Izvršna direktorica AmCham Slovenija: Veseli smo prvega razvojnega koraka k višjim plačam

Izvršna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik (Foto: Facebook)

Po mnenju izvršne direktorice organizacije AmCham Slovenija Ajše Vodnik smo z novelo zakona o dohodnini nakazali, da si želimo v Sloveniji več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, saj bomo z višjimi neto plačami nekoliko ublažili zavoro razvoja in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. “Hvaležni in veseli smo, da se končno nakazuje razvojno naravnan pogled na zmanjšanje obremenitve dela, zaposlenih in podjetji in s tem priložnost za močno gospodarstvo ter socialno državo,” je dejala.  

Izvršna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik pravi, da v gospodarstvu že leta opozarjajo in pozivajo k razbremenitvi plač zaposlenih. OECD je ugotovil, da je delo v Sloveniji je v primerjavi s primerljivimi evropskimi državami posebej visoko obremenjeno, kar po besedah Vodnikove pomeni predvsem zavoro razvoju in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. “Zato smo izjemno veseli, da se je po vseh teh letih končno zgodil ta prvi razvojni korak,” je poudarila.

Pojasnila je, da je plača seveda higienik in so za motivacijo potrebni še drugi elementi. Je pa vsekakor pomembna, tudi z vidika konkurenčnosti slovenskih zaposlovalcev. “S tem, ko je bil zakon sprejet, se nakazuje, da si Slovenija želi delovna mesta z visoko dodano vrednostjo,” je dejala.

Foto: Freepik

Z zakonom o debirokratizaciji smo v Sloveniji tudi prvič omogočili socialno kapico za dohodke nad šest tisoč evrov, kjer se prispevki prenehajo obračunavati. Po mnenju Vodnikove bi morala biti socialna kapica postavljena še nižje. “Naslednji nujen korak po našem mnenju je razvojna-socialna kapica na 4.600 evrov bruto,” je obrazložila.

Foto: Facebook

Novela zakona tudi določa, da v primeru zaposlitve osebe, mlajše od 29 let oziroma starejše od 55 let ali z deficitarnim poklicem, bo delodajalec lahko uveljavljal znižanje davčne osnove. Ocenjuje, da vsekakor gre za dobrodošel korak, saj se vsi zavedamo, da cel svet tekmuje za talent in da je pomanjkanje kadra izjemno pereč problem. Tako bo za mlade dobrodošlo, da bodo bolje plačani, kar pa se tiče starejših, pa je vsekakor pomembno, da ostanejo na trgu dela čim dlje, saj na eni strani primanjkuje delovno aktivnih ljudi, po drugi strani pa je nujno da so vključene različne starostne skupine. “Tudi glede deficitarnih poklicev je dobrodošlo, saj bodo lahko ljudje dobili več, saj strošek dela ne bo tako visok,” je obrazložila.

AmCham Slovenija je poslovna skupnost priložnosti in optimizma. So ena izmed največjih in najbolj aktivnih mednarodnih poslovnih skupnosti v Sloveniji.  V AmCham Slovenija je včlanjenih več kot 400 podjetij, ki skupaj zaposlujejo okoli 70 tisoč ljudi in letno ustvarijo več kot 16 milijard evrov prihodkov. Med njihovimi člani so ameriška podjetja, ki poslujejo v Sloveniji, mednarodna podjetja z lastniki v več kot 15 državah sveta, in slovenska podjetja, ki delujejo izključno v Sloveniji ali pa so vpeta v mednarodno trgovino.

Foto: Facebook AmCham

Zanimalo nas je, če meni, da bo ta reforma lahko pomagala pri zaposlitvi kvalificiranega kadra in pri zaposlitvi deficitarnih poklicev. Pravi, da slovenska podjetja tekmujejo v globalni tekmi – tako za posle kot za zaposlene, ki so osnova za njihovo konkurenčnost in izjemne poslovne rezultate. “Vsekakor bo sprememba pomagala podjetjem, da bodo lažje konkurenčni v globalni tekmi za talente,” je ocenila.

Nakazali smo razvojno naravnan pogled na manjšo obremenitev dela
Pojasnjuje, da so predlagane spremembe, predvsem razvojni ukrep s širokimi pozitivnimi učinki in eden nujnih prvih korakov na davčnem področju, da bo Slovenija bolj konkurenčna. “Razbremenitev plač z višjo dohodninsko olajšavo pomeni višje neto plače za vse (v vseh dohodninskih razredih),” je dejala. Misli, da je to tudi prvi korak v smer, da bo manj visokokvalificiranega kadra bežalo v tujino, a hkrati poudarja, da so potrebne tudi druge spremembe. “Hvaležni in veseli pa smo, da se končno nakazuje razvojno naravnan pogled na zmanjšanje obremenitve dela, zaposlenih in podjetji in s tem priložnost za močno gospodarstvo ter socialno državo,” je sklenila.   

Sara Rančigaj