Kordež priznal krivdo v primeru Primskovo

Bine Kordež (foto: STA).

Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde pri preprodaji trgovskega centra Primskovo, so potrdili na Specializiranem državnem tožilstvu RS. Sodišče bo o sporazumu odločilo predvidoma januarja.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je povedal, da so s Kordežem “sklenili sporazum o priznanju krivde za nadaljevano kaznivo dejanje”, in sicer, kot je poročala TV Slovenija, zlorabe položaja in ponarejanja listin. O sporazumu bo sodišče odločalo v januarju, je povedal Furlan, ki do takrat vsebine sporazuma ne želi komentirati.

Kordež, ki se je s tožilstvom pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega centra Primskovo, je bil v tem primeru obsojen zlorabe položaja, in sicer na zaporno kazen 6 let in 5 mesecev zapora, a je vrhovno sodišče – potem ko je Kordež v zaporu na Dobu prestal leto in 3 mesece dosojene zaporne kazni – deloma ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti ter sodbo razveljavilo. Predobravnavni narok v ponovljenem sojenju je bil večkrat prestavljen, nazadnje so za novi datum določili 4. januar 2016.

Okrožno in višje sodišče nista bili enotni
Glede na sodbo vrhovnega sodišča naj bi bilo v ospredju sicer vprašanje protipravne premoženjske koristi, ki naj bi jo Kordež s sodelavci pridobil, in njen izračun. Okrožno in višje sodišče sta namreč v svojih sodbah navedli nasprotujoča si mnenja glede vprašanja, kako izračunati to premoženjsko korist.

Kordež s sodelavci Merkur oškodoval za več kot devet milijonov evrov
S preprodajo trgovskega centra Primskovo naj bi Kordež in sodelavci Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeni trgovski center v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem.

Pol leta pozneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist naj bi, kot je sklenilo prvostopenjsko sodišče, pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

N. K, STA

 • althar

  Tudi njegov strankarski kolega Borut Pahor je rad takole prevzemal odgovornost.
  Kaj nam pa morejo press.

 • macon

  Zakaj sporazum? Sporazume se dela, da nekdo priča proti večji ribi, tukaj se ga dela, da bo Kordež čim manj kaznovan in bo obdržal nakradeno. Butalistan, dežela mafije in debilov.

  • karlina

   Točno, se strinjam

 • domovina mili dom

  Koliko jim plačuje F21, da so žimnice za prikrivanje glavnih režiserjev ropanja Slovenije.

 • hribovc

  .
  torej, še ena komunajzarska šarada za fopat slovenske ovce…

  FOLK, DOKLEJ ŠE ???
  .

  • karlina

   To se tudi jaz že zelo zelo dolgooo sprašujem,pa še vedno nisem dobila odgovora.

 • abria

  Tesen prijatelj Mramorja, Kučana, Jankoviča, Pavčka, Glasserja, Pajenkove, LDS in SD politikov, ….

  • Kučko pod pručko

   … in član F21!!!

   • karlina

    Itak, sami naši-njihovi komunistični sobratje.

 • abria

  Za ukradeno žemljico v trgovini se gre v zapor za tri mesece.

  Koliko je 9 miljonov evrov žemljic ?

  Koliko dni zapora je dobil Kordež ?

  • macon

   Vikend zapor za dve, tri leta in predčasni izpust po največ polovici. Dobil bo od par do par deset jurjev stroškov in kazni, devet milijonov bo pa lahko kar zadržal. Slovenija- komunajzarska vukojebina.

 • Gr8_1

  Samo pri teh transakcijah si je tudi država vzela svoj delež. Ga bodo vrnili?

 • Aton

  Ker je priznal, bo sedel!

 • Osti jarej

  ..ja?in?…a bo šel spet mal na relaksacijo za denar davkoplačevalcev?
  *
  tile v zaporih živijo boljše,kot ene pol milijona Slovencev v lastnem domu…ako ga še imajo…….

 • sprehajalec

  Nimaš kaj, Levičar odpusti, če “revidiraš” kot so učeno dejali nekoč. Kordež je revidiral, zato bo verjetno deležen graje osnovne celice iz katere prihaja, to je Foruma 21. To pa bo tudi vse. 9 milijonov, pa se bo “uredilo”.

  • karlina

   Točno, za svoje dejanje niti slučajno ne bo nikoli odgovarjal, saj je vendar član Forum21 in zaščiten še bolj, kot kočevski medved. sramota.