fbpx

Največji upravljalec premoženja na svetu: Pripravite se, prihaja gospodarska kriza kot še nobena doslej

Larry Fink, predsednik in izvršni direktor družbe BlackRock (Foto: epa)

Najboljši možje BlackRocka so videti zaskrbljeni. Naložbeni strategi pri največjem upravljavcu premoženja na svetu so v svojem Global Outlooku 2023, objavljenem ta teden, opozorili na prihajajočo recesijo, trdovratno inflacijo in novo obdobje, ki ne bo tako prijazno do vlagateljev. Trije dejavniki, ki naj bi v prihodnosti ohranjali inflacijo in zavirali gospodarsko rast, so po njihovem mnenju staranje prebivalstva, napetosti med svetovnimi velesilami in prehiter prehod na zeleno energijo.

“Velika zmernost, obdobje štirih desetletij večinoma stabilne dejavnosti in inflacije, je za nami,” so zapisali podpredsednik Philipp Hildebrand in ekipa najvišjih direktorjev. “Novi režim večje makro in volatilnosti trga se izvaja. Recesija je napovedana.” Hildebrand in njegova ekipa trdita, da je velika zmernost – obdobje nizke inflacije in stalne gospodarske rasti – omogočila, da so delnice in obveznice cvetele na način, ki v prihodnje ne bo več mogoč. Za vlagatelje bo to novo gospodarsko obdobje zahtevalo svežo, prožno strategijo, ki vključuje selektivno izbiranje delnic in aktivnejše upravljanje portfelja. “Kar je delovalo v preteklosti, zdaj ne bo delovalo,” so zapisali in dodali, da bo potreben nov investicijski načrt.

V novem obdobju naj bi tri glavna “gonila režima” ohranjala inflacijo nad cilji centralnih bank, zavirali gospodarsko rast in oteževali vlagateljem ustvarjanje dobička v prihodnjih letih, poroča BlackRock. Prvič, staranje prebivalstva bo zmanjšalo delovno silo in prisililo vlade, da porabijo več za oskrbo starejših, kar bo povzročilo pomanjkanje delavcev in zmanjšano proizvodnjo. Drugič, napetosti med svetovnimi velesilami signalizirajo, da smo vstopili v “novi svetovni red”, kjer se lahko zlomijo globalizirane dobavne verige, ki so nekoč pomagale znižati cene blaga. “To je po našem mnenju najbolj obremenjeno globalno okolje po drugi svetovni vojni,” so zapisali Hildebrand in njegova ekipa. “Vidimo, da se geopolitično sodelovanje in globalizacija razvijata v razdrobljen svet s konkurenčnimi bloki. To je posledica ekonomske učinkovitosti.”

Foto: epa

Prehiter prehod na zeleno energijo bo povzročil inflacijo
Nazadnje, hitrejši prehod na čisto energijo bo na koncu povzročil inflacijo, razen če bo nov tok naložb stekel v ogljično nevtralne rešitve. “Če visokoogljična proizvodnja upade hitreje, kot se postopoma uvajajo nizkoogljične alternative, bi lahko prišlo do pomanjkanja, kar bi zvišalo cene in motilo gospodarsko dejavnost,” so zapisali. Hitrejši, kot je prehod, bolj neusklajena bi bila predaja – kar bi pomenilo bolj nestanovitno inflacijo in gospodarsko aktivnost. BlackRock je v svoji napovedi za leto 2023 razčlenil tudi tri teme, da bi vlagatelje lažje pripravil na novo normalno stanje. Prvič, strokovnjaki upravljavca premoženja trdijo, da bo naslednje leto upoštevanje “škode”, ki jo povzročijo dvigi obrestnih mer centralnih bank, in tveganje recesije pri ocenjevanju delnic ključnega pomena. “Vrednotenja lastniškega kapitala po našem mnenju še ne odražajo prihodnje škode,” so zapisali in dodali ugotovitev, da pričakovani zaslužek še ni vreden niti v blagi recesiji. Omenili so tudi možnost, da centralni bankirji “namenoma povzročajo recesijo” z agresivnim višanjem obrestnih mer za boj proti inflaciji ter dodali, da se gospodarska škoda, ki jo povzročajo centralne banke, povečuje.

Ponovno razmišljanje o obveznicah
Po letih neuspešnosti v primerjavi z delnicami je morda čas, da se za stabilen dohodek ozremo na trg obveznic, saj se obeta recesija. “Fiksni dohodek končno ponuja ‘dohodek’, potem ko so se donosi povišali po vsem svetu,” so zapisali Hildebrand in njegova ekipa. To je povečalo privlačnost obveznic, potem ko so bili vlagatelji leta lačni glede donosa. Vlagateljem so priporočili, da se obrnejo po naložbeno posojilo in kratkoročne državne obveznice, vendar so opozorili, naj se izogibajo dolgoročnim državnim obveznicam zaradi naraščajoče ravni dolga in višje inflacije. “V starem priročniku bi bile dolgoročne državne obveznice del paketa, saj so v preteklosti ščitile portfelje pred recesijo. Mislimo, da ne tokrat,” so zapisali.

Življenje z inflacijo
Medletna inflacija, merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI), je verjetno dosegla vrh junija pri 9,1 odstotku. In nekateri izvršni direktorji in upravljavci denarja trdijo, da bo hitro padlo. Toda BlackRock ima drugačno stališče. “Tudi s prihajajočo recesijo mislimo, da bomo živeli z inflacijo,” so zapisali Hildebrand in njegova ekipa. “Res opažamo ohlajanje inflacije, ko se vzorci porabe normalizirajo in cene energije popuščajo, vendar vidimo, da bo v prihodnjih letih vztrajala nad političnimi cilji.” V tem okolju z višjo inflacijo priporočajo obveznice, zaščitene pred inflacijo, in izogibanje delnicam – vsaj kratkoročno. “Menimo, da bolj volatilne in vztrajne inflacije trgi še ne cenijo,” so opozorili.

Poročilo Blackrocka ima po mnenju mnogih veliko težo, saj gre za največjega upravljalca premoženja v ZDA
Blackrock je največja družba za upravljanje premoženja na svetu. S poslovanjem so začeli leta 1988. Njihove stranke prihajajo iz sto različnih držav, poslovalnice pa imajo v 30 državah, kar jim daje geografsko diverzifikacijo. Približno tretjina strank prihaja iz držav, ki niso ZDA in Kanada. Konec leta 2019 so imeli v upravljanju 7,4 bilijona USD. Pasivne strategije predstavljajo okoli dve tretjini vseh dolgoročnih sredstev v upravljanju. Med ponudniki pasivnih strategij imajo vodilni tržni delež tako v ZDA kot po svetu. Med strankami prevladujejo institucionalne stranke s približno 80-odstotnim deležem sredstev v upravljanju. Približno polovico prihodkov ustvarijo prek pasivnih skladov, najdemo podatke na spletni strani infond.si, na nekaterih spletnih mestih pa navajajo, da je BlackRock označen za najmočnejšo institucijo v finančnem sistemu, najmočnejše podjetje na svetu, za tajno oblast in strice iz ozadja. Je največja svetovna upravljavka premoženja in “vzporedna svetovna banka”. Nenazadnje, BlackRock prek svoje inovativne globalne informacijske platforme Aladdin črpa podatke, analizira tveganja in daje usmeritve svetovnim naložbenikom. Larryja Finka, prvega moža te korporacije, mnogi označujejo za najvplivnejšega in najmočnejšega človeka na svetu.

Sara Kovač