Lastnik visokotehnološkega podjetja: Vladi je uspelo v pozitivno smer obvladati situacijo, tlakovati pot gospodarstvu in drugim vejam javnega življenja

Podjetnik Vito Lichtenegger (Vir: Osebni arhiv)

Mednarodni podjetnik Vito Lichtenegger ocenjuje, da se vlada uspešno sooča z izzivi, kar občutijo vsi državljani. Poudarja, da smo se znašli v izjemno kompleksni situaciji, pri čemer nobena država ni imela izdelane metode, kako se soočati s temi izzivi. “Vendar je naši vladi s premišljenimi koraki, iz meseca v mesec, z lastnim znanjem in izkušnjami, modrimi odločitvami in sodelovanjem z drugimi državami, uspelo ta pozitivni trend  nadaljevati ne samo v obvladanju situacije, temveč tudi v tlakovanju poti gospodarstvu in tudi drugim vejam javnega življenja, v pozitivno smer,” je obrazložil in dodal, da bodo preobrazbe vidne šele čez nekaj časa, a bomo takrat vsi ponosni nanje. 

Pogovarjali smo se podjetnikom Vitom Lichteneggerjem, lastnikom podjetja Vial Automation, ki se ukvarja z razvojem proizvodnih procesov, integracijo ultrazvočne tehnologije v te procese ter industrializacijo in proizvodnjo. Kot pravi, prispevajo segmente pri mnogoterih projektih in jih spremljajo do končne realizacije. “Naše delovanje je glede na velikost podjetja, osredotočeno na specifične branže, geografsko pa zaenkrat na nemško govorno področje,” je obrazložil.

Lichtenegger opaža, da je situacija, v kateri se nahajamo, s sabo prinesla popolnoma drugačne, do sedaj neznane probleme in izzive. Le ti so se v zadnjih dveh letih povečali ne v procentih, temveč za faktorje. Izzivi so se po njegovem mnenju izkazovali na vseh področjih: od zdravstva, ekonomije, šolstva, javnega življenja, pa nenazadnje tudi notranje in zunanje varnosti ter mednarodne diplomacije.

Foto: Vial Automation

Delo trenutne vlade ocenjuje kot zelo uspešno, saj se njeni sodelavci uspešno soočajo z izzivi, kar pa občutijo vsi državljani. “Sedanja izvoljena vlada se spopada z vsemi temi megalomanskimi izzivi in kot vidimo in občutimo vsakodnevno vsi državljani, zelo zelo uspešno. Vsi skupaj smo lahko hvaležni, recimo temu naključju, da je prav ta vlada, v tej konstelaciji, v pravem času na pravem mestu. Izjemni ljudje z izjemnimi sodelavci,” je obrazložil.

Vial Automation je družinsko podjetje, ustanovljeno leta 1998. Podjetje je med drugim razvilo proces in vzpostavilo proizvodnjo podsklopa za filtrni sistem BIA Sartorius. Obenem so tehnološki dobavitelj ultrazvočne tehnologije za E-mobility Samsung SDI in imajo razvoj lastnih produktov, kot so elektronsko krmiljeni podajalec folije in drugih tankoslojnih layerjev in stroj za kontinuirano spajanje z ultrazvočno tehnologijo.

Ocenjuje, da je situacija, v kateri smo se znašli, tako kompleksna in nihče, tudi razvitejše države z desetletja ali celo stoletja trajajočim preverjenim demokratičnim načinom razmišljanja, niso imele izdelane metode, s katero bi lahko v trenutku obvladovali popolnoma nov izziv. “Vendar je naši vladi s premišljenimi koraki, iz meseca v mesec, z lastnim znanjem in izkušnjami, modrimi odločitvami in sodelovanjem z drugimi državami, uspelo in ta pozitivni trend se nadaljuje, ne samo obvladati situacijo, temveč tlakovati pot gospodarstvu, pa tudi drugim vejam javnega življenja, v pozitivno smer,” je obrazložil.

Epidemija je vsem življenje obrnila na glavo
“Dogaja se nekaj, kar bo državljanom jasno šele čez nekaj let in vsi bomo ponosni na ta čas preobrazbe,” poudarja v nadaljevanju. Obrazložil je, da od samega začetka izbruha pandemije, se nam je vsem, od prvega do zadnjega,  življenje postavilo na glavo. Vsakdanje navade kar naenkrat niso bile več možne in dosegljive. “Prihod na delovno mesto, delovni procesi, stiki na vseh nivojih, vse je bilo je bilo čez noč onemogočeno ali pa vsaj moteno, neobičajno.”

Foto: Vial Automation

Opaža, da so ključni pri tej situaciji medčloveški stiki, od katerih ljudje živimo in nas napajajo. In ravno te je bilo treba, žal, vendar nujno potrebno, omejiti ali celo popolnoma preprečiti. To pa je prineslo, če gleda s strani gospodarstva, globoke reze, nekatere sektorje pa še posebej prizadela. “Vlada je ukrepe modro, postopoma uvajala, v veliki večini so ti ukrepi zelo eficientno in hitro vplivali na tekoče poslovanje. Seveda pa je bilo in je na nas samih, z inovativnimi pristopi ustvariti prilagojeno okolje za uspešno poslovanje podjetja,” je obrazložil.

Z ukrepom subvencioniranja krajšega delovnega časa se je Slovenija približala razvitejšim družbam
Na vprašanje, ali so jim ukrepi vlade pomagali pri poslovanju, pravi, da kot pri vsaki stvari čutijo delovanje določenih mehanizmov direktno, v mnogih primerih pa tudi indirektno ali z zakasnitvenim faktorjem. V razvitem kapitalističnem svetu, v mislih ima predvsem zahodno evropske države, je mehanizem pomoči gospodarstvu v obliki s strani države subvencioniranim skrajšanim delovnim časom, že desetletja zelo dobro vpeljana praksa. “Prav pri razvoju tega mehanizma je sedanja vlada naredila pomembne korake k približevanju razvitejšim družbam,” ocenjuje.

Lichtenegger zaznava, da so mnoga podjetja na tak način v najtežjem času obvarovala delovna mesta, kar je tako iz gospodarskega kakor tudi socialnega aspekta zelo pomemben faktor pri blaženju kriznih efektov. Njegovo podjetje v tem času konkretno te pomoči ni koristilo, gledajo pa na te ukrepe zelo solidarnostno. “Če jih nujno ne potrebuješ, jih raje prepusti tistemu, ki jih v danem trenutku bolj potrebuje,” pravi in še na vprašanje o testiranju doda, da ima do slednjega zelo pragmatično stališče.

Predsednik vlade Janez Janša in lastnik podjetja Vito Lichtenegger (Foto: Vial Automation)

Predlog novele zakona o dohodnini, ki bi omogočil višje neto plače vidi kot zelo pereče področje in je zelo vesel, da je to postala aktualna tema. “In poglejte, zopet je to za državo in vse nas, državljane zelo pomembno temo, začela urejati prav ta vlada,” opaža. Prepričan je, da bomo v tem primeru vsi skupaj zbrali modrost in s pozitivnostjo podprli naprezanja v to smer. Prav tako tudi pozitivni ekonomski efekti, med katerimi je višja neto plača le eden izmed njih in jih bodo deležni prav vsi delovni ljudje, neglede na starost, izobrazbo in status, nas bodo kot državo dvignili na višji, nesluten nivo. “Zelo kompleksna naloga, ki jo je ta vlada po mojem mnenju vsekakor sposobna realizirati.”

Vlada mora podati zaupanje za naslednji mandat
Ocenjuje, da je ta vlada pokazala in dokazala, da z vso koncentrirano energijo deluje v prid naše države in vseh državljanov in združuje vse, ki v srcu želijo naši Sloveniji dobro. “Najpomembneje jim je podati zaupanje za naslednji mandat in s tem bo prav vsak prispeval h kontinuiteti pozitivnega razvoja, ki ga že in ga bomo v bodoče prav vsi še bolj čutili,” še meni. Na vprašanje, ali bi morala vlada v naslednjem mandatu uvesti še kakšne nove reforme, odgovori, da se je pravzaprav proces reformiranja šele začel. “Nas kot družbo čaka še mnogo naporov, cilj pa je jasen, želimo tako v gospodarskem kakor tudi humanističnem vidiku stopiti ob bok najuspešnejšim državam.”

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal podjetje Vial Automation. (Foto: Vial automation)

Predsednik vlade Janez Janša je v okviru obiska v Savinjski regiji septembra lani obiskal njihovo podjetje. Vodstvo družbe je Janši predstavilo poslovanje podjetja v času epidemije covida-19. Predstavniki podjetja so predsedniku vlade izpostavili izobraževanje zaposlenih s področja elektrotehnike in strojništva. “Izredno smo počaščeni in ponosni, da smo bili deležni pozornosti predsednika vlade, gospoda Janeza Janše in njegove ožje ekipe, ki nam je s svojim obiskom izkazal veliko priznanje za naše delo, hkrati pa je ta obisk razumemo kot poslanico in izraz podpore malim in srednjim, predvsem pa družinskim podjetjem,” je še na koncu sklenil Lichtenegger.

Sara Rančigaj