • IZBIRA

    Še večji zajedalci so posredniki in trgovci v navezi u UDBO.

    • tretjerazredni

     A pri nad obstajajo še kakšni drugi, trgovci so udba, zasebni varnostniki so njihova policija.

   • Jovo Jamnica

    Ti ne ločiš niti med fabriko zdravil in zavarovalnico…

    • IZBIRA

     A moram?

     • Jovo Jamnica

      Tebe nisem nič vprašal.

     • IZBIRA

      Ups…

    • samurai

     Neee, kam pa greš po zdravila, ko si bolan ? V trafiko ?
     Joj si kratek.

     • Jovo Jamnica

      Glej. fabriki zdravil je vseeno, kdo v lekarni plača njen izdelek. Zavarovalnici pa vseeno ni. Dojemaš???

 • IZBIRA

  Vrhovno državno tožilstvo je pri nepravilnostih v trgovini z zdravili in zdravstvenim materialom nevtralno oziroma se je izločilo oziroma je nedejavno, ker je njihov šef v konfliktu interesov. Bo preiskave v zdravstveni mafiji prevzel tožilec, ki ga bodo najprej prezaposlili v Zagreb in tako ne bo vezan na Furlana in bo samostojen.

 • tretjerazredni

  Zakaj je lahko zdravstvo med Jugoslavijo dobro delavalo, po osamosvojitvi pa ne več, ko imajo zdravniki bistveno bolj polno rit in smo imeli že vse postavljeno, do danes še nisem slišal pametnega odgovora.

  • kralj matjaž

   Zato ker v Jugi nisi imel ničesar. Zanimivo bi bilo pridobiti register zdravil iz leta 1985 in ga primerjti z danes.

   • tretjerazredni

    Kaj si rekel, da nismo imeli nič?
    Zjutraj sem pol ure pisal komentar točno na to temo, ki so mi ga takoj izbrisali. Poglej okoli sebe, praktično vse bolnice, toplice in ZDji so bili zgrajeni v jugi, takrat to ni bilo samo za turiste in prvorazredne,ampak smo si,delavci to plačali in zgradili, da bi bili bolj zdravi in bolje živeli.
    Zdravnike smo imeli vrhunske, če se je kdo zajebaval ali celo učil na pacientih, ga je lahko zgrabila celo vojska, danes mazač odgovarja edino, če naredi samomor.
    Zdravila so bila skoraj ista kot danes, za tuje formule so plačevali avtorske pravice, naši inštituti so razvijali svoja zdravila, ki jih štancajo do danes, ko v 30 letih niso spravili skupaj drugo kot zanič generike.
    Nobene primerjave ni z jugoslovanskim zdravstvom, to je zdaj banana republika in ne bo več bolje.

 • šmentanamuha

  Prioriteta v zdravstvu so prihodki mafije in ne dobrobit bolnikov ali zdravje naroda. Kot kaže do sedaj še nismo imeli politika, ki bi bil tej mafiji kos. Če Janša resno misli še kdaj biti premije, naj o tem razmisli.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Aleš Mikeln nima denarja za novo jahto ki stane 200.000 €. Ubogi, ubogi

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA.
  NAŠ SLAVNI EX KP, ZK PROVOKATOR, MNOGOIMENSKI FOGLOV TUNEK
  SE JE
  SE ZDI
  – ŽE ODLOČIL:
  nič se ne bo zavaroval.
  Če bo zbolel – bo kar umrl.
  Ne bo podpiral s svojim denarjem – zavarovalnic.

  KONEC ŠALE. L.R. JANEZ K. KERN KOMEMDA

  • tretjerazredni

   Saj do zdaj je pridno plačeval davke in dodatno, pa vidiš, da mu je šlo samo na slabše. Plačaš kaj ali čisto nič, šalabajzer ti itak ne zna pomagat.

   • Janez Kepic-Kern

    ŠALA

    VSEKAKOR – IMAŠ PRAV.
    BOŽJA DEKLA
    GOSPA – MATILDA
    JE
    ŠE VEDNO – DALEČ NAJBOLJŠA – “ZDRAVNICA” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

    KONEC ŠALE

 • Jovo Jamnica

  Keri je to dohtar Mravlje???

 • skorpijon93

  slovenija drvi v propad vsako leto bolj

 • Andrej

  Če zavarovalna družba ne zna omejiti kraje v zdravstvu to lahko pomeni samo, da dela skladno s tatovi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!