fbpx

Kdo so tri ženske, ki vladajo v slovenskih gospodarsko-stanovskih organizacijah? Bošnjakinja in dve ponosni Srbkinji

Foto: YouTube. Ajša Šunjić Vodnik.

Ali ste vedeli, da tri visoko umeščene dame srednjih let v Sloveniji niso Slovenke? Vse tri so zaposlene v pomembnih gospodarsko-stanovskih organizacijah in vse so se na svojih položajih znašle na dvomljiv način, brez ustreznih kompetenc. Gre za naključje? Poznavalci pravijo, da ne in da levica to počne namerno, saj na vodilne položaje kadruje poslušne ter zveste kadre. Bošnjakinja Ajša Šunjić Vodnik, sicer ponosna muslimanka, je izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice, Irena Prijović je od leta 2004 zaposlena kot generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije, s katerim je povezana že od njegove ustanovitve leta 1997, Sonja Šmuc pa je pred nekaj dnevi postala nova generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije. Tako Prijovićeva kot tudi Šmučeva ne skrivata, da sta ponosni Srbkinji, v gospodarskih krogih pa se govori, da sta obe tudi precej trmasti in zadrti. Prav tako naši viri pravijo, da naj bi šlo gospodarstvenikom v nos, da zasedata tako visoke položaje, ki si jih, glede na pretekle reference, preprosto ne zaslužita.

Najprej poglejmo Ajšo Šunjić Vodnik. V preteklosti se je pojavljala tudi v slovenskih tračarskih medijih, kjer so jo ponosno predstavljali kot uspešno državljanko Slovenije, ki je do svojega visokega položaja prišla brez ustrezne izobrazbe in kompetenc. V Cosmopolitanu so o njej med drugim zapisali, da je diplomirala na sociologiji in magistrirala iz komunikologije in menedžmenta. Sicer pa se na svojem profilu na Linkedinu Šunjićeva hvali, da je pri 29 letih lansirala svojo lastno televizijo, Paprika TV, katere delež je potem prodala in po 14 letih izstopila iz medijskega sveta.

Šunjićeva sicer še ponosno navaja, da je svetovala številnim uspešnim slovenskim podjetjem, nikakor pa ni jasno, kdo in zakaj jo je nenadoma nastavil tako visoko, na položaj direktorice Ameriške gospodarske zbornice. A pogled v njeno zasebno življenje razkriva povezave, ki same po sebi zgovorno ponujajo odgovor na naše vprašanje. Nekdanja sovoditeljica oddaj Adam in Eva z napako na Pika TV v paru z vedeževalcem Markom Žitnikom je direktorica zbornice, v kateri je sicer alfa in omega prvi mož Dinersa v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, v Monte Carlu živeči Tomaž Lovše.

Šunjićeva je omožila Roka Vodnika iz Petrola, ki je blizu menedžerju Stojanu Petriču
Kot je poročal že Dnevnik, je Šunjićevi veliki met uspel tudi z uvrstitvijo med člane Združenja Yes, nekoliko skrivnostne organizacije mladih menedžerjev, ki radi prisluhnejo botrskim nasvetom odvetniškega carja Mira Senice. Ajša Šunjić Vodnik se je znašla tudi zasebno, v drugo je namreč omožena s prodornim mladim poslovnežem, po odstopu Aleksandra Svetelška, začasnim predsednikom uprave Petrola, magistrom Rokom Vodnikom, ki se je poslovnih veščin učil v idrijskem koncernu Kolektor pri menedžerju in tajkunu Stojanu Petriču.

Irena Prijović je diplomirana ekonomistka (Univerza v Ljubljani), ki je študij nadaljevala na Fakulteti za družbene vede, kjer je magistrirala z delom Učinkovitost delovanja nadzornih svetov. Profesionalno se ukvarja s tematiko korporativnega upravljanja in vodenjem neprofitnih in nevladnih organizacij. V praksi deluje kot predavateljica in svetovalka s področja korporativnega upravljanja pri nas, je pa od leta 2010 tudi članica uprave Petrola.

Foto: Nova24TV. Irena Prijović.

Prijevićeva je v zelo dobrem odnosu z Borutom Jamnikom
Naslednja oseba, ki se je po istem vzorcu in s številom nastopov na dogodkih prelevila v pravo vsevednico upravljanja, je generalna sekretarka združenja Irena Prijović. Takšno delovanje ni le v konfliktu interesov z njeno managersko funkcijo, temveč hkrati jasno kaže na porazne “strokovne kriterije”, ki jih ima združenje.

Irena Prijović je bila za svojo lojalnost torej bogato nagrajena s funkcijo članice nadzornega sveta Petrola. Bila pa je tudi direktorica podjetja – Inštituta ZNS za upravljanje družb, d. o. o., ki je v 100-odstotni lasti združenja in je bilo ustanovljeno 13. marca lani. Govori se, da je bila z Jamnikom tudi intimno povezana. Prav tako je znana kot ljubiteljica prestiža in potovanj, ki skrbno pazi na svojo podobo. Prijovićeva si je zelo blizu z Mirjano Veljić, direktorico Name ter dolgoletno intimno prijateljico in zaupnico Boruta Jamnika.

Foto: efenet. Sonja Šmuc.

Sonja Šmuc je v strokovnem svetu zloglasnega Sektorja za enake možnosti
In potem pridemo še do druge ponosne Srbkinje, ki se s tem rada pohvali v javnosti, Sonje Šmuc. Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) jo je pred dnevi imenoval za novo generalno direktorico za štiri leta. Naj spomnimo. Imenovanje nove generalne direktorice pomeni slovo Sama Hribarja Miliča z vrha GZS. Pa ima Šmučeva res vse potrebne kompetence, da zasede tako pomemben in odgovoren položaj v slovenskem gospodarstvu?

Sonja Šmuc je magistrica ekonomije in izvršna direktorica Združenja od leta 2005. Njene naloge sodeč na opis na spletni strani Združenja obsegajo skrb za nemoteno delovanje združenja, podporo razvoju slovenskega managementa, lobiranje za interese gospodarstva in članstva Združenja, omogočanje koristnega poslovnega druženja med člani ter svetovanje članom v zvezi s tematikami, ki jih strokovno obravnava Združenje Manager.

In njena največja referenca? Je članica strokovnega sveta skrivnostnega Sektorja za enake možnosti, t. i. laboratorija za uničenje družin. Gre za urad, ki ga obvladujejo Anja Kopač Mrak, Maruša Gortnar in Tanja Salecl – radikalne feministke, ki pod pretvezo zavzemanja za enakost spolov iz ozadja in daleč od oči javnosti izvajajo socialno eksperimentiranje v Sloveniji.

Kakor koli, s tremi omenjenimi damami na vodilnih položajih slovensko gospodarstvo drvi v neznano.

T. F.