fbpx

Končano dolgoletno obdobje negotovosti – Peko v stečaj

Foto: STA

Nadzorni svet tržiškega Peka je na seji ugotovil, da je Peko insolventen. Po zavrnitvi načrta prestrukturiranja s strani bank in odločitvi države, da Peka ne bo dokapitalizirala, vodstvu podjetja tako ne preostane drugega, kot da vloži predlog za uvedbo stečaja.

Kot je po končani seji povedal predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič, bo dala uprava podjetja predvidoma v torek na sodišče predlog za uvedbo stečaja Peka. Potem ima sodišče 15 dni časa, da odloči o predlogu in okliče začetek stečajnega postopka.

Izguba že dolgo časa
S tem se bo v Peku končalo dolgoletno obdobje negotovosti, ki iz poslovanja že dolgo časa ustvarja izgubo. Po številnih predlogih za sanacijo so se banke in državni lastniki podjetja prejšnji teden odločili, da tudi najnovejšega, dopolnjenega načrta poslovnega in finančnega prestrukturiranja ne morejo potrditi.

Šušteršič bankam zameri, da so se odločale predolgo časa. “Banke imajo zaposlene ekonomiste, ki so v nekaj tednih zmožni oceniti, ali je program dober ali ne, ne pa da zavlačujejo,” je bil predvsem do delovanja NLB, ki naj bi Peku pomagala s premostitvenim kreditom za nakup materiala, kritičen Šušteršič.

“NLB naj vrne tisto, kar smo Pekovi delavci dali zanjo”
V tržiški tovarni se je sicer danes zbralo le manjše število delavcev, saj proizvodnja zaradi pomanjkanja materiala v večji meri stoji. Delavce pa pri odločitvi države in bank najbolj boli, da je država v velikih zneskih pomagala bankam, ki nato niso bile pripravljene sodelovati pri sanaciji Peka.

“NLB naj vrne tisto, kar smo Pekovi delavci dali zanjo, pa smo poračunali in še za usnje bo ostalo,” je izpostavila poslovodja Pekove tovarniške prodajalne v Tržiču Suzana Meglič.

Ker banke niso podprle načrta prestrukturiranja, tudi dokapitalizacija s strani države ne bi bila zadostna oziroma bi veljala za nedovoljeno državno pomoč. Uprava Peka pa je ocenila, da brez svežega denarja podjetje ne more normalno funkcionirati, zato je stečaj edina preostala možnost. Če bi bila odločitev bank znana prej, bi tudi Peko imel več možnosti za iskanje drugačnih rešitev, je opozoril Šušteršič.

Podjetje z več kot 113-letno tradicijo in priznano blagovno znamko bo tako končalo v stečaju in vprašanje je, če se bo v stečajnem postopku pokazal kakšen potencialni investitor, ki bi bil tradicijo pripravljen ponovno oživiti.

B. O., STA