fbpx

Bo Dušan Mes vendarle sklenil sporni posel z družino Klarič, ki je v času Šarčeve vlade zaslužila milijone in je tudi tihi partner novega medijskega projekta levice?

Darko Klarič in Dušan Mes. (Foto: Twitter/STA)

Darko Martin Klarič je lastnik in predsednik upravnega odbora Adventura holding, ki predstavlja eno največjih slovenskih poslovnih skupin. Na njihovi strani piše, da imajo v enem letu 250 milijonov prihodkov. Podjetje vodi skupaj s svojim sinom Tilnom Klaričem in Alešem Škerlakom, ki je tudi glavni izvršni direktor. Darko Klarič  je med drugim lastnik največje oglaševalske agencije Media Publikum. V zadnjem času je vzbudil pozornost s prodajo svojega podjetja Nomago. Najprej ga je hotel kupiti Petrol, sedaj pa je najbolj resen kupec Slovenske železnice. Klarič pa s prodajo hoče dobiti kapital, da bi vzpostavil novi medijski projekt tranzicijske levice. Klaričeva poslovna hobotnica pa odlično služi z državo. Aplikacija Erar razkriva, da je samo Šarčeva vlada namenila več kot 28 milijonov evrov podjetju Nomago.

Ob koncu lanskega leta se je veliko govorilo, da bo Darko Klarič prodal skupino Nomago, enega največjih avtobusnih prevoznikov v Sloveniji. Najprej ga je hotel kupiti Petrol, sedaj pa je glavni igralec za nakup podjetja Slovenske železnice. Posel bi naj bil vreden med 20 in 30 milijonov evrov. Naši viri nam sporočajo, da transakcija med Klaričem in upravo Slovenskih železnic, ki jo vodi Dušan Mes, kaže znake spornosti. Zato bo zanimivo opazovati, ali bo do posla sploh prišlo. Družina Klarič pa se omenja kot eno glavnih financerjev novega slovenskega tranzicijskega medija, kjer v službi ne-cenzure domuje “ubijalska” novinarska četverica.

Darko Klarič je dolgoletni vplivni poslovni igralec v Sloveniji. V svojem poslovnem imperiju Adventura holding so lastniki skupine Nomag0, Big Bang, družba Marg, Marina Portorož in Nautički centar Liburni. Je lastnik in ustanovitelj največje oglaševalske agencije v Sloveniji Media Publikum. Njegov zasebni športni projekt je tudi Nogometni klub Bravo iz Ljubljane.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je podjetju Nomago namenila več kot 28 milijonov evrov v času Šarčeve vlade. (foto: STA)

Šarčeva vlada namenila v svojem mandatu več kot 28 milijonov evrov podjetju Nomago
Nomago je največji slovenski organizator potovanj in ponudnik celovitih mobilnostnih rešitev, ki je nastal z združitvijo družb Izletnik Celje, Avrigo Nova Gorica, Promet Mesec, AP Rižana in potovalne agencije STA potovanja. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1989. Od leta 2003 so državna podjetja, ministrstva in občine namenila Nomagu 196.021.361,86 evrov. Zanimalo bi nas, koliko je bila radodarna padla Šarčeva vlada do Klaričevega potovalnega giganta. Padla Šarčeva vlada in ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Alenke Bratušek je Nomagu namenilo 28.350.767,02 evrov.

Ali bo uspelo Darku Klariču prodati podjetje Nomago Slovenskim železnicam? Posel bi naj bil vreden med 20 in 30 milijonov evrov. (Foto: Facebook)

Media Publikum dobila od RTV Slovenija 1.453.216,29 evrov v letu 2017
Darko Klarič je v svoji dolgoletni poslovni karieri zgradil svojo poslovno hobotnico. Pot v poslovni svet si je utrl z oglaševalsko agencijo Media Publikum. Gre za največjo slovensko oglaševalsko agencijo za medijsko načrtovanje, optimizacijo in zakup oglasnega prostora v klasičnih in digitalnih medijih. V aplikaciji Erar smo odkrili, da je Klaričevo podjetje dobilo 2.918.303,58 evrov. Najbolj radodarna je bila RTV Slovenija. V letu 2017 so na bančni račun Klaričeve oglaševalske agencije nakazali 1.453.216,29 evrov.

Klaričeva poslovna družba Adventura holding je septembra 2018 za 18 milijonov evrov kupila največjo slovensko trgovino z elektronsko opremo Big Bang. Erar pa je pokazal, da so od oktobra 2018 prejeli 3.299.016,90 EUR. Največji prejemek pa je v tem času nakazala Pošta Slovenije. Nakazali so jim  2.264.449,76  evrov.

Luka Perš