Ekonomist Lahovnik glede napovedane davčne reforme: “Ne gre za pravo reformo, ampak bolj za iskanje skupnega imenovalca ukrepov, ki bi bili všečni vsaj na kratek rok čim večjemu številu ljudi.”

Dr. Matej Lahovnik, ekonomist, politični analitik in nekdanji minister za gospodarstvo (Foto: STA)

Šarčeva vlada pripravlja davčno reformo, s katero po besedah ministra za finance Andreja Bertonclja želi razbremeniti delo, posledično pa z višjo potrošnjo prispevati k podpori gospodarske rasti. Ob tem so napovedali, da bo izpad delno pokrit z višjo obdavčitvijo kapitala in, kot pravijo, z boljšim pobiranjem davkov. Medtem ko sindikati in delodajalci v prvih odzivih pozdravljajo razbremenitev dela, vseeno ostajajo previdni. Po prepričanju nekdanjega ministra in ekonomista Mateja Lahovnika gre bolj za davčno prerazporeditev bremena kot pa za davčno reformo. Da reforma, kot je zdaj zasnovana, ni namenjena niti spodbujanju konkurenčnosti niti spodbujanju razvoja, ampak izboljšanju položaja bolje plačanih javnih uslužbencev pa menijo v liberalni stranki Prstan.

Ob napovedi, da bo glavnina sprememb uveljavljena v prihodnjem letu, spremembe pri regresu pa še letos, je Bertoncelj izpostavil, da se delo mora izplačati. Po njegovih besedah višji neto dohodki in večja mednarodna konkurenčnost slovenskega trga dela predstavljata glavni cilj davčne reforme, saj bi se zmanjšal davčni primež.

Največji učinek bo viden pri tretjem dohodninskem razredu
Spremembe dohodnine so predvidene v obliki zvišanja mej davčnih razredov, v nekaterih razredih pa sta predvidena znižanje davčnih stopenj ter dvig splošne in dodatne splošne olajšave. “V prvem razredu je predvideno zvišanje spodnje meje neto letne davčne osnove z 8.021 na 8.500 evrov, stopnja bi ostala pri 16 odstotkih. V drugem razredu bi se meja zvišala z 20.400 na 25.000 evrov, stopnjo bi znižali s 27 na 26 odstotkov. V tretjem razredu bi mejo zvišali z 48.000 na 50.000 evrov, stopnjo bi znižali s 34 na 32 odstotkov. V četrtem razredu bi mejo zvišali s 70.907 na 80.000 evrov, stopnja bi ostala pri 39 odstotkih. Peti razred bi bil za tiste z neto davčno osnovo nad 80.000 evrov, stopnja bi ostala pri 50 odstotkih. Splošno olajšavo bi zvišali s 3.303 na 3.500 evrov, dodatno splošno olajšavo pa s 6.520 na 6.717 evrov. Ohranili bi olajšave za vzdrževane družinske člane.” Po besedah ministra bi bil največji učinek viden pri tretjem dohodninskem razredu, ki ga je označil kot najbolj produktiven del družbe, ob tem pa dodal, da so sledili tako predlogom s strani delodajalcev kot tudi sindikatov.

“Ob uveljavljanju le splošne olajšave bi imel zavezanec z dohodkom v višini minimalne plače 32 evrov višji neto dohodek, zavezanec s povprečno plačo 144 evrov višji neto dohodek in zavezanec s plačo v višini dveh povprečnih plač 670 evrov višji neto dohodek na leto. Spremembe pri dohodnini bi uvedli z letom 2020, kar pomeni, da bi se spremembe upoštevale pri mesečnih izplačilih v letu 2020, poračun pa bi bil izveden v letu 2021,” so po poročanju STA pojasnili na ministrstvu.

Glede dodatne razbremenitve regresa Bertoncelj izpostavlja, da regres do višine povprečne bruto plače tako kot sedaj ne bi bil vključen v dohodnino. Bil bi pa ob tem še v celoti oproščen plačila socialnih prispevkov (sedaj do višine 70 odstotkov), kar pomeni, da bi delavec v celoti prejel regres, ki bi ga podjetje izplačalo v višini do povprečne bruto plače. “Tako bi bilo izplačilo zaposlenemu, ki bi prejel regres v višini 1.184 evrov (70 odstotkov povprečne bruto plače 1.692 evrov, ki je sedaj oproščen plačila prispevkov), višje za 243 evrov. Izplačilo regresa zaposlenemu z minimalno plačo in regresom v višini povprečne bruto plače pa bi bilo višje za 190 evrov, so izračunali na ministrstvu. Pri nagradi za poslovno uspešnost bodo mejo za izvzem iz dohodnine, ki je sedaj v višini 100 odstotkov povprečne bruto plače, predvidoma v letu 2020 zvišali na 150 odstotkov, v letu 2021 na 175 odstotkov in v letu 2022 na 200 odstotkov povprečne bruto plače.”

Foto: STA

Z zvišanjem davka od dohodka pravnih oseb bi deloma krili izpad 270 milijonov evrov
Po ocenah finančnega ministrstva se bo z razbremenitvami pri prejemkih zaposlenih v državno blagajno steklo okrog 270 milijonov evrov manj, izpad pa bi deloma nadomestili z zvišanjem davka od dohodka pravnih oseb. V letih 2020-2022 bi davek zvišali po eno odstotno točko s sedanjih 19 na 22 odstotkov. Hkrati pa bi določili, da efektivna obdavčitev podjetij ne bi smela biti nižja od petih odstotkov. Po besedah ministra efektivna obdavčitev trenutno znaša povprečno med 12 in 13 odstotkov. Napovedali so ohranitev cedularne obdavčitve nekaterih dohodkov (dobičkov iz kapitala, obresti in dividend ter dohodkov iz oddajanja premoženja v najem), stopnjo pa bi s 25 odstotkov zvišali na 30 odstotkov. 

“Pri tem bi uvedli spremembe pri znižanju obdavčitve dobička iz kapitala glede na dobo imetništva – medtem ko se sedaj po petih letih imetništva kapitala stopnja zniža na 15 odstotkov, po 10 letih na 10 odstotkov, po 15 letih na pet odstotkov in po 20 letih na 0 odstotkov, bi sedaj bila prvih 10 let stopnja 30 odstotkov, nad 10 let pa 15 odstotkov. Z zvišanji pri dohodku pravnih oseb in cedularni obdavčitvi naj bi država dobila 110 milijonov evrov več. Še 160 milijonov evrov, potrebnih za pokritje omenjene razbremenitve pri plačah (270 milijonov evrov), pa naj bi dobili z bojem proti davčnim utajam, sivi ekonomiji in socialnim goljufijam. Toliko so namreč tovrstni ukrepi prinesli v lanskem letu.”

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije proti zvišanju davka od dohodka pravnih oseb
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije izpostavljajo, da gre predlog davčnih sprememb finančnega ministrstva načeloma v pravo smer, so pa napovedali, da bodo podrobnejšo opredelitev podali ob uradnem predlogu. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozdravljajo razbremenitev stroškov dela, pri tem pa nasprotujejo zvišanju davka od dohodka pravnih oseb. Ob tem izpostavljajo, da je razbremenitev stroškov dela že vrsto let med najpomembnejšimi zahtevami obrtnikov in podjetnikov, zato tudi pozdravljajo predlog za razbremenitev stroškov plač zaposlenih. Po besedah predsednika Branka Meha so v zbornici proti zvišanju davka od dohodka pravnih oseb. “Po drugi strani pa menimo, da zviševanje davka od dohodka pravnih oseb ni potrebno. Mikro in mala podjetja namreč svoj dobiček vlagajo v razvoj podjetij in posodobitev opreme. Hkrati pa podjetja z zaposlovanjem in gospodarsko aktivnostjo že tako ali tako veliko prispevajo v državno blagajno.” Po besedah Meha namreč država zadnjih nekaj let vsako leto pobere za milijardo evrov več davkov, zaradi česar so dodatne obremenitve gospodarstva povsem odveč.

Po prepričanju Lahovnika gre bolj za neko davčno prerazporeditev bremena kot pa za davčno reformo, pri čemer je pozitivno, da se razbremenjujeta regres in poslovna uspešnost ter se popravljajo meje dohodninskih razredov. “Najbolj problematično pa je to, da se hkrati povečuje cedularna obdavčitev kapitala za 5 odstotnih točk oziroma 20 odstotkov. Tudi da se povečuje davek od dohodka pravnih oseb, oboje je slab signal investitorjem, tako domačim kot tujim. Dodaten problem, ki ga vidim, je dejstvo, da po novem tudi po preteku 20 let ostaja obdavčitev kapitalskih dobičkov. Pojavlja se vprašanje, ali bodo tovrstni dobički obdavčeni tudi v primeru prenosa družinskih podjetij med generacijami. Lahko bi bilo izrazito nestimulativno za družinsko podjetništvo. V celoti gledano mislim, da ne gre za pravo reformo, ampak bolj za iskanje skupnega imenovalca ukrepov, ki bi bili všečni vsaj na kratek rok čim večjemu številu ljudi. Ne gre pa zanikati, da ima tudi pozitivne korake, v mislih imam predvsem razbremenitev regresa, poslovno uspešnost in popravke meja dohodninskih razredov,” poudarja Lahovnik.

Večina slovenskih ekonomistov nasprotuje socialističnim idejam o univerzalnem temeljnem dohodku. (Foto: STA)

N. Ž.

 • SIMON ROZIC

  Koliko nepotrebnih besed za tako malo ekonomskega efekta !
  Pa še: kje sta 13 in 14 plača ? V večnem pridržanju neumnih
  zakonodajalcev!? Sicer pa, če ni kaj delit, se pač malo sem in tja
  prelaga in ponuja ogabno sladke bonbončke…

 • Antonius

  Vse se začne pri volilnih listih, ki so in niso odvrženi v volilno skrinjo.
  Človek, volivec pri zdravi pamet voli stranko, ki v programu ponuja izboljšanje pogojev gospodarstvu in zaposlenim znižanje cele vrste davkov, volivci si pa izvolijo stranke, ki so v predvolilnem nastopanju obljubljale mlatenje prazne slame in zavezo, da ne bodo z Janšo sestavljale prihodnjo vlado.
  Zdaj imamo vlado brez Janše in celo vrsto bleferskih voluharjev in kleptomanov v njej.
  Ni čudna izvoljena vlada, začudenja so vredni volivci, ker očitno uživajo, da jih popolnoma nekompetentna vlada z davki in vsemi izmišljenimi podražitvami =be.

  • Dada

   Brez Janše je pošteno. Stari ( mislim zastarela miselnost) politiki v novih časih, ne gre. Okostenelost razmišljanja proti fleksibilnosti pade, vedno in povsod. Trenutno se Janša nekonstruktivno ukvarja s politiko, v javnosti deluje negativno. Ko je zmagal na volitvah, je hkrati pogorel, prav zaradi svoje negativnosti. Če ne bi prej pljuval in žalil druge , z drugega političnega pola, bi bilo drugače. Še Ljudmila mu je dala vedeti, da ga ima dovolj. Toda Janša ne odneha in rezultat, zelo slabi anketni rezultati. Škoda je le nekaj dobrih ( Logar, Godčeva), da ne pridejo na površje.

   • Antonius

    Mladinska fleksibilnost, brez prisotnosti izkušenj starejšega, nam da rezultat v katerem se vi, po vašem komentiranju sodeč, počutite odlično.
    Janša vam že od osamosvojitve naprej predstavlja obrazec sovraštva, ki ga iz vaših logov lajnate že ves čas.
    Kdo bo vodil SDS, je odločitev njenega članstva, zato je neumnost prodajati demokracijo in se vtikati v opozicijsko stranko in njenega izvoljenega predsednika.
    Če more biti Novakova merilo poštenja in zdrave politične pameti, potem si zagotovo ni zaslužila, da jo je njeno članstvo odstavilo.
    Hvalite jo, ker vama je v političnem prepričanju, skupen Kučan.

    • Dada

     Hvala za kompliment, a ni to to. Spomnim se Janše, ko mu je sodilo vojaško sodišče, pa Janše, ko je bil minister za obrambo ( povečal je plače vojakom) , pa še nekaj let je bil OK. Zadnje kar se udejstvuje “zunaj parlamenta” in kako se obnaša do drugih politikov, še Ljudmila ga ne prenaša tako je težek, pa pri Janši ni nič od državniške drže. S kom na desni pa je prijatelj ? Z nikomer, ker je Janšaaa, potem pa kilometre nikogar blizu , ker je takooo pomemben. Kučan je v penziji, in v SDS imajo mantro, da vse vodi Kučan. Dokler bo tako, je SDS udarila mimo. Če kaj ne gre po SDS-ovsko, potem je Kučan in Murgle, ha,ha,ha. Kar se Kučana tiče. Dajte Janšo na volitve za predsednika in nasprotnika Kučana. ( Lahko anketa) Konec koncev je imel dva zaporedna mandata predsedniške funkcije samo zato, ker je zakonska omejitev, sicer bi imel še več mandatov. Koliko pa jih je imel Janša ? Nič. Še kandidirati ne upa. Samo spoštovanje prosim. Ljudmila. Samo zaradi mišljenja, da “mora desnica držati skupaj”, da se zmaga na volitvah, kot spomladanski Demos, je odstopila. Za primerjavo z Ljudmilo, kje je sedaj predsednik NSi Tonin ? Nikjer, tema, voda. Ali se razume z Janšo ? Ne.

     • Antonius

      S prazno žogo letate po *fuzbalskem* igrišču.
      Janša je edini politik, ki se na osebni ravni noče prepirati z nikomer, ker se zelo dobro zaveda, da ne more vedeti s kom bo moral jutri politično sodelovati.
      Prvič se je razočaran javno dotaknil Zagožna /SLS/, ker je prekršil strankarski dogovor. Večinski volilni sistem je takrat padel v parlamentu.
      Ljudmila?! Ne vem, koliko jo vi poznate? Kolegica, mati petih otrok, ki je z njo učila v gimnaziji v Domžalah, je takoj izstopila iz stranke, ker je o poštenju Novakove vedela vse. Pod vodstvom Bajuka je v parlamentu odpirala arhive, ko je postala predsednica stranke jih je pomagala pa zapirati.
      Novakova je šla z osebno kritiko Janše absolutno predaleč, edini, ki je bil tega vesel je Kučan.
      Novakova na demokratični desnici je kot bramor v njivi krompirja.
      Tonin?! Vprašajte se, kdo je bil najbolj vesel, ko je tudi on z vsemi poslanci iz NSi-kd, glasoval za zaprtje arhivov.
      SLS?! SLS je pa vlekla svoje volivce za nos, dokler jo niso volivci razkrinkali. Da se razumeva! Žal mi je, ker SLS ni nič več v parlamentu. Prevarantski Podobnik jo bo še enkrat spravil ob vse.
      Volivci, kmetje iz Bizovika, Dobrunj in Sostrega so masovno izstopili iz SLS in volili za Janševo SDS.
      Žal, cena postaja zelo visoka, preden se bo slovenska volilna pamet, srečala s pametjo.

 • Mihilus

  Reforme, ki jih potrebujemo veliki večini nebi bile všeč. Ekonomsko politiko je potrebno kapitalno reformirat. Trenutno je namreč ekonomija povzdignjena v božanstvo kateremu mora služiti celotno človeštvo. Na žalost pa ta portal in pretežna večina komentatorjev tu meni, da tako tudi mora biti. Uspeh ekonomije je za njih edini merodajen kazalnik uspeha neke družbe. Muh capitalism, muh free markets. Kaj čmo.

  • traktor

   Če imaš za veliko večino javni sektor, lenuhe na socialni in razne švercerje, potem tole vsekakor drži. Za ostale pa dvomim, da jim manjši davki, višje neto plače in boljše storitve v vitkem JS ne bi bile všeč.

 • plamen100

  Mislim nisem noben ekonomist vendar so izracunali da so te silne davcne spremembe pri srednjem razredu ki naj bi zagnalo potrosnjo v Sloveniji v praksi pri placi12 eur vec na mesec??? Zaradi teh 12 eur naj bi bila v Sloveniji zagnana pootrosnja??? Ampak 12 eur na mesec je za tiste s povprecno slovensko placo torej za tiste ki zasluzijo bruto 1692 eur bruto na mesec, potem imamo se tiste ki zasluzijo manj kot je povprecje za 2.5 eur na mesec in za tiste ki zasluzijo vec kot 2 slovenskega povprecja 50 eur na mesec. Torej velika vecina zaposlenih bi dobila na mesec 12 eur vec in tisti z minimalcem do povprecne place pa od 2.5 eur naprej. Sedaj pa prihaja zdravstvena reforma ki samo pomeni povisanje dodatnega zavarovanja kar bo verjetno pozrlo 12 eur in revezem tistih 2.5 eur. Sedaj pa res ne vem a sem jaz vse skupaj narobe razumel ali je ta vlada res tako zmesana in misli da bo ta drobiz res pripomogel rasti potrosnje???

  • bubamara

   Dokler se bo butalec zanimal samo za neto plačo, tako dolgo ga bodo vlekli za nos. In dokler se ne bo začel spraševati kaj dobi v zameno za ves denar, ki ga da državi (bruto+brotobruto+DDV), tako dolgo ne bo razvoja družbe.

 • traktor

  Kozmetika za pumpanje rejtinga pri butastih volilcih. Zakaj razmišljajo, da bi bil npr. regres ali 13. plača sploh kaj obdavčena? In zakaj, če že, kaj več, kot 6%, kot je to v sosednji Avstriji? In kaj bo to prineslo slabih 500€ bruto slabše kvalificiranemu delavcu, če pa vemo, da se bodo zaradi tega takoj povečali socialni transferji. In se spet socialkotom, še bolj, ne bo izplačalo delati. In zakaj je pri nas človek bogat že, če zasluži 4000e bruto? Kurc vas gleda socialisti.

 • Novakec1

  Šarko rabi podporo da v Bukselj zbriše, pa se prilizuje volilcem. Še to naj povejo koliko je bil izplačanih 13 plač, aja se ne da ugotovit.

 • RATATA

  To je ozkost razmišljanja nesposobnih zaradi nevednosti!
  1. O davčnih stopnjah se nikoli ne razmišlja samostojno, ampak v paketu celotnega sistema odtegljajev, kar se pri obračunu plače vidi na koncu, poimenovano “celotni strošek firme”.
  2. Vzrok tej neumnosti je v “sociali” in neuravnoteženi višini transferjev tistim, ki do teh ne bi smeli biti upravičeni (to je privilegij za ohranjanje socialnega miru).
  3. Če bi vedeli, da bi omogočitev enostavnega odpuščanja in obenem enostavnega zaposlovanja pri delavcih dosegli željo po delu, bi to mehko odpuščanje in enostavno zaposlovanje vpisali v predpise.
  S tem bi delo postalo vrednota, delavec bi se hotel izkazati kot priden, delodajalec bi ga hotel obdržati in bi ga stimuliral, motiviral in varoval, plače bi se dvignile, vplačanih bi bilo več davkov in prispevkov …. ostalo bi samo še razpoloviti javno upravo in priviligirance…. z ukinitvijo nepotrebnega ter zmetanjem viškov na trg dela.
  V glavah vseh bi zagotovo preklopilo.

 • montyamp

  Sem klical na ministrstvo za javno upravo , koliko imajo zaposlenih lopovov .
  Pravijo da je to državna skrivnost .

 • Mitja Mazini

  Najbolj pa se splača če ti Hrvati plačujejo zato da prepričuješ plebejce da je ekonomično in zdravo da v mercatorju kupuješ drugorazredno robo. Bravo. V 2 svet. vojni so imeli lep izraz za tiste ki so sodelovali s tujci na škodo svojega naroda. Sramota.

  • bubamara

   Drugorazredno robo v Mercatorju je uvedel Janković, ko je stisnil SLO dobavitelje in pričel prodajati itaijansko in špansko sranje.

 • Andrej

  Kako se lahko delo splača, če so socialni transferi za bresposelne taki, da se ne splača delat?

  • bubamara

   Sej. Socijalistom je uspelo razvrednotiti delo. Delata samo norec in konj.

   • Andrej

    Lep opis Živalske farme.

 • bubamara

  Ja, nič. Mladi, še vedno boste morali čez hrib po denar za svoje delo. Xharec vam obljublja še vedno samo delo. Denar vam bo pobrala država. Če nimate sreče, da se pripopate na državne jasli, so AVT in druge germanske države rešitev za vaše želje in pričakovanja glede kariere. Država se bo naslednjih 10 let razvijala samo v luknjah (2.tir+karavanke), kjer bodo imeli boljšo prihodnost bosanci, denar od razvoja pa bo imelo par deset lobistov. Plačal bo pa narod, ki ga že danes molze država na vseh koncih.

 • althar

  Če vlada znižuje prejemke (beri: davke), mora znižati tudi izdatke. Vse drugo je scanje v veter (beri: današnje znižanje davkov bomo poplačali z dolgom in posledično višjimi davki v prihodnosti).

  • bubamara

   Ne v tej državi.

 • ivan šantl

  Med “cvetkami” predlagane reforme je tudi dvig davka na najemnine iz 25% na 30%,ki ga bo,žal,plačal najemnik.

  • bubamara

   Dvig minimalne plače tudi plačajo oskrbovanci domov in starši otrok v vrtcih in kupci v Mercatorju….. Avstrijci so 40 let študirali kako preživeti s svojim delom; mi smo se šli pa socijalizem. Pri denarju je treba gledati na celotno sliko. Za to pa rabiš intelekt. Nekaj kar butalec nikoli ni imel.

  • Dada

   Najemniki bodo plačevali po pogodbi. Sedaj najemodajalci v pogodbe zavedejo eno najemnino, najemniki pa plačujejo višjo. Zato višji davek, ker se skriva višina najemnine. Potem bodo najemniki plačevali po pogodbi.

   • tohuvabohu

    Butara. Če bodo dvignili davek, bo goljufanja še več.

   • Mojca pokraculja

    Madonca tole pa je švefel ! Najemniki bodo plačevali po pogodbi ! Kako pa zdaj plačujejo? In zakaj ne bodo še naprej tako plačevali, zaradi “pogodbe” !? Ker zdaj ne plačujejo po pogodbi ?!

 • montyamp

  DELAVCEM DELO IN ČAST —— KOMUNISTOM DENAR IN OBLAST

  • bubamara

   Delavcem delo—–komunistom denar, oblast in čast.

 • Mojca pokraculja

  Reforma je prepisana od Bajuka. Vec ali manj vsebuje vse kar je bilo v casu Bajukovega ministrovanja načrtovano . Le ena ideja jim ni všeč tkm. Družinska dohodnina. Najbrž bi uvedba pomenila konec skrivanja kdo zivi s kom v skupnosti, kar pomeni preprecitev nezakonitih bonitet in socialnih transferjev na racun samohranilstva in vsega ostalega.

 • skorpijon93

  zgledujte se po češki republiki !

 • skorpijon93

  češka republika ima najnižji delež revščine med evropskimi državami in ga ohranja , 9 % delež, na lestvici ekonomske svobode se uvršča na 23. mesto, javni dolg znaša 33 % BDP, stopnja brezposelnosti 2 %, BDP glede na kupno moč pa dosega 90 % povprečja EU, nimajo težav z izseljevanjem svojih državljanov čemur smo priča v Sloveniji zadnjih 6 let ! pa primerjajte to z Slovenijo če si upate, z levimi vladami zadnjih 10 let smo padli zelo nizko !

 • Janez Kepic-Kern

  MARIJA TEREZIJA je bila v letih 1748-1754
  SPOSOBNA UVESTI – DAVČNI SISTEM – POZITIVNO DELUJOČ, UZPODBUDEN.
  MAG. Lahovnik ima prav-
  Ne bo reform, ne bo pozitivnega sistema. Zdi se, da ga “žal naši” ex KP, ZK POKOMUNISTI – SE ZDI – NISO ZMOŽNI – PRIPRAVITI.
  KRITIČNO
  DO MAG. M. LAHOVNIKA: tudi on ga – se zdi – ni zmožen – PRIPRAVITI.
  Namreč: ni zmožen pripravititi pzitivnega, d dejavnosti vzpodbudnega – davčnega sistema.
  Tudi
  mag. Lahovnik – vedno – le komentira.
  Zdi se,
  da od njegovih modrovanj – nimamo kaj dosti.

  “Konj, davčni konj – JE “CRKNIL” – TO VIDI VSAK; VIDIMO VSI”..

  HUDO BO KO BODO ZARADI “CRKNJENEGA DAVČNEGA KONJA
  – ZAČELE CRKOVATI” tudi dejavnosti – od katerih sw kaj davka – sploh da pobrati.
  Da
  to vidiš – ni treba biti – magister EKONOMIJE.
  SLOVENSKI EKONOMISTI NAJ KONČNO ŽE NEHAJO – LE KOMENTIRATI – SLABO STANJE
  AMPAK
  NAJ VZPOSTAVIJO –
  POZITIVEN, DEJAVNOSTI VZPODBUJAJOČ DAVČNI SISTEM. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P-S.
  MORDA PA SOVENSKI EKONOMISTI
  TAKEGA SISTEMA – NE ZNAJO – PRIPRAVITI. Ne trdim, da ga ne znajo. Le vprašam.

 • xtc

  V SLO še ni bilo nobenih pravih reform,ki soveč kot nujne le preklDANJE SEM TER TJA TER NJIH ZAVIRANJE,KAR OPOZARJA TAKO EU,i IMFIN ŠE KDO.GLAVNI ZAVIRALCI NUJNIH SPREMEMB PA SO LEVIČARJI IN LEVIČARSKI SINDIKATI,KI DEŽIJO ,DRŽAVO KOT TALCA.sEVEDA REFORME POMENIJO ZMANJŠANJE NJIHOVE MOČI ZATO RAJE UNIČUJEJO DRŽAVO,KOT SPREJMEJO NUJNE SPREMEMBE OD ZMANJŠANJA JS,ZNIŽANJA DAVKOV PRISPEVKOV,PRIVATIZACIJE VSEGA DO ZNIŽANJA PLAČ V JS IN DRŽAVNI UPRAVI ,OBČINAH IN ŠE KJE TER ODUŠČANJU IZ TEH SLUŽB.,s tem pa bi se lahko davčna bremena kot tudi z debirokratizacijo zelo zmanjšala.

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++ se strinjam. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Ryuk

  Če ne bo noben zaposloval, je čisto vseeno, kako so obdavčene plače.

 • tohuvabohu

  Koliko neumnosti in nestrokovnosti poslušamo v teh davčnih razpravah.
  Na primer, veliko se govori o dohodninskih razredih. To so pravljice – dohodninski razredi NE OBSTAJAJO! Obstaja LESTVICA za obračun dohodnine, ki je ENAKA za VSE dohodninske zavezance, in nihče ne “pade” v noben razred. Recimo, če se spremeni davčna stopnja ali meje v tretjem “razredu”, se to ne pozna le tistim, ki so v tem “razredu”, ampak vsem, ki imajo plače večje od tretjega “razreda”.
  “Davek od dohodka pravnih oseb” je prav tako huda neumnost. Prvič, ne gre za pravne osebe, ampak za poslovne subjekte (podjetja in espeji). Drugič, ne gre za dohodek, ampak za DOBIČEK, kar je nekaj povsem drugega. Dohodek ali prihodek je nekaj, kar poslovni subjekt prejme od drugega subjekta, dobiček je pa rezultat poslovanja na podlagi poslovnega izkaza in ne prejemek.
  Ni presenetljivo, če teh pojmov ne razume povprečen državljan, je pa katastrofa, če jih ne razume financminister in ostali “strokovnjaki” z Lahovnikom vred. In če temu skrpucalu vlada reče “davčna optimizacija”, pomeni samo to, da imamo hlapce na oblasti.