fbpx

Klub slovenskih podjetnikov SBC organizira posvet, kako postati Švica, tam pa bodo v večini predstavniki vlade, ki nas peljejo proti Venezueli!

Foto: STA

Klub slovenskih podjetnikov SBC v naslednjem tednu v Postojni organizira forum z naslovom Švica – ugled za Slovenijo. Glede na to, da bo govora o ključnih točkah programa SBC “Za prodorno Slovenijo”, ki jih mora vlada podpreti v letu 2019, in o tem, kako Švicarji ustvarjajo konkurenčne produkte z visoko dodano vrednostjo, bi človek pričakoval, da bo na dogodku zastopan celoten lok politike, a očitno ne bo tako, saj bo organiziran posvet, na katerem predstavnikov vseh strank opozicije, ki se edini zavzemajo za svobodno in konkurenčno gospodarstvo, ne bo. Od opozicijskih strank je vabilo prejela le SDS, v večini pa bo zastopana vladna stran, s tem pa gospodarstvo pristaja na položaj tretjerazrednega sogovornika nasproti izvršilni veji oblasti.

V primerjavi s podobnimi forumi, ki jih organizirata na primer Gospodarska zbornica Slovenije ali Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, izstopa nezastopanost opozicije oziroma celotnega parlamentarnega loka politike. Tokrat je situacija še toliko bolj nenavadna, ker je vladna politika manjšinska politika, odvisna od ekstremistične stranke, ki bi spet rada izvajala proces nacionalizacije. Med govorci se bodo tako pojavili: premier Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za finance Andrej Bertoncelj in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

Pristajajo na enega sogovornika
S takšnim pristopom se, verjetno nehote, omogoča stanje, v katerem je gospodarstvo tisto, ki ponižno pristaja na samo enega sogovornika, ki se potem še toliko bolj oklepa svoje “prvorazrednosti”, saj živi v prepričanju, da je edini in kot tak nezamenljiv. Posledico takšnega stanja predstavlja “tretjerazredni” vpliv gospodarstva na oblikovanje razmer, v katerem deluje. Vsi pa vemo, kako je na trgu, na katerem ni konkurence, ampak monopol. Slovenija je tako edina država, ki se ima za demokratično in v kateri ima gospodarstvo tretjerazredni vpliv na samo dogajanje.

Foto: iStock

Prvak SDS Janez Janša je glede prvorazrednosti v gospodarstvu v svojem zapisu izpostavil, da je “nezaupanje do svobodne zasebne pobude kjerkoli, vključno z gospodarstvom,  prvorazrednim položeno v politično zibelko. Zaradi evropskega okvira in pravil skupnega trga so jo prisiljeni tolerirati, nikoli pa se niso odpovedali nadzoru, ki ga danes že lahko poljubno stopnjujejo do stopnje, s katero se nezaželenih podjetnikov enostavno znebijo. Ključni instrument splošnega omejevanja podjetniške pobude je davčni vijak, posamični pa so: birokratske ovire, diskriminatorna obravnava posameznikov s strani spolitizirane davčne uprave, neplačevanje storitev podizvajalcem pri državnih ali mestnih projektih ter poljubno dolgi sodni postopki v gospodarskih sporih”.

Iz tega razloga se ni mogoče čuditi, zakaj se na tisoče uspešnih slovenskih podjetnikov izogiba pojavljanju v javnosti; če jih namreč prvorazredni zaznajo kot uspešne, jim davčni nadzor, obiski delovnih inšpektorjev, namigi o sponzorstvih točno določenih organizacij ne uidejo. V primeru upora lahko sledi tudi hišna preiskava in medijsko uničenje. Smo pač “demokratična” država, kjer so prvorazredni prepovedali privatnim podjetjem donacijo omejenih sredstev političnim strankam, s tem pa še dodatno omejili možnost posrednega vpliva neprvorazrednih gospodarstvenikov na oblikovanje ugodnejših razmer za gospodarski razvoj podjetij in države.

H. M.