Kitajsko korporativno upravljanje bi bilo slovenskim socialistom lahko za vzor! Direktor Gorenja je jasen: “Socializem je preteklost!”

Lan Lin (Foto: posnetek zaslona)

Velenjsko Gorenje, v kitajski lasti, ima pred seboj, kot kaže pod novimi lastniki svetlo prihodnost. Že za leto 2020 napovedujejo 30 milijonov evrov dobička, a še vedno hude težave povzroča slabo upravljanje iz preteklosti. Letos bo družba namreč poslovala z ocenjeno izgubo 40 milijonov evrov, še lansko leto pa je izguba skupine znašala 111,2 milijona evrov, kljub temu, da je prejšnji predsednik uprave napovedoval 8,1 milijona evrov dobička, ni pa razkril, da ocena izvira iz predvidene prodaje dejavnosti, vrednost transakcije je ocenil kar nad knjižno vrednostjo. Do takšne izgube je prišlo zaradi čiščenja bilanc po prevzemu s strani družbe Hisense, realno stanje je prejšnji mendžment namreč prikrival z napihovanjem bilanc. Direktor Gorenja Lan Lin je prav tako jasno povedal, da bodo morali tudi zaposleni spremeniti način razmišljanja. Ironično, prav menedžer s Kitajske je opozoril tudi, da je socializem preteklost.

Za velenjskim Gorenjem, ki je v kitajski lasti, je težko leto, so pa vsaj nekatere napovedi za naprej optimistične. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, bo leto skupina končala z ocenjeno izgubo v višini 40 milijonov evrov, cilj za leto 2020 je 30 milijonov evrov dobička. V družbi želijo predvsem izboljšati učinkovitost, med drugim pa napovedujejo odpuščanja zaposlenih v režiji. V Gorenju se letos število zaposlenih precej spreminja, kar kaže, da se lastnik, od lani je to kitajska skupina Hisense, na različne načine prilagaja poslovanju. Po odpuščanjih pred poletjem so v zadnjih treh mesecih v proizvodnji precej zaposlovali, nekaj pa je bilo mehkega odpuščanja in odhodov, kar se napoveduje tudi še v tem mesecu.

Slovenskim socialistom je lahko kitajsko korporativno upravljanje za vzor
V zvezi z dogajanjem je za Odmeve na TV Slovenija spregovoril tudi eden glavnih direktorjev družbe Hisense Lan Lin, ki je bil glede stanja družbe Gorenje jasen: “Pol manj produktivni smo, kot naši konkurenti. Ne bo nam jih uspelo dohiteti v letu ali dveh, mislim pa, da se bomo prihodnje leto izboljšali vsaj za od 10 do 15 odstotkov.” Ironično, a kitajski menedžer je povedal tudi, da bodo zaposleni morali spremeniti način razmišljanja, povedal pa je tudi, da je socializem preteklost. Kot je še opozoril, je povprečna plača delavcev pri nas precej višja od njihovih kolegov na npr. Kitajskem, Češkem ali v Srbiji, zaposlenih in oddelkov je preveč, izkoriščanje proizvodnih zmogljivosti pa je slabo.

Gorenje (Foto: STA)

Gorenje je bila v času državnega lastništva prava črna luknja
Kot se je razkrilo, ima Gorenje z 10 tisoč zaposlenimi kar tisoč najetih avtomobilov, delavci pričakujejo avtomatično napredovanje sorazmerno z delovno dobo, izdelki, ki jih izdelujejo pa so zastareli, prav zato pa se odpuščanju ne bo mogoče izogniti: “Velik del tega je povezan z operativnim vodstvom in z odpuščanjem v upravi. Zato bomo število zaposlenih zmanjšali za od 20 do 30 odstotkov, a ne le v Velenju. V to je vključen tudi oddelek za prodajo in trženje z zaposlenimi po vsej Evropi.”

Hisense (Foto: STA)

Zaradi državnega lastništva v Gorenju bi družba kmalu propadla
Proizvodni delavci in razvojni oddelek sta za zdaj pri odpuščanjih izvzeta, večinoma pa bo šlo za mehke oblike odpuščanja, za ponudbe drugih delovnih mest znotraj Gorenja, Lin pa poudarja tudi outsourcing kot možen način sodelovanja z nekdanjimi Gorenjevimi zaposlenimi: “Če bomo jutri potrebovali tisoč novih zaposlenih, danes pa jih imamo še vedno sto več, kot jih potrebujemo, moramo sprejeti težke odločitve.” Lin je jasno povedal tudi, da Gorenja v primeru, če bi poslovalo, tako kot je do zdaj, ne bi bilo več, saj je bila družba zaradi deleža države podvržena izsiljevanju s strani deležnikov.

Franjo Bobinac (Foto: STA)

Predhodni menedžment Gorenja z napihovanjem bilanc prikrival realno stanje
Že pred meseci so sicer Finance poročale, kako je prejšnja uprava Gorenja pod vodstvom Franja Bobinca prikrivala realno stanje z umetnim napihovanjem bilanc. Močno se je namreč povečevala vrednost neopredmetenih sredstva družbe, ki med drugim vključujejo intelektualno lastnino, dobro ime, rezervacije in podobno. Pred prevzemom, leta 2017, je samo njihova vrednost znašala že kar 223,57 milijona evrov. Pomenljivo je, da je ob koncu leta 2017 celotna tržna kapitalizacija družbe znašala 124,57 milijona evrov. Kmalu po prevzemu s strani Hisensa so pričeli čistiti bilance in samo na ta račun je v letu 2018 čista izguba skupine Gorenje znašala 111 milijona evrov. Še leta 2017 je Bobinac za leto 2018 napovedoval rast dobička na 8,1 milijona evrov, ni pa povedal, da so ga nameravali doseči ob predvideni prodaji dejavnosti nad njihovo knjiženo vrednostjo. Že leta 2017 je bil simboličen dobiček v višini približno 1 milijon evrov dosežen zgolj na račun prodaje pogodbe za dobavo indonezijskega premoga ljubljanski Energetiki, do česar je prišlo tik pred novim letom.

Rok Krajnc

 • šmentanamuha

  Končno je prišla ena metla, ki bo pometla komunjare stran od korita. Upam. V Velenju je tudi najboljša kitajska restavracija v Sloveniji.

  • Steiermark

   “Najboljša kitajska restavracija” pa je verjetno iz razloga, ker še niso uspeli servirati vseh mačk in podgan po velenju, na krožnike njihovih gostov….

 • Zokanović

  Kitajci bi morali Slovence naučiti kako se nadgradi železniški promet.
  @Dob je razlagal da se komunizem ne razvija v smislu evolucije. Evo dokaz v praksi ima Kitajsko.

 • tomven

  Jasno je, če bi bil franćek sposoben, ne bi bil 20 let direktor državnega Gorenja. Škoda je, ker se nikoli ne bo zvedelo koliko milijinov je šlo “našim” za vse usluge itd… Na desetine sigurno. Franćek je bil zgolj poslušna lutka, ki je ubogala gospodarje.
  Master of puppets ma vas rad….

  • janko

   Seveda, hrvoje Franjo zemljarićev delavc. Bilo kuda, udba svuda; še vedno. Atelšek ki je ustanovil podjetje in ga razvil v velikana, bi moral biti časten Slovenec N1, imetnik vseh odlikovanj, pa so mu rdečuhi vzeli tovarno. Nikoli nobenega priznanja, večkrat so ga skoraj zaprli, še na njegov pogreb niso šli.

  • Steiermark

   Takšni “gospodarji ” niso poslušne lutke, ampak komuistično socialistični debili, ki za drugo, kot fiktivno vodenje s čipom v prazni glavi, niso sposobni, razen seveda kraje, vsega našega!

 • Anton

  Kw je lewaki a se pipce zapirajo?
  Bo treba začet delat.
  Ne, raje na štrik!

 • Olga101

  Zato pa komunisti ups levičarji ne uvažajo pridnih, miroljubnih in vernih vzhodnjakov, ampak islamske divjake, take kot so sami!

 • janko

  Država JE VEDNO SLAB GOSPODAR!

 • est

  Velenjska izpostava SD-ja je izgubila “gelt avtomat”.

  • šmentanamuha

   Podjetje, ki mu je država pokrivala izgube, se pač ni moglo razviti v zdravo podjetje, ker njegove vizije nikoli niso bile realne iziroma jih ni reguliral trg. Tako kot iz sina, ki mu vse pošlihtajo ta stari, vključno s pufi in barabijami, tudi ne more nastati kompetenten in odgovoren državljan (primer Jankovič).

 • FORT WORTH

  Za Gorenje ni bil dober Bobinac pa tudi kitajci ne bodo.
  Direktor Gorenja bi moral biti podjetnik, kot je Boscarol, Akrapovic, Batagel…potem bi bila skrb za delavce na visku, proizvodi pa vrhunski.
  Kitajci bodo odpuscali, zmanjsevali place.
  Proizvodnja se bo robotizirala, kolikor se bo dalo.
  Mislim, da bodo v Veleju prekleli dan, ko so Gorenje dali v roke Kitajcu.
  Ti so brez duše za evropskega delavca in kjerkoli so kitajci lastniki z delavci slabo ravnajo.
  Pozvizgajo se na standard in vse ostalo.

  • tomven

   Strinjal bi se z Akrapovičem, za druga dva nisem siguren… oba sta okužena z nepovratnimi državnimi sredstvi, predvsem pa preveč govorita. Bi pa dodal na lestvico še direktorja firme Šibo, ali pa Filc…

   • FORT WORTH

    Nepovratna sredstva niso problem in niso nezakonita.
    S tem ni nic narobe.
    Slovenija je sele 30 let drzava in do podjetnikov zahodnega tipa s postenim delom je tezko priti.

    Jebes ti yugo managerja jankovica, ki mu mora drzava odpisovati milijonske dolgove, da kreten sploh prezivi.
    Ali Skrabca, ki bi bil brez politike navadna zguba…

 • RSHK

  podjetje in ga razvil v velikana, bi moral biti časten Slovenec N1, imetnik vseh odlikovanj, pa so

 • RSHK

  Its very beneficial site please. Thee is no loss to check it. Combine the link without spaces. http://www.myspace5.com

  • janko

   Forget the past, the company is now in good hands with you.

 • Antonius

  Gorenje, edini proizvajalec, katerega celó najcenejše izdelke je bilo ceneje kupiti v tujini, kot doma.
  Gorenje je gorelo in pregorelo za svojo levičarsko partijo.

 • Joško

  Tako je, ko komunisti komuniste učijo kapitalizem!

  • šmentanamuha

   Ja, je kr zanimivo…

 • terminalar

  Ko so kosooki prevzeli firmo, so najprej odpustili cca 40 raznoraznih, nepotrebnih, socialistično-parazitskih direktorjev.

 • xtc

  Ura resnica za Bosanac Slovenace in kosovarje in SLO socialiste.
  Vendar pa bo zanimivo videti,koliko časa bo Kučan partija,dovolila Kitajcm spodkopavati volilno bazo,kajti obeta se še potop Premogovnika in Teša-tole pa je vprašaneje kdaj si bodo Kučan& Co in Kitajci skočili v lase-bo pa znimivo.

  • tomven

   Jap, drži ko pes

 • bubamara

  Slovenc je bil dober gospodar samo v zaprti ekonomiji Yuge. Ko so se meje odprle, se je pokazala naša nesposobnost. Ampak krademo pa najbolje na svetu.

 • Anton

  leta 2017 je čisti dobiček skupine Gorenje znašal 1,2 miljona, vseh prihodkov pa je bilo 1, 303 miljarde evrov, v letu 2018 pa je Gorenje že bilo brez dobička. Toliko o uspešnosti Franja Bobinca, sicer pa je to vse drugotnega pomena, važn , da je Franjo naš, kot naš veleuspešni Zoran.

  sarkazem press

 • Andrej

  Še Kitajci so ugotovili, da je treba čim prej izginiti iz Titovega Velenja.

 • piko8

  Sedaj bodo Kitajski komunisti povedali, da je s socializmom v zloveniji konec!!

 • Mavra

  Ko se bo razpletla še saga o Mercatorju, bom napisal slovensko uspešnico: Kako so nas Rusi in Kitajci odvajali od socializma.

 • Vlado77

  To da nam Kitajec očita socializem je boleč očitek predvsem vsem ,ki vstajajoo nogo in imajo v glavah srp in kladvo. In nas so učili ,da je Gorenje podjetje na katerega moramo biti ponosni. Ko ga prevzame kapitalist (Kitajski) pa se razblini megla. Zavajanja manipulacije in laži- značilnost komunizma. 1000 najetih avtomobilov -halo? Očitno so vsi veliki sistemi pri nas še v socializmu. Nobena socialistična družba ali država ni prinesla lepšega življenja ljudem. Cel vzhodni blok ( ex Varšavski pakt) še vedno okreva od komunizma. Nekaterim je uspelo obrniti smer in imajo velike možnosti . V Ukrajini recimo si želijo sprememb , vendar je v glavah še vedno komunizem ali socializem. Beda tam ni posledica vojn s Putinom temveč v največji meri komunizma.

  • Steiermark

   Beda, tako pri nas, kot v Ukrajini itd. ni posledica nekih vojn ampa klanja in haranja komunistov, ki še danes vse obvladujejo – predvsem pri nas, pa tudi v Ukrajini, kjer državo upravlja mafija, s kratkimi nogami!

 • Ryuk

  Z nastopom kitajskih komunistov bo postalo Velenje (kontraintuitivno) malo manj rdeče. Socialisti že jočejo na drevesih…

 • ludvig

  ..Bobinac… vseskozi med najbolje plačanimi menedžerji v Sloveniji…tudi Kučanova menedžerja Rigelnik in Stanič sta pri Gorenju vstopila v skozi zlata vrata kapitala…