Vozni park podjetja GEN-I: Uprava družbe naj ne bi plačevala bonitet za avtomobile navkljub astronomskim plačam!

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob. (Foto: STA)

Na podlagi zanesljivih informacij smo izvedeli, da naj uprava družbe GEN-I ne bi plačevala bonitet za avtomobile, češ da oglašujejo družbo GEN-I na avtomobilih. Oglaševali pa naj bi v vrednostih bonitete. Predsednik uprave Robert Golob se je poleg tega znašel še v aferi tajne prodaje manj kot polovice GEN-I, največjega slovenskega trgovca z električno energijo. Šlo je za skrivnost, o kateri do prejšnjega tedna niso vedeli ničesar niti nadzorniki niti uprava krovne družbe Gen Energija, pa tudi ne Slovenski državni holding.

Kdo brije norca iz javnosti? In to kljub visokim plačam. Predsednik uprave GEN-I Robert Golob letno prejme približno 500 tisoč evrov bruto plače. Z nagradami in plačili še iz drugih hčerinskih družb Gen-I pa nekaj manj kot milijon evrov. V zadnjih desetih letih je tako Golob brez nagrad zaslužil 5 milijonov evrov. In pri teh plačah še dodatno iščejo obvode, da se izogibajo plačilu bonitet za vozni park.

Prav zato smo na podjetje poslali tudi novinarska vprašanja. Zanimalo nas je, ali nam lahko predložijo podatke o številu službenih avtomobilov na Gen-I, kdo od članov uprave ima službeni avtomobil, in če imajo službene avtomobile, katere znamke so posamezni avtomobili in kakšna je tržna vrednost tovrstnega novega vozila. Obenem nas je še zanimalo, kolikšne so bonitete, ki jih člani uprave plačujejo za službena vozila.

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je politično tesno povezan s predsednico stranke SAB Alenko Bratušek. (Foto: STA)

Ravno tako smo jih prosili, da navedejo natančen znesek, ki ga posamezni član uprave plača družbi GEN-I za uporabo avtomobila oziroma odtegljaj pri izplačilu plače, ob čemer naj se podatki nanašajo na zadnjih pet let. Nazadnje pa nas je še zanimalo, ali se morebitna boniteta nanaša le na zaposlitev člana uprave v družbi Gen-I ali tudi v drugih hčerinskih družbah, kjer opravljajo funkcijo članov uprav.

Golob je imel tudi tajni načrt privatizacije mimo vednosti države
Spomnimo, zakaj je tako sporno, da bi Golob ponovil svoj mandat na vrhu predsednika uprave podjetja GEN-I: Nedavno je Siol poročal o “tajnem načrtu Goloba” s pomočjo Elektro Ljubljane in nedavno razrešenega predsednika uprave Andreja Ribiča. Govora je o poskusu prodaje GEN-I brez vednosti države, kar se dogaja pod skrivnim imenom Projekt Grom. Golob je že s koncem avgusta začel s pripravami za prodajo slabe polovice trgovca z elektriko, ki sicer velja za največjega domačega trgovca na tem področju. Sistem v celoti obvladuje država, a kljub temu se postopki odvijajo v strogi tajnosti. O vsem skupaj naj ne bi bili obveščeni niti nadzorniki niti uprava Gen Energije. Prav tako naj o zadevi ne bi bil obveščen slovenski državni holding in celo ministrstvo za infrastrukturo ne.

Golob bo o vsem danes tudi javno spregovoril.

Domen Mezeg