fbpx

Vlada obljubila pomoč slovenskim podjetjem, ki bodo utrpela škodo zaradi sankcij Rusiji

Foto: STA

Agresivno teptanje demokratičnih standardov v Ukrajini po mnenju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ni sprejemljivo. Poudarja, da bomo s sankcijami zarezali v 1,35 milijarde evrov vredno sodelovanje z Rusijo, a moramo dati jasno sporočilo, da s podporo suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine mislimo resno. Ta promet pa je v vsakem primeru ogrožen, če ne bo prišlo do rešitve problema v Ukrajini. “Vsem podjetjem, ki jih bodo restriktivni ukrepi proti Putinovemu režimu prizadeli, bomo v okviru Vlade Republike Slovenije pomagali,” je zagotovil pomoč podjetjem, ki bodo utrpela škodo zaradi sankcij Rusiji.

Vojna v Ukrajini ne pomeni samo sankcij za Rusijo, temveč bo to imelo vpliv na vsa gospodarstva po svetu, tudi na slovensko. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je za 24ur priznal, da niso pričakovali tako brutalnih aktivnosti s strani Rusije v Ukrajini. “Dejstvo je, da je na ekonomskem področju ogroženo sodelovanje Slovenije z obema državama. V prvem primeru gre za to, da smo ustvarili v zadnjem letu 1,35 milijarde evrov, v drugem pa skoraj 300 milijonov evrov,” je pojasnil Počivalšek.

Upa, da bo čim prej prišlo do reševanja sporov po diplomatski poti in ne po tej, ki za nas ni sprejemljiva. “In verjamem, da bomo tudi za gospodarsko sodelovanje našli rešitve, ki bodo mogoče. Sicer pa v nasprotnem primeru, glede na to, kar slišimo, bomo absolutno spoštovali in izvajali sankcije, ki so jih voditelji držav članic Evropske unije sprejeli,” je pojasnil.

Foto: Pixabay

Nekatera slovenska podjetja že poročajo o padcu prometa z Rusijo, padle pa so tudi delnice nekaterim slovenskim podjetjem, denimo Krki, Petrolu in Cinkarni Celje. Pred časom so, tudi Počivalšek osebno, komunicirali z vsemi slovenskimi podjetji, ki delajo v Ukrajini in Rusiji. “Opozorili smo jih na nevarnosti in možnosti, ki jih bodo imeli, ker smo že takrat vedeli, da se bomo v takem primeru najverjetneje odzvali s sankcijami,” je še pojasnil.

Po mnenju Počivalška agresivno teptanje demokratičnih standardov v Ukrajini ni sprejemljivo. Zaveda se, da bomo s sankcijami zarezali v 1,35 milijarde evrov vrednega sodelovanja z Rusijo, a meni, da moramo dati jasno sporočilo, da s podporo suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine, mislimo resno. Ta promet je v primeru (ne)rešitve problema v vsakem primeru ogrožen. “Vsem podjetjem, ki jih bodo restriktivni ukrepi proti Putinovemu režimu prizadeli, bomo v okviru Vlade Republike Slovenije pomagali,” je še tem podjetjem zagotovil pomoč v nastali krizi.

Sara Rančigaj