fbpx

Uspešen podjetnik Aleš Štrancar: Predsedovanje EU je bilo izjemno izpeljano, kar pri poslovanju pomaga slovenskim izvoznikom

Dr. Aleš Štrancar (Foto: STA)

Direktor uspešnega podjetja BIA Separations Aleš Štrancar meni, da je poslovno okolje pod trenutno vlado bistveno bolj predvidljivo, trenutna vlada pa je v tujem okolju prepoznana kot resen partner, kar pomaga izvoznim podjetjem pri njihovem poslovanju. “Je pa trenutna vlada v tujem poslovnem okolju prepoznana kot resen partner, kar vsem izvoznikom pomaga pri poslovanju. Tudi predsedovanje EU je bilo izjemno dobro izpeljano, kar zelo pomaga kredibilnosti slovenskih poslovnih subjektov,” nam je pojasnil Štrancar.

Direktor gazele BIA Separations Aleš Štrancar se je v preteklosti soočal s številnimi težavami. Pri uničevanju njegovega podjetja so sodelovale vlade Boruta Pahorja, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. Razdirati so ga pomagali državna agencija SPIRIT v režiji sina zloglasne Hilde TovšakJernej Tovšak, nekdanji predsednik vlade in član odbora Evropske investicijske banke Tone Rop ter zloglasna odvetniška pisarna Dolžan, Vidmar, Zemljarič.

Kljub vsemu pa je Štrancarju uspelo zgraditi uspešno podjetje, ki je vodilni svetovni proizvajalec kromatografskih kolon in ponudnik inovativnih tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil. Štrancarjevo podjetje je sodelovalo tudi pri zdravilu Zolgesema, ki je pomagalo lajšanje bolečin dečku Krisu. Štrancar je leta 2020 podjetje prodal za vrtoglavih 360 milijonov evrov mednarodni skupini proizvajalca biofarmacevtske in laboratorijske opreme Sartorius s sedežem v Nemčiji.

Foto: BIA Separations

Glede na to, da je podjetnik moral že čez številne ovire, smo ga povprašali, ali ocenjuje, da trenutna vlada omogoča boljše poslovno okolje. “Vsekakor je poslovno okolje pod trenutno vlado bistveno bolj predvidljivo,” meni Štrancar. Ko smo ga povprašali, ali je podjetje na ta račun rastlo, pravi, da delo vlade neposredno nima vpliva na njihovo prodajo. “Glede na to, da smo praktično 100-odstotni izvozniki, neposrednega vpliva na našo prodajo slovenske vlade niso imele in ga nimajo.”

Trenutna vlada je v tujem okolju prepoznana kot resen partner
Kljub temu pa vseeno meni, da je trenutna vlada v tujem poslovnem okolju prepoznana kot resen partner, kar vpliva tudi naša izvozna podjetja. “Je pa trenutna vlada v tujem poslovnem okolju prepoznana kot resen partner, kar vsem izvoznikom pomaga pri poslovanju. Tudi predsedovanje EU je bilo izjemno dobro izpeljano, kar zelo pomaga kredibilnosti slovenskih poslovnih subjektov,” nam je pojasnil.

Vlada si je želela z začetkom leta znižati obdavčitev dohodka vsem zaposlenim in samozaposlenim, a ji je Levica to preprečila. Podobno kot ostali podjetniki tudi Štrancar ta ukrep ocenjuje kot pravilnega, saj meni, da bi bili delavci bolj motivirani, iz Slovenije pa nam ne bi bežal dober kader. “Vsekakor korak v pravo smer, kar se tiče motivacije zaposlenih in preprečevanja bega možganov. S stališča delodajalca pa bi si želeli tudi znižanje davčnih obremenitev, ki jih plačujemo podjetja,” je dejal.

Ko smo ga povprašali, kaj bi še predlagal vladi, da bi lahko omogočila boljše okolje za podjetnike, ocenjuje da bi morali tudi na dolgi rok zagotavljati stabilno poslovno okolje. “In na prvem mestu bi izpostavil delovanje višjih sodišč, vrhovnega ter ustavnega sodišča. Ta sodišča so nujno potrebna temeljite prevetritve saj njihove sodbe v veliko primerih ne temeljijo na zakonih, ki so v veljavi v Republiki Sloveniji ter odločitvah zakonodajalca. To lahko trdim tudi na podlagi izkušenj našega podjetja,” je še dodal.

Slovenija bi lahko bolje izkoristila svoje talente
Za Slovenijo meni, da je država izjemnih naravnih danosti in mnogih talentov, a ocenjuje, da mnogi talenti niso izkoriščeni. “Žal mnogi talenti niso izkoriščeni, oziroma so celo zatrti s strani struktur, ki želijo ohranjati monopole. In zato nas z veliko hitrostjo prehitevajo države, ki so bile pred 30 leti zdaleč manj razvite. Klovni, laž, manipulacija in navijaštvo so glavni razlogi za tako stanje,” je obrazložil.

Štrancar še v novem letu Sloveniji želi več odločanja na podlagi dejstev in manj vpliva tistih, ki svojih trditev ne morejo podpreti z dokazi. “V novem letu želim Sloveniji več odločanja na podlagi dejstev in manj pranja možganov s strani bleferjev, samooklicanih vplivnežev in monopolnih struktur vseh vrst,” je zaključil Štrancar.

Sara Rančigaj