Gen-I pod odhajajočim Golobom posluje z neprimerno nižjo donosnostjo od tuje konkurence

Datum:

Portal Siol poroča, da je italijanska podružnica družbe Gen-I v Milanu edina, ki ima zaposlena kar dva direktorja. Ob koncu leta 2019 je bila namreč tam nameščena bivša prva dama SDH Lidija Glavina, ki je kar tri leta opravljala nadzor državnih podjetij oziroma njihovega delovanja, torej tudi Gen-I. Pred desetimi dnevi pa je mandat potekel razvpitemu Robertu Golobu, ki pa ga kljub temu še vedno vodi. 

Zadevo je pojasnil ekonomist Anže Burger: “To je del paketa državnega lastništva, o tem se ne velja več sprenevedati. To si predstavljam, da je uveljavljena praksa poleg drugih dobrobiti, ki jih lahko tuje podružnice prinesejo tistim, ki jih upravljajo. Vsekakor se to lahko odrazi bodisi v finančnih koristih, bodisi v kadrovskih.” Pod vodstvom Roberta Goloba naj bi podjetje sicer konstantno prodiralo na tuje trge.

A če je v letošnjem letu 18 hčerinskih družb pridelalo nekaj nad 6,5 milijona evrov profita, pa je v letu 2011 skoraj za polovico manj podjetij pridelalo malo manj kot 60 odstotkov večji dobiček. Ob tem se omenja, da je denimo v letu 2016 italijanska podružnica Gen-I pridelala 117 tisoč evrov čistega dobička, leta 2020 pa samo še 15 tisočakov. Obenem pa lahko na spodaj priloženem grafu jasno vidimo, da ima družba Gen-I neprimerno nižjo donosnost kot AXPO iz Švice ali denimo RWE iz Nemčije. Obe tuji podjetji ravno tako trgujeta z elektriko.

Donosnost podjetja Gen-I je v primerjavi s švicarskim AXPO in nemškim RWE minorna.

A kot kaže, je kljub temu Golob še vedno sveto prepričan v svojo nenadomestljivost. “Rušijo me ravno letos, ko bomo prihodke od prodaje dvignili za 50 odstotkov,” je prepričan Golob. Kako ga rušijo, če mu je mandat že potekel, pa ve le on sam. Tokrat mu je namreč potekel že tretji mandat na vrhu družbe, kjer je doslej opravljal funkcijo predsednika uprave. Trenutno še vedno opravlja to funkcijo. Svoj odhod pa utemeljuje z rekordnim profitom. Vendar pa vsem hčerinskim podjetjem na tujem ne gre najbolje. Nekatere med njimi so namreč že globoko v rdečih številkah ter obratujejo s primanjkljajem. Burger pa je ob tem še opozoril, da gre za igranje z državnim premoženjem.

Katastrofalnost vodenja Gen-I pod Golobom pa je pojasnil tudi notranji minister Aleš Hojs: “Gospod Golob je ustvaril mit, da je on nezamenljiv. Vsak je zamenljiv. Rezultati Gen-I-ja so katastrofalni. Prepričan sem, da lahko najdemo direktorja, ki bo to podjetje vodil bistveno bolje, predvsem pa, da to podjetje našim bolnišnicam, našim šolam, našemu gospodarstvu ne bo danes ponujalo 3-krat večjih cen kot pred enim mesecem. Gospod Golob pravi, da bo gospodinjstvom nudil dano ceno, vendar pa bo vse ostalo prevalil na bolnišnice, šole in druge ustanove v državni lasti, torej bodo to posredno preko proračuna plačevali davkoplačevalci.”

Predsednica uprave SDH Lidija Glavina (Foto: STA)

Mimogrede pa lahko spomnimo na “plemenita” dejanja Lidije Glavina oziroma na njene rabote, ko je še bila v Sloveniji: O tržaški Slovenki Lidiji Glavina so, odkar se je pojavila na čelu SDH, krožile dvoumne informacije o tem, kdo sploh je in kako je prišla na vrh SDH. Seveda zgodba ni razložljiva brez vpletenosti tranzicijske globoke države, ki ima svojo izpostavo od udbovskih poslov naprej (Safti, KB 1909 ipd.) tudi v Trstu. Odtod tudi običajnemu državljanu nerazumno visok “sporazum” z Glavino – 11 tisoč bruto na mesec, službeni avto in službeni telefon, medtem ko ji v službo sploh ni bilo treba hoditi! Nekdanja vodja SDH Lidia Glavina je po svojem odhodu z vrha državnega holdinga obdržala nerazumno visoko plačo – približno 11 tisoč evrov bruto mesečno, službeni avto in telefon, v službo pa ji sploh ni bilo treba hoditi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...