fbpx

Borut Jamnik – nečak iz ozadja, ki ima svoje lovke povsod

Borut Jamnik, Foto: STA

Včeraj je potekala skupščina Pozavarovalnice Sava. Na videz je potekala mirno in brez posebnosti. V resnici pa se v ozadju bije hud boj za vpliv na upravljanje in postopke združevanja in prodaje. Nadzorni svet je pred kratkim razrešil predsednika uprave Zvonka Ivanušiča. Edini očitek je bil sporen nakup poslovnih prostorov. Razrešitev je izvedel Branko Tomažič, predsednik nadzornega sveta, ki ga je postavil Borut Jamnik.

Kot nam je povedal eden izmed predstavnikov velikih delničarjev, so se dogovorili, da bo vse potekalo mirno. Zato je bil na skupščini prisoten tudi Borut Jamnik, ki je nadziral, ali se vsi držijo dogovora. Borut Jamnik se takšnih skupščin praviloma ne udeležuje, ampak tja pošilja svoje ljudi.

Uprava je izgledala ustrahovana
Vse skupaj je bilo precej mučno in očitno je bilo, da je uprava nezadovoljna, lahko bi rekli celo ustrahovana. Iz režiranega scenarija je izstopala le članica uprave Mateja Treven, ki je vztrajala, da je bil postopek nakupa nepremičnine korekten in izpeljan brez napak.

Z nakupom nekdanje poslovne stavbe ACH se je strinjala celotna uprava. “Na podlagi znanih dejstev smo pri tem poslu ravnali z vso skrbnostjo,” je navzočim na skupščini zatrdila članica uprave Mateja Treven.

Na vprašanja malih delničarjev, zakaj so nadzorniki razrešili le Ivanušiča, ko pa je pod pogodbo podpisan tudi Dolničar, je Tomažič odvrnil, da morata biti na vsaki pogodbi pač dva podpisa, vendar pa ni mogoče enačiti krivde vseh članov uprave, pa čeprav so se z nakupom strinjali.

Če bi bili očitki utemeljeni, bi morali zamenjati celotno upravo
Takšna argumentacija je že na prvi pogled privlečena za lase, še posebej ker je sopodpisnik pogodbe Dolničar trenutno na položaju prvega moža Pozavarovalnice. Če bi bili očitki o nepravilnostih pri nakupu nepremičnine utemeljeni, bi morali zamenjati celotno upravo. Tako pa je očitno, da je šlo zgolj za povečevanje Jamnikovega vpliva v Pozavarovalnici. Zamenjavo je namreč izvedel Branko Tomažič, s katerim je Jamnik sodeloval, ko je bil v HITu. Očita se  jima kar nekaj spornih poslov s hoteli v Istri in igralnicami v Peruju. Ali sta skupaj storila kaj nezakonitega, ni bilo nikoli raziskano, vsekakor pa še danes dobro sodelujeta.

Skupščina zavrnila predlog revizije – bali so se Jamnika
Pooblaščenec skupine FMR-Kolektor Andrej Kavčič je menil, da bi kazalo narediti neodvisno revizijo posla, saj je komisijo, ki je naredila analizo, na podlagi katere so se odločili za Invanušičevo razrešitev, imenoval nadzorni svet. Po njegovih besedah tudi cena, ki jo je Pozavarovalnica Sava plačala za nekdanjo poslovno stavbo ACH, ne odstopa bistveno od cen na trgu. Skladno z dogovorom, za katerim je stal Jamnik, je skupščina ta sicer razumen predlog zavrnila.

Številni mali delničarji se bojijo, da se bo Ivanušič pritožil na sklep o razrešitvi ter tožbo dobil, zato so spraševali, kdo bo poravnal kazen. “Posel bo naredil veliko škodo Savi Re, če bo to šlo na sodišče. Delite si visoke plače in sejnine, delničarji pa z dolgimi nosovi opazujemo,” je dejal mali delničar Slavko Kmetič.

Stvari se bodo razreševale na naslednji skupščini, ki bo morala biti sklicana zaradi odpoklica Tomažiča, ki je v postopku pri agenciji za zavarovalni nadzor. Njegov status je namreč sporen, čeprav sam to zanika.

Pričakovati je, da bo Jamnik preko Tomažiča pohitel z imenovanjem nove uprave še pred novo skupščino.

Več kot očitno je, da si je Borut Jamnik ponovno ojačal pozicije, kar pa, resnici na ljubo, ob impotentni vladi in prav takšnem predsedniku vlade niti ni težko.

Andrej Žitnik