fbpx

“Shranite si to fotografijo, tako dobro ne bo več”

Foto: Pixabay

Slovenija je imela nadpovprečno visoko gospodarsko rast, zgodovinsko najvišjo zaposlenost in kljub temu podpovprečno inflacijo. Izredno nizko stopnjo inflacije je beležila še prejšnji mesec, vendar so se številke z aprilom usmerile v nasprotno smer, kar pa v ljudeh vzbuja dvom in nezaupanje v prihodnjo vlado, da bo Slovenijo lahko peljala v napredek tako, kot je to uspevalo vladi Janeza Janše. Slovenska letna stopnja inflacije se je aprila 2022 namreč povečala na 6,9 odstotka s 5,4 odstotka v prejšnjem mesecu.

Slovenska letna inflacija se je aprila pospešila na 6,9-odstotno, kar je za 1,5 odstotne točke več kot marca in enako kot februarja. Podatki Statističnega urada kažejo, da je porast cen naftnih derivatov k naslovni stopnji prispeval 1,5-odstotne točke, kar 9,2-odstotno zvišanje cen hrane in brezalkoholnih pijač. Cene električne energije so se zaradi administrativnih ukrepov znižale za 21,6 odstotka, kar je znižalo letno stopnjo inflacije za 0,8 točke.

Marca 2022 je Slovenija zabeležila 5,4-odstotno inflacijo, kar pa je bila po mnenju mnogih zadnja najnižja vrednost, ki jo Slovenija še zelo dolgo ne bo videla. Nadpovprečna visoka gospodarsko rast, zgodovinska najvišjo zaposlenost in kljub temu podpovprečno inflacijo, so bili indikatorji uspeha, do katerih jo je pripeljala vlada z izkušnjami in pravimi ljudmi, pripravljenimi sklepati hitre in učinkovite rešitve, kot je to dokazala v času pandemije. Mnogi so zaskrbljeni in nezaupljivi do sedanje oziroma prihodnje oblasti, med katerimi so tudi tisti, ki se v preteklosti niso izkazali pri vodenju države, Slovenija je stagnirala, celo nazadovala. Spodnja objava je le ena od mnogih na Twitterju, ki opominjajo na nekdanje uspehe slovenske ekonomije, ki je bila pod Janševo vlado v vrhunski kondiciji.

Tole fotografijo si shranite za spomin, ker tako, kot nam je bilo lepo in dobro do sedaj, nam sigurno ta štiri leta (če bo nova vlada toliko zdržala), ne bo… Hvala PV g. Janez Janša, hvala vlada RS”, je zapisala gospa na Twitterju.

https://twitter.com/dragica12/status/1521937555431776257?s=20&t=WzP6EeYG_whTpW8X-4mGgw

Inflacija, merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI), je opredeljena kot sprememba cen košarice blaga in storitev, ki jih običajno kupujejo določene skupine gospodinjstev. Inflacija se meri glede na letno stopnjo rasti v indeksu glede na bazno leto in meri zmanjševanje življenjskega standarda skozi čas. CPI se preračunava kot niz zbirnih meril sorazmerne spremembe cen fiksnega nabora potrošniških dobrin ter nespremenjenih količin in lastnosti storitev med obdobji, ki jih pridobi, uporablja ali plača referenčna populacija. Slovenija je sicer s stopnjo inflacije še vedno pod povprečjem, vendar je naraščanje le vprašanje časa.

V primerjavi s prejšnjim mesecem so se cene življenjskih potrebščin v aprilu zvišale za 2,6 %
K mesečni inflaciji so največ, prispevale višje cene hrane (za 2,9 %) in počitniških paketov (za 19,2 %). V skupini hrana so se najbolj podražili olje in maščobe, meso, zelenjava ter kruh in izdelki iz žit. Dražja kot prejšnji mesec je bila tudi električna energija (za 11,6 %) in je k inflaciji dodatno prispevala, inflacijo pa so zvišale podražitve oblačil in obutve. Svoje so prispevali tekoča goriva, tobačni izdelki, najemnine, plin in ostale storitve.

Tanja Brkić