Lendavski župan: Politika nima veliko z investicijo Sandoza

Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba in s predsednikom uprave družbe Sandoz Richardom Saynorjem ter predsednikom uprave Leka in predsednikom Sandoza Slovenija Robertom Ljoljem.

Predsednik vlade se je ta teden podal na PR ofenzivo. Po hudih komunikacijskih spodrsljajih in resnih političnih napakah se je včeraj pojavil po celotnem medijskem prostoru kot glasnik dobrih novic. V Sloveniji bo investiral slovenski paradni konj Lek, član skupine Sandoz. Vlada Republike Slovenije je z vodstvom družbe podpisala Memorandum o sodelovanju. Vrednost investicije bo okrog 379 milijonov evrov, država bo pridala med 50 in 55 milijoni. Cilj medijske ofenzive je bilo povezati predsednika vlade z investicijo, a kot trdi lendavski župan Janez Magyar – politika ni imela veliko z investicijo. Pregled investicij Sandoza v Sloveniji razbije še en (medijski) mehurček. Investicije družbe Sandoz so že leta 2009 presegle 750 milijonov evrov. To podrobnost so vladi naklonjeni mediji spregledali, sicer bi morali pojasniti, da družba že dolga leta podira rekorde v največjih posameznih investicijah. 

“Ko se družba, v lastništvo katere ni vpletena država, odloči za investicijo, ne moremo govoriti o političnih zaslugah za investicijo. V tem primeru je šlo za odločitev na nivoju korporacije. Tedaj še enotni Novartis (preden se je odcepil za generike specializirani Sandoz), je že pred časom iskal primerno lokacijo za investicijo,” je le-to komentiral lendavski župan.

Da gre pravzaprav za PR akcijo predsednika vlade, je namignil sam v včerajšnjem nastopu v Odmevih, ko je dejal, da bodo novice o tujih investicijah sedaj kapljale na mesečni ravni: “Nič narobe ni, če te novice prihajajo vsaki mesec ena,” je dejal, nakar ga je novinarka Starič spomnila “Pa malo piarovsko tudi, ne”. Golob se je nato malce popravil: “Ne, ne, ne, to ni piarovsko.” 

Lek ima sicer dolgo zgodovino investiranja v Lendavi. V najvzhodnejšem mestu so začeli zaposlovati v začetku osemdesetih let. Ko so leta 2012 praznovali 30. obletnico delovanja družbe, so to obeležili z mislijo, da so se razvijali kot pomemben zaposlovalec v regiji. “Obenem smo zaokrožili 20 let proizvodnje kalijevega klavulanata, ključne sestavine širokospektralnega antibiotika, enega vodilnih in najbolje prodajanih Sandozovih izdelkov,” piše na njihovi spletni strani. Prijateljski prevzem Leka s strani Novartisa se je sicer zgodil že precej prej, leta 2002.

Podiranje rekordov
Štiri leta po združitvi so v Lendavi dokončali projekt izgradnje vzporednih fermentacijskih zmogljivosti s postavitvijo novega skladišča. Tri leta kasneje, leta 2009, je začel delovati regionalni Pakirni center Lendava za oskrbo evropskih trgov s končnimi izdelki iz Sandozovih tovarn po vsem svetu. “Sandozova vlaganja v Sloveniji so tako v petih letih dosegla 750 milijonov evrov,” pišejo. Gre za pomembno informacijo, saj kaže na dolgotrajno prisotnost kapitala družbe v Sloveniji. Hkrati gre za informacijo, ki jo je večina drugih medijev zamolčala, saj bi sicer težko vzdrževali narativ, ki predsednika vlade povezuje z nečim enkratnim in neponovljivim.

No, pakirnica v Lendavi je bila v preteklosti zelo uspešna. Leta 2011 so zapakirali že milijardo tablet, s čimer so vstopili med velike proizvodne in ključne lokacije Sandoza. Leta 2015 se je pakirnemu centru pridružil še logistični sistem. Kot piše na njihovi spletni strani, je šlo za njihovo največjo posamično naložbo Novartisa dotlej. “Novartisova vlaganja na celotni lendavski lokaciji so s tem presegla vrednost 110 milijonov evrov,” piše na njihovi spletni strani.

V pojasnilo, spletna stran družbe Lek navaja lastne investicije kot tudi investicije Sandoza in Novartisa. Sandoz, lastnik Leka, je bil do nedavnega enota družbe Novartis. Konec avgusta preteklega leta so napovedali oddelitev družbe Sandoz (proizvajalca generikov) v samostojno podjetje.

Lekov pakirni center (Vir: STA)

Lendava je zmagala zaradi več dejavnikov
Na vprašanje, zakaj je bila za investicijo izbrana prav lokacija v Lendavi, Janez Magyar odgovarja, da je verjetno pretehtalo več dejavnikov: “Najprej mora okolica sprejeti investicijo. Prednosti našega kraja je to, da je na lokaciji že prisotna proizvodnja, sicer ne načrtovanih bioloških zdravil, temveč klavulanske kisline, temeljne sestavine širokospektralnega antibiotika, ki ga Sandoz proizvaja. Z lokacijo so torej imeli dobre izkušnje. Tukaj sta tudi pakirnica in logistični center. Vodstvo je bilo v preteklosti tudi zadovoljno z vodstvom, poslovalo se je dobro, uvajale so se številne novosti. Ne smemo niti zanemariti dobre logistične povezanosti, še posebej po zgrajeni avtocesti, tu je še potencial železnice, blizu sta tudi letališči v Zagrebu in Budimpešti, skratka, lokacija je odlična.”

Župan Občine Lendava Janez Magyar. (Foto: STA)

Gal Kovač