Kdo je madžarski milijarder Sandor Csányi, novi najvplivnejši bankir v Sloveniji, in komu je politično zvest?

Datum:

V Sloveniji postaja v zadnjih letih eden najpomembnejših poslovnih igralce, madžarski milijarder in bankir Sandor Csányi. V Sloveniji se je odločil investirati zlasti v bančni sistem; tako je že pred leti kupil francosko SKB, pred kratkim pa je za dobro milijardo evrov od ameriškega sklada Apollo kupil tudi Novo kreditno banko Maribor in s tem je OTP banka postala tudi največja bančna skupina v Sloveniji. Trenutno čakajo le še dovoljenje slovenskih organov, da potrdijo nakup.

In kdo je pravzaprav Sandor Csányi? V njegovi izkaznici piše, da se je rodil 20. marca 1953 v madžarskem mestecu  Jászárokszállás. Kot mlad fant, star komajda štirinajst let, se je odpravil v Budimpešto, kjer je leta 1974 uspešno končal študij na Poslovni šoli Budimpešta, leta 1980 pa še diplomiral na budimpeški ekonomski fakulteti.

Po diplomi je delal na direktoratu za prihodke, kasneje v sekretariatu ministrstva za finance. Med letoma 1983 in 1986 je bil vodja oddelka na ministrstvu za kmetijstvo in prehransko industrijo. Od leta 1986 do 1989 je zasedal prvi višji položaj v bančništvu. V tem obdobju je postal eden izmed vodij enega izmed oddelkov v banki Magyar Hitel. Za tem je bil namestnik generalnega direktorja v banki Kereskedelmi és Hitelbank od leta 1989 do 1992.

 

Sandor Csanyi in Aleksander Čeferin. (Foto: Epa)

Milijarder uspešno zgradil eno najmočnejših bančnih skupin v delu srednje in vzhodne Evrope
Eden najbogatejših madžarskih bančnikov je svojo uspešno pot zgradil okrog banke OTP. Leta 1992 je postal predsednik in izvršni direktor sedaj ene največjih bančnih skupin v srednji Evropi. Leta 1995 se je zgodila privatizacija OTP-ja, s čimer so se pričeli osredotočati na vprašanje širšega strateškega razvoja.

Z vrsto prevzemov in enakomerno rastjo, pametnimi in racionalnimi vlaganji, je OTP postala ena največjih finančnih institucij na območju vzhodne in srednje Evrope. Zdaj imajo svoje poslovalnice v enajstih evropskih državah. Skupina OTP prek svojih 1.656 podružnic in spletnih kanalov ponuja univerzalne bančne storitve za več kot 18,5 milijona strank. Csanyijevo premoženje ocenjujejo na več kot eno milijardo dolarjev.

Morebitne povezave z Orbanom
Gre za poslovneža, ki je na prvo mesto vedno dajal posel in se ni podrejal politiki. Od leta 1992 do danes se je na Madžarskem zamenjalo sedem predsednikov vlad. Med drugim so najpomembnejšo politično funkcijo na Madžarskem zasedali Péter Boross, Péter Medgyessy, Ferenc Gyurcsány, Gordon Bajnai in zdaj že dobro desetletje Viktor Orban. V zelo dobrih odnosih je Csanyi tudi s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom, saj je že od leta 2010 predsednik madžarske nogometne zveze. V zadnjih letih je bil izvoljen na višje funkcije tako na Uefi kot na Fifi, Madžarska pa je v zadnjem času ogromno vlagala v nogomet in si tudi priborila priložnost gostiti nekaj odmevnih tekem na klubski in reprezentančni ravni na visoki evropski ravni.

Dolgoletni projekt v središču Ljubljane, projekt Emonike. bi po zadnjih informacijah zgradila največja madžarska bančna skupina OTP. Slovenska vlada je podpisala lani tudi memorandum o sodelovanju. Izgradnja bo vredna 387 milijonov evrov. (Foto:STA)

Poleg bančništva v Sloveniji se bo skupina OTP očitno lotila še enega projekta, ki že dlje časa sramoti podobo slovenske prestolnice. Decembra 2020 je skupina OTP namreč podpisala skupaj z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem memorandum o sodelovanju pri izgradnji Emonike v višini 387 milijonov evrov. S tem pa bo slovenska prestolnica dobila zasluženo moderno avtobusno in železniško postajo, ki bo vsem v ponos, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...